I en intervju i La Civilta Cattolica som översatts och publicerats i jesuitiska tidningar i 16 länder visar påve Franciskus upp en kontroversiell sida.
Han öppnar med att beskriva sig själv som en syndare:
– Jag är en syndare. Det är den mest korrekta beskrivningen. Det är inget talesätt, inget retoriskt grepp. Jag är en syndare.
Tidigare har han uttryckt ett slags stöd för människor som i sina församlingar fått höra att de är just syndare – och därför inte känt sig välkomna.
Öppet för homosexuella
När en journalist i juli frågade om hur påve Franciskus ställer sig till homosexuella i kyrkan, svarade han att "om någon är homosexuell och söker efter Herren och vill gott, vem är jag att döma?"
I intervjun med La Civilta Cattolica understryker påven att han ser kyrkan som ett "hem för alla" i kontrast mot sin föregångare Benedictus XVI som strävade mot en mindre, renare kyrka.
På frågorna om homoäktenskap och abort svävade dock påve Franciskus på målet, och tyckte att kyrkan blivit "besatt" av dem.
– Det är inte nödvändigt att tala om dessa saker hela tiden, säger han enligt CNN.
Inga kvinnliga präster
Han står dock fast i frågan om kvinnliga präster, och meddelar bestämt att "den dörren är stängd".
– Men det kvinnliga könet behövs överallt där viktiga beslut fattas.
– Kyrkan kan inte existera utan kvinnan och hennes roll.
Men även om påve Franciskus delar kyrkans värderingar säger han sig vilja förändra kyrkans attityd.
Han menar att kärleksbudskapet försvunnit bakom regler och restriktioner.
– Guds barn vill ha pastorer. Inte kyrkomän som uppför sig som byråkrater eller myndighetspersoner, säger han i intervjun.
Stort stöd i USA
Påve Franciskus har blivit mäkta populär bland just amerikanska katoliker, enligt en undersökning från Pew, bland annat efter att ha tvättat fötterna på unga fängelsefångar.
Enligt New York Times ska dock konservativa katoliker ha uttryckt missnöje över att påven inte tydligt tagit ställning i abortfrågan.