Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Påven bekräftar: Nunnor har hållits som sexslavar

Foto: LUCA ZENNARO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Påve Franciskus bekräftar nu uppgifterna om att katolska präster utsatt nunnor för sexuella övergrepp och även hållit dem som sexslavar. 

Det skriver flera internationella medier.

– Vi jobbar på det, sa påven till journalister på ett flygplan under onsdagen.

På tisdagen kommenterade påve Franciskus för första gången offentligt skandalen kring prästers övergrepp mot nunnor inom kyrkan. 

När han var ombord på kyrkans flygplan tillsammans med några journalister på tisdagen fick han frågor om skandalen. Han säger att problemet nu tas om hand. 

– Borde vi göra mer åt det? Ja. Finns det vilja att göra det? Ja. Men det är en väg som vi redan börjat vandra, säger han till reportrarna, enligt The Guardian.

I ett fall var övergreppen så vida att man beslutade att upplösa en hel församling – vilket var ett beslut som togs av tidigare påven Benedict, berättar Francis. 

– Påve Benedict hade modet att upplösa en kvinnlig församling som var på en viss nivå, som hade utsatts för prästarnas slaveri – till och med sexuella slaveriet, sa han enligt CBS News. 

300 präster ska ha begått övergrepp

Genom åren har den katolska kyrkan skakats av skandaler som handlat om katolska prästers utbredda övergrepp mot barn, och specifikt pojkar. Det senaste året har det framkommit att övergrepp även skett mot nunnor inom den katolska kyrkan. 

Det var förra året som nyhetsbyrån AP avslöjade att nunnor utsatts – och i viss utsträckning fortfarande utsätts för – sexuella övergrepp. I vissa fall har kvinnorna till och med varit sexslavar hos de katolska prästerna. 

Men det var inte förrän nyligen som vidden av övergreppen avslöjades. En nyligen släppt rapport visade att det inom kyrkan finns fler än 300 präster som begått övergrepp, och offren, som både är barn och kvinnor, ska enligt rapporten uppgå till runt 1 000 personer.  

Övergreppen blev också omskrivna om i kyrkans egen kvinnotidning "Women Church World", där påven lägger skulden på makthavarna inom kyrkan som inte granskats. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.