Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Paulsen nomineras till EU-parlamentet

Foto: Jens L'Estrade

EU-parlamentarikern Marit Paulsen, 73, återkandiderar till EU-parlamentet.

Det meddelade hon och FP-ledaren Jan Björklund i dag.

Men Paulsen själv ville först försäkra sig om att hon hade landsmötets stöd.

– Är jag rätt tant för det här jobbet, sade hon och möttes av applåder.

Marit Paulsen är inte bara en veteran inom Folkpartiet utan även som parlamentariker i EU-parlamentet. Hon fick jobbet första gången 1999 och har sedan dess haft svårt att hålla sig borta från jobbet i Bryssel.

Inför årets EU-val har det varit osäkert om Paulsen, som nu är 73 år gammal, ska kandidera. Men för en liten stund sedan meddelade partiledaren Jan Björklund att FP-veteranen ställer upp för omval ännu en gång.

– Vi har kandidater som har väldigt starkt förtroende både i och utanför Folkpartiet. Så jag är naturligtvis väldigt glad över att Marit svarat ja på min fråga att kandidera för Folkpartiet, säger han.

"Stoppa högerpopulismen i Europa"

Marit Paulsen togs emot på scenen av stående ovationer från landsmötet. Hon var märkbart rörd över stödet och sade:

– Är jag rätt tant för jobbet?

På presskonferensen efter meddelandet om att hon återkandiderar utvecklade Marit Paulsen varför hon vill arbeta i EU fem år till. Det handlar både om att få driva vidare sina hjärtefrågor och stå upp mot högervindarna inom EU

– Drivkraften är på två plan. Det ena är det ideologiska, jag måste försöka ställa upp och få med mig så många som möjligt och säga: gå och rösta. Rösta på ett demokratiskt parti och demokratin. Det är det avgörande skälet, att stoppa den nationalistiska högerpopulismen i Europa.

– Men sedan tar jag ju högst privat ett antal små saker, min djuromsorgslag som jag har fajtats för hur länge som helst. Den lagen ska komma i september är utlovat och då är det lite "mårrigt" att sitta på en, i och för sig trevlig, stubbe i skogen i Malung och vänta på att lagen ska komma, säger Marit Paulsen.

"Ni har ett halvluddigt parti i regeringen"

Marit Paulsen är född i Oslo 1939 och växte upp som barn upp under nazisternas ockupation av Norge. När hon talar om högerpopulismen passar hon därför på att även rikta kritik mot den norska regeringen där Höyre bildat koalition med det kontroversiella Fremskrittspartiet.

– Ni har ett halvluddigt parti i regeringen i Norge. Det finns gradskillnader mellan dem och Gert Wilders i Nederländerna eller Marine Le Pen. Men för mig är detta ett ideologiskt sätt att försvara demokratin i Europa.

Och att statsminister Fredrik Reinfeldt inte tagit avstånd till koalitionen retar henne.

– Jag tycker att Moderaterna tenderar att bli lite väl nationalistiska, säger Marit Paulsen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!