Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Paulina våldtogs – nu hjälper hon andra

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Paulina Bengtsson är nominerad till Stora mammapriset.
Foto: Privat

När Paulina Bengtsson, 40, var i 20-årsåldern blev hon våldtagen och såld till andra män av en man hon träffade på nätet. 

I dag driver hon föreningen Novahuset där hon hjälper andra kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp.

Nu är hon nominerad till Stora mammapriset som delas ut av Expressen under Mammagalan på mors dag.

Paulina Bengtsson var i 20-årsåldern i kontakt med en man på internet. Efter att ha pratat med varandra under en tid bestämde de sig för att ses.

Paulina blev då våldtagen av mannen och samma kväll körde han henne till en annan man som han sålde henne till och där blev hon våldtagen än en gång.

Detta blev starten på en fyra månader lång period där Paulina såldes som sexslav till främmande män.

Paulina var nära att ta sitt liv, men så upptäckte hon att hon var gravid. Hon bestämde sig då för att försöka ta sig bort från mannen.

– Graviditeten gav mig någon slags kraft. Det räddade mitt liv, annars hade jag varit död.

Med hjälp av en expojkvän lyckades Paulina fly från mannen. Men det skulle ta två år innan hon vågade berätta för någon om vad som hade hänt.

Tog sina erfarenheter för att hjälpa andra

När Paulina sedan fick veta att mannen som sålde henne till andra män hade blivit gripen för att ha utsatt en annan tjej för samma sak bestämde hon sig för att hjälpa till och berätta sin historia.

2005 dömdes mannen till 14 års fängelse för grova våldtäkter, koppleri och olaga hot. Efter det bestämde sig Paulina för att ta sina erfarenheter och använda dem till något positivt. Då startade hon Novahuset.

I dag, 11 år sedan Novahuset startade, är det 5 anställda och 65 volontärer som arbetar med att hjälpa andra kvinnor som blivit utsatta för sexuella övergrepp samt jobbar förebyggande med att det ska bli enklare för föräldrar och myndigheter att prata med barn om svåra saker.

– Novahuset har blivit det jag ville att det skulle bli, klart att man önskar att det inte behövdes, men det är bra att det finns ett forum där man kan få landa och få hjälp, säger Paulina.

Hennes drivkraft i arbetet är att se hur även det som kan tyckas vara de minsta sakerna kan vara av stor betydelse.

– De här småsakerna, som att bara att ta en promenad med någon och säga några ord som för mig kanske inte är något stort men för någon annan är det hela världen och det kan rädda liv.

NOMINERAD TILL STORA MAMMAPRISET

Namn: Paulina Bengtsson

Bor: Linköping

Yrke: Jobbar heltid på Novahuset

Förebild: ”Mina döttrar”

Livsråd/motto: ”Att kunna acceptera att det är jobbigt ibland och att det får vara så, i morgon är en ny dag.”.

Nominerad för: Har tagit sina erfarenheter från det och startat Novahuset för att hjälpa andra tjejer som är i samma sits och även jobba förebyggande med föräldrar och myndigheter.

STORA MAMMAPRISET – PRISET SOM HYLLAR SVERIGES MAMMOR

På morsdag den 26 maj delas Expressens Stora mammapris ut för andra året i rad på Mammagalan i kanal 5 med start 20:00. Vinnarna utses av en jury som består av artisten Lina Hedlund, Läkarmissionens generalsekreterare Lars Arrhenius, skådespelaren Bahar Pars, programledaren Kodjo Akolor, samt Expressens krönikör och reporter Atilla Yoldas.


Galan i kanal 5 leds av Sofia Wistam och Pernilla Wahlgren.


Mammagalan görs i samarbete med Läkarmissionen. Köp en morsdagspresent som räddar liv: Swisha 150 kronor til 90 00 217 så får en fattig mamma föda barn på sjukhus, i stället för hemma i hyddan. Hämta ett fint morsdagskort på läkarmissionen.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.