Pauline: "Mitt liv är här - så tar de bort det"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Pauline Cassel tillsammans med sina föräldrar.
Foto: LISA MATTISSON

LUNDSBERG. De satt på lektion när beskedet om att deras skola skulle stängas kom.

Nu vägrar de förtvivlade eleverna att lämna skolan - och kräver att utbildningsminister Jan Björklund kommer dit.

– Jag tycker det är hemskt. Jag bor här, mitt liv är här - så tar de bort det, säger Pauline Cassel, 16.

Elever klädda i internatskolan Lundsbergs gröna uniformer är samlade utanför de vita trähusen vid flickhemmet Herrgården.

Flera har tårar i ögonen och kramar om varandra. Det är bara några timmar sedan de fick beskedet som kastat omkull hela deras tillvaro.

– Först trodde jag inte det var sant, sen blev jätteförtvivlad, säger Pauline Cassel.

Det är en dryg vecka sedan hon kom tillbaka hit efter sommarlovet och har precis börjat andra året på gymnasiet.

Nu är hennes föräldrar här för att stötta henne i den allvarliga situationen. Både de och Pauline är mycket upprörda över det hastiga beskedet att stänga Lundsberg.

– Jag tycker att eleverna som gjorde det skulle få ta konsekvenserna - inte att man ska kollektivbestraffa alla. Många vet inte vart de ska ta vägen nu, säger Pauline Cassel.

– Det märkligaste är att skolinspektionen säger att de inte kan garantera tryggheten på skolan, men nu skickar de ut nära 200 elever i en otrygg tillvaro, säger mamma Isabelle Cassel.

"Vi är i chock"

Hon får medhåll av maken Niklas Cassel:

– Vi är mer engagerade än de flesta andra föräldrar och är det inte bra skulle vi ha tagit våra barn härifrån. När skolinspektionen kom hit tidigare i år tyckte vi det var bra, och som vi uppfattar det har det lett till förändringar. Vi hade aldrig kunnat tro att något sådant här skulle ske, vi är i chock.

Expressen träffar även tre 18-åriga sista-års-elever som vill vara anonyma. De sitter vid en bänk och tittar ut över den lummiga miljön som kantar den lilla sjön som ligger precis nedanför Lundsbergs skola.

Det var här de skulle bada tillsammans med sina vänner under avgångsveckorna i maj nästa år. Redan nästa vecka var det dags att börja pröva ut studentmössor. Nu berättar de i stället om sorgen och oron inför framtiden.

– Folk har gråtit och vi känner oss så himla orättvis behandlade. De drar alla över en kam bara, säger en elev.

Hon och hennes väninnor är fast beslutna att stanna på skolan trots beskedet att alla ska lämna Lundsberg under torsdagen:

– Vi vill gärna att Jan Björklund kommer hit och förklarar. Det är ju ändå ett väldigt stort beslut att stänga en skola.

Även elevrådet på Lundsbergs skola tycker att beslutet om att stänga skolan är orättvist, och att ingen lyssnar på eleverna.

"Den största kränkningen i Lundsbergs skolas historia var beslutet att stänga skolan" skriver elevrådet i ett brev.

Inför samlingen i kyrkan i går kväll tågade flera uniformsklädda elever i samlade trupp till skolan och sjöng kampsånger för Lundsberg.

Oroliga inför ny skola

De tre 18-åriga kvinnorna beskriver en idyllisk skola med bra lärare, god samvaro och en miljö där alla elever uppmuntras att studera. Ingen av dem känner igen sig i bilden - en elitskola där pennalism härjar bland eleverna - som visats i medierna de senaste åren.

– Jag har aldrig känt mig så trygg som här. Här blir man omtyckt om man är trevlig. Den som är populär här är inte den som är elakast utan det är den som är snällast, säger en av de unga kvinnorna.

Flera elever är nu rädda för hur de ska tas emot i de nya skolor de måste börja i.

– Det är inte direkt tryggt att komma till en ny skola när hela medierna smutskastat Lundsberg. Alla kommer ju bara tycka att "jaha du är en sån där". Redan nu kommer det ju massor med hatiska kommentarer på Twitter och Facebook, säger en av de tre unga kvinnorna.

– Några har skrivit att de hoppas att vi får strykjärn på oss. Man blir ledsen när man läser sådana grejer.

När Pauline Cassel går in i flickhemmets salong tittar husmor ut från sitt rum som ligger i anslutning till entrén. Hon påminner om skolans möte i kyrkan senare under kvällen. Strax efter ringer en klocka som hörs i hela huset och de springer av fötter på övervåningen, en stund senare är ett tiotal unga kvinnor samlade på den grusade gårdsplanen.

Rösten stockar sig i halsen när Pauline pratar om sina skola och sina vänner.

– De som bestämt det här förstår inte hur mycket vi påverkas av det här. De förstår inte oss som elever, säger Pauline Cassel.

Skulle du skicka i väg ditt barn på internatskola?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.