Pavel Gamov: Jag skäms för det här

Publicerad

Först vill Pavel Gamov inte minnas sina högerextrema kontakter.

Sedan skyller han på att han hade dålig koll, att han var "politiskt omogen" och att han lurades av Nationaldemokraternas kampanjer.

Och till slut så skäms han.

- Jag skäms för det här. Jag tycker att det är pinsamt, säger Gamov.

Expressen träffar Pavel Gamov utanför partiets EU-valstuga på Stora torget i Uppsala. När han konfronteras med sina kontakter med högt uppsatta nationaldemokrater upprepar han gång på gång att han inte varit på något ND-möte eller skrivit för deras tidning Nationell Idag. Varför han var beredd att åka på ND-mötet och erbjöd sig att skriva för tidningen minns han inte.

Kommer inte ihåg

- Jag kommer inte ihåg den här konversationen. Jag hade förmodligen väldigt dålig koll på det här partiet vid det tillfället. I dag har jag mycket bättre koll.

Du skickar en länk till en högerextrem sajt om en artikel om att Mona Sahlins dotter har gift sig med en mörkhyad man och du tycker att Nationell Idag borde skriva om det. Varför gjorde du det?

- Jag vet inte vad det är... jag kommer inte ihåg den här konversationen. Jag vet inte riktigt.

Du kallar att Mona Sahlins dotter har gift sig med en mörkhyad man för en "fadäs". Varför gjorde du det?

- Jag kommer återigen inte ihåg den här konversationen. Jag tycker spontant att det låter väldigt olämpligt. Jag tycker inte att man ska ha några synpunkter på såna saker.

I mejl till Nationaldemokraterna framför Gamov förhoppningen att ND skulle plocka upp frågor som Sverigedemokraterna lagt bakom sig. Vilka dessa frågor var - förutom dödsstraff - vill han inte berätta.

- Jag kan konstatera återigen att jag var inte engagerad i partiet. Jag hade väldigt dålig koll på skillnaden mellan SD och ND. Jag minns ärligt talat inte det. Men eftersom det är skrivet så så är det skrivet så.

Poltiskt vilsen

Under valåret 2010 vädjar han till Nationaldemokraterna att radera alla spår av deras kontakter.

- Jag var politiskt vilsen. Jag tyckte väl kanske inte allt i Sverigedemokraterna var som jag tyckte att det skulle vara. Jag kände till att det fanns ett parti som hette Nationaldemokraterna och jag har uppenbarligen haft vissa kontakter med dem. Men under de kontakterna har jag förstått att det är inget parti som jag vill ha att göra med.

- Ända sedan jag engagerat mig i Sverigedemokraterna har jag mognat som person och politiker. Det här visar på en stor politisk omognad och stora klavertramp från min sida. Det är nåt jag ångrar väldigt djupt.

Det verkar som om du mest vill sopa undan spåren för du tackar dem för deras arbete som de utför och du pratar om deras kamp.

- Jag vet inte vad jag syftar på med det.

Gamov säger att det pågick kampanjer från ND om att locka över SD-sympatisörer till partiet och att han "gått på de här lögnerna".

Han har inte berättat för Sverigedemokraterna om sina kontakter med högt uppsatta nationaldemokrater.

Är det här förenligt med nolltoleransen som Jimmie Åkesson aviserade för några år sedan?

- Jag kan konstatera att jag gjorde de här sakerna innan jag var aktiv som sverigedemokrat. Jag var väldigt vilsen och omogen. Jag var väldigt ung, jag är ung än i dag. Jag ångrar det här väldigt djupt. Det är rent ut sagt pinsamt. Jag lurades med i den här kampanjen som pågick och fortfarande pågår att försöka locka över sverigedemokrater till extremorganisationer, säger Gamov och tillägger:

- Jag ville begrava det här. Jag ville lämna det här bakom mig.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag