Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pavel Gamov: Jag skäms för det här

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Först vill Pavel Gamov inte minnas sina högerextrema kontakter.

Sedan skyller han på att han hade dålig koll, att han var "politiskt omogen" och att han lurades av Nationaldemokraternas kampanjer.

Och till slut så skäms han.

- Jag skäms för det här. Jag tycker att det är pinsamt, säger Gamov.

Expressen träffar Pavel Gamov utanför partiets EU-valstuga på Stora torget i Uppsala. När han konfronteras med sina kontakter med högt uppsatta nationaldemokrater upprepar han gång på gång att han inte varit på något ND-möte eller skrivit för deras tidning Nationell Idag. Varför han var beredd att åka på ND-mötet och erbjöd sig att skriva för tidningen minns han inte.

Kommer inte ihåg

- Jag kommer inte ihåg den här konversationen. Jag hade förmodligen väldigt dålig koll på det här partiet vid det tillfället. I dag har jag mycket bättre koll.

Du skickar en länk till en högerextrem sajt om en artikel om att Mona Sahlins dotter har gift sig med en mörkhyad man och du tycker att Nationell Idag borde skriva om det. Varför gjorde du det?

- Jag vet inte vad det är... jag kommer inte ihåg den här konversationen. Jag vet inte riktigt.

Du kallar att Mona Sahlins dotter har gift sig med en mörkhyad man för en "fadäs". Varför gjorde du det?

- Jag kommer återigen inte ihåg den här konversationen. Jag tycker spontant att det låter väldigt olämpligt. Jag tycker inte att man ska ha några synpunkter på såna saker.

I mejl till Nationaldemokraterna framför Gamov förhoppningen att ND skulle plocka upp frågor som Sverigedemokraterna lagt bakom sig. Vilka dessa frågor var - förutom dödsstraff - vill han inte berätta.

- Jag kan konstatera återigen att jag var inte engagerad i partiet. Jag hade väldigt dålig koll på skillnaden mellan SD och ND. Jag minns ärligt talat inte det. Men eftersom det är skrivet så så är det skrivet så.

Poltiskt vilsen

Under valåret 2010 vädjar han till Nationaldemokraterna att radera alla spår av deras kontakter.

- Jag var politiskt vilsen. Jag tyckte väl kanske inte allt i Sverigedemokraterna var som jag tyckte att det skulle vara. Jag kände till att det fanns ett parti som hette Nationaldemokraterna och jag har uppenbarligen haft vissa kontakter med dem. Men under de kontakterna har jag förstått att det är inget parti som jag vill ha att göra med.

- Ända sedan jag engagerat mig i Sverigedemokraterna har jag mognat som person och politiker. Det här visar på en stor politisk omognad och stora klavertramp från min sida. Det är nåt jag ångrar väldigt djupt.

Det verkar som om du mest vill sopa undan spåren för du tackar dem för deras arbete som de utför och du pratar om deras kamp.

- Jag vet inte vad jag syftar på med det.

Gamov säger att det pågick kampanjer från ND om att locka över SD-sympatisörer till partiet och att han "gått på de här lögnerna".

Han har inte berättat för Sverigedemokraterna om sina kontakter med högt uppsatta nationaldemokrater.

Är det här förenligt med nolltoleransen som Jimmie Åkesson aviserade för några år sedan?

- Jag kan konstatera att jag gjorde de här sakerna innan jag var aktiv som sverigedemokrat. Jag var väldigt vilsen och omogen. Jag var väldigt ung, jag är ung än i dag. Jag ångrar det här väldigt djupt. Det är rent ut sagt pinsamt. Jag lurades med i den här kampanjen som pågick och fortfarande pågår att försöka locka över sverigedemokrater till extremorganisationer, säger Gamov och tillägger:

- Jag ville begrava det här. Jag ville lämna det här bakom mig.

FAKTA: Nationaldemokraterna

Nationaldemokraterna bildades som en utbrytning från Sverigedemokraterna 2001. I bakgrunden låg både personmotsättningar men också att utbrytarna ansåg att SD tonat ned etnicitetens betydelse för nationalismen. ND har också deltagit i den så kallade Salemmarschen där öppet nynazistiska grupper demonstrerat.

I valet 2010 fick partiet tre kommunala mandat, två i Södertälje och ett i Nykvarn. Under våren 2014 tillkännagav partiledaren Marc Abramsson att partiet inte kommer att ställa upp i årets val.

Nationaldemokraternas partitidning Nationell Idag beviljades presstöd 2010. Tidningen lever kvar trots att partiet lagts ned. Ny chefredaktör är den tidigare SD-politikern Patrik Ehn, som uteslöts ur SD våren 2013. Tidningen kallar sig numera "obunden sverigedemokratisk".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.