Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Påven ber om ursäkt för slag: ”Tappade tålamod”

Här slår påven bort kvinnans hand.
Påven var märkbart irriterad över att en kvinna tog tag i hans hand utan att släppa taget.
På tv-klippet som fått stor spridning syns hur påven till slut daskar till kvinnans hand.

Strax innan påve Franciskus höll sitt nyårstal där han fördömde våld mot kvinnor daskade han själv till en kvinna på handen inför hela världens ögon. Nu ber katolska kyrkans överhuvud om ursäkt för sitt agerande.

– Vi tappar ofta tålamodet. Det händer mig också. Jag ber om ursäkt för det dåliga exempel jag satte i går, säger påven, rapporterar Daily Mail.

Det var på nyårsafton som påve Franciskus, 83, gjorde det nu starkt kritiserade framträdandet vid St Peterstorget i Vatikanstaten i Rom. 

På ett videoklipp syns påven gå runt och hälsa på de många troende som samlats vid avspärrningarna. Påven sträcker in handen bland massorna och många lutar sig fram för att få nudda vid honom. De tar tag i vad de når, hans hand eller arm, och ropar saker som ”påven, påven!” och ”gott nytt år!”.

Grabbar tag i påvens handled

Just som påven är redo att gå därifrån tar en kvinna som står längst fram vid staketet tag i hans utsträckta handflata. Hon grabbar även tag i hans handled och drar honom till sig.

Påven försöker få kvinnan att släppa taget genom att rycka tillbaka sin hand. Påven har tre mörkklädda män som går bakom honom och håller uppsikt på folkmassan. En av dem kommer till hans undsättning och hjälper till att försöka lossa på kvinnans grepp.

När kvinnan trots det inte släpper taget får påven nog och daskar till henne två gånger på handen. Märkbart irriterad vänder påven ryggen mot kvinnan och de andra troende och går därifrån. 

Höll tal om kvinnosyn

Videoklippet har fått stor spridning och nu väljer påven att be om ursäkt för sitt agerande.

– Vi tappar ofta tålamodet. Det händer mig också. Jag ber om ursäkt för det dåliga exempel jag satte i går, säger påven, rapporterar Daily Mail.

Kort efter händelsen höll påven sitt traditionsenliga nyårstal som i år handlade om hur katolska kyrkan fördömer våld mot kvinnor som påven menar är att vanhedra gud. Talet handlade även om hur påven anser att ”kvinnokroppar offras för reklam, vinst och pornografi.”

Tidigare kritik mot påven

Påve Franciskus är född i Buenos Aires, Argentina. Han valdes till katolska kyrkans överhuvud år 2013 och har tidigare varit i blåsväder för sin syn på aborter och bristande hantering av anklagelser om sexuella övergrepp i katolska kyrkan.

Kvinnan som fick slaget på handen har inte identifierats med namn och nationalitet.

Greta Thunberg tackar påven för hans jobb för klimatet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.