Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Påve Franciskus:
"Jag är en syndare"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I en intervju med La Civilta Cattolica säger påve Franciskus att han ser kyrkan som ett "hem för alla", till skillnad från sin föregångare Benedictus XVI som strävade mot en mindre, renare kyrka.
Foto: Riccardo De Luca

Katolska kyrkan måste hitta ny balans – annars kollapsar den som ett korthus.

Det menar påve Franciskus, 76, som i en ny intervju kritiserar kyrkan för att vara för nitisk i frågor om abort och homosexualitet.

– Kyrkan har ibland låst sig i småsaker. I trångsynta regler, säger påven i intervjun enligt CNN.

I en intervju i La Civilta Cattolica som översatts och publicerats i jesuitiska tidningar i 16 länder visar påve Franciskus upp en kontroversiell sida.

Han öppnar med att beskriva sig själv som en syndare:

– Jag är en syndare. Det är den mest korrekta beskrivningen. Det är inget talesätt, inget retoriskt grepp. Jag är en syndare.

Tidigare har han uttryckt ett slags stöd för människor som i sina församlingar fått höra att de är just syndare – och därför inte känt sig välkomna.

Öppet för homosexuella

När en journalist i juli frågade om hur påve Franciskus ställer sig till homosexuella i kyrkan, svarade han att "om någon är homosexuell och söker efter Herren och vill gott, vem är jag att döma?"

I intervjun med La Civilta Cattolica understryker påven att han ser kyrkan som ett "hem för alla" i kontrast mot sin föregångare Benedictus XVI som strävade mot en mindre, renare kyrka.

På frågorna om homoäktenskap och abort svävade dock påve Franciskus på målet, och tyckte att kyrkan blivit "besatt" av dem.

– Det är inte nödvändigt att tala om dessa saker hela tiden, säger han enligt CNN.

Inga kvinnliga präster

Han står dock fast i frågan om kvinnliga präster, och meddelar bestämt att "den dörren är stängd".

– Men det kvinnliga könet behövs överallt där viktiga beslut fattas.

– Kyrkan kan inte existera utan kvinnan och hennes roll.

Men även om påve Franciskus delar kyrkans värderingar säger han sig vilja förändra kyrkans attityd.

Han menar att kärleksbudskapet försvunnit bakom regler och restriktioner.

– Guds barn vill ha pastorer. Inte kyrkomän som uppför sig som byråkrater eller myndighetspersoner, säger han i intervjun.

Stort stöd i USA

Påve Franciskus har blivit mäkta populär bland just amerikanska katoliker, enligt en undersökning från Pew, bland annat efter att ha tvättat fötterna på unga fängelsefångar.

Enligt New York Times ska dock konservativa katoliker ha uttryckt missnöje över att påven inte tydligt tagit ställning i abortfrågan.

Påven blir personlig

Namn: Jorge Mario Bergoglio

Ålder: 76

Från: Argentina

Bor: Vatikanen

Yrke: Påve (Franciskus)

Läser: Dostojevskij

Lyssnar på: Mozart

Ser helst: Fellinis "La Strada"

Kuriosa: Den förste utomeuropeiska påven på mer än 1 300 och den förste med jesuitbakgrund.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.