Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Påven anklagas: Kände till misstänkta övergrepp

Påve Franciskus anklagas för att ha känt till övergrepp inom Katolska kyrkan.Foto: GREGORIO BORGIA / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Påve Franciskus kände till övergreppsanklagelserna mot den amerikanska kardinalen Theodore McCarrick redan för fem år sedan.

Det hävdar Carlo Maria Viganò, tidigare ambassadör för Vatikanstaten i USA, i ett brev som publierades på söndagen, skriver New York Times.

Viganò kräver nu att påven avgår.

Katolska kyrkan har de senaste veckorna skakats av hundratals vittnesmål om sexuella övergrepp mot barn. Nu kritiseras påve Franciskus av Carlo Maria Viganò, tidigare ambassadör för Vatikanenstaten i USA. I ett 7 000 ord långt brev, som ursprungligen publicerades på katolska nyhetssajter, anklagas påven för att ha känt till övergreppsanklagelserna mot den amerikanske kardinalen Theodore McCarrick redan för fem år sedan.

”Han visste, åtminstone från 23 juni 2013, att McCarrick var en serieförövare”, skriver Carlo Maria Viganò. 

Påve Franciskus ska ha vetat om att McCarrick var en ”korrumperad man” men skyddade honom in i det sista, enligt Viganò.

”Det var först när uppgifterna om övergrepp på en minderåring nådde medierna som han agerade, för att rädda sitt eget anseende”, skriver han.

Theodore McCarrick tidigare ärkebiskop i Washington, tvingades avgå som kardinal i slutet av juli efter anklagelser om övergrepp mot barn och vuxna inom kyrkan under decennier. Den nu 88-årige McCarrick hävdar att han är oskyldig.

 

 

Den tidigare kardinalen Theodore McCarrick tvingades avgå efter anklagelser om övergrepp.Foto: ROBERT FRANKLIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Kritiken: Påven borde avgå

En granskning av New York Times visar att flera högt uppsatta personer inom kyrkan kände till och mörkade anklagelserna mot Theodore McCarrick. Mellan 2005 och 2007 ska tiotusentals dollar ha betalats ut för att tysta män som berättade om övergreppen.

”I den här extremt dramatiska stunden för den universella kyrkan, måste han erkänna sina misstag. För att hålla fast vid principen om nolltolerans måste påve Franciskus föregå med gott exempel för kardinaler och biskopar som har mörkat McCarricks övergrepp och avgå tillsammans med dem”, skriver Carlo Maria Viganò.

Påven bad offer om ursäkt

Påve Franciskus, som under helgen gjort ett historiskt besök i Irland, har sagt att han känner ”skam och smärta” över den katolska kyrkans misslyckande. Under resan träffade han flera av offren och bad dem om ursäkt.

– Kyrkliga myndigheters misslyckande med att på rätt sätt ta itu med dessa avskyvärda brott har med rätta givit upphov till upprördhet och är fortfarande en källa till smärta och skam för det katolska samfundet, sade påven.

Enligt uppgifter till AP vill inte påven kommentera anklagelserna om att han ska ha känt till övergreppsmisstankarna mot McCarrick 2013.