Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hon prisades för sitt arbete mot sexuellt våld

Paulina Bengtsson är en av två vinnare av Stora Mammapriset för sitt arbete mot det sexuella våldet genom föreningen Novahuset. Foto: Privat
Paulina Bengtsson, 40.

Paulina Bengtsson, 40, var i 20-årsåldern när hon träffade en man som våldtog henne och sålde henne till andra män.

Hon lyckades till slut fly från mannen och i dag driver hon föreningen Novahuset där hon hjälper andra kvinnor som utsatts för sexuellt våld.

För det tilldelas hon Stora Mammapriset som delas ut av Expressen under Mammagalan.

– Det är ett pris som man delar med alla i kampen, säger Paulina Bengtsson.

Paulina Bengtsson, 40, fick kontakt med en man på internet när hon var i 20-årsåldern. De bestämde träff efter att ha pratat en tid.

Vid första träffen blev Paulina våldtagen av mannen och senare samma kväll körde han henne till en annan man som han sålde henne till och där blev hon våldtagen än en gång.

Det blev starten på en fyra månader lång period där hon såldes som sexslav till andra män och när hon inte såg någon annan utväg var hon nära att ta sitt liv.

Lyckades fly

Men då upptäckte hon att hon var gravid och bestämde sig för att fly från mannen.

– Graviditeten gav mig någon slags kraft. Det räddade mitt liv, annars hade jag varit död, säger Paulina.

Med hjälp av en tidigare pojkvän lyckades Paulina ta sig från mannen. Men det skulle ta två år innan hon vågade berätta för någon vad som hade hänt.

Hjälper andra genom Novahuset

Paulina fick sedan veta att mannen hade blivit gripen då han utsatte en tjej för samma sak och bestämde sig då för att hjälpa till och berätta sin historia.

2005 dömdes mannen till 14 års fängelse för grova våldtäkter, koppleri och olaga hot.

Efter det bestämde sig Paulina för att hjälpa andra som har varit med om liknande saker och startade då föreningen Novahuset.

5 anställda och 65 volontärer arbetar i dag på Novahuset med att hjälpa andra kvinnor som blivit utsatta för sexuella övergrepp samt förebyggande med att det ska bli enklare för föräldrar och myndigheter att prata med barn om svåra saker.

– Novahuset har blivit det jag ville att det skulle bli, klart att man önskar att det inte behövdes, men det är bra att det finns ett forum där man kan få landa och få hjälp, säger Paulina.

Vinnare av Stora mammapriset

För arbetet med Novahuset är nu Paulina en av de två vinnarna av Stora mammapriset som delas ut på Mammagalan på morsdag.

– Det känns jättefint, det värmer både för min egen del men också för hela Novahuset, säger Paulina.

Att tilldelas Stora mammapriset ser Paulina som en viktig del i att arbetet mot det sexuella våldet lyfts och att det tas på allvar.

– Vi kan inte stoppa huvudet i sanden utan vi måste ta tag i de problem vi har och vi måste tänka förebyggande för att det ska minska.

Hon fortsätter:

– Det här priset delar man med alla i kampen, och att sedan som mamma få det är så stort, jag är ju mamma både arbetsmässigt och mammarollsmässigt.

Därför får Paulina Stora mammapriset

Paulina får Stora mammapriset för att hon med orubblig styrka, och mod tagit sina hemska erfarenheter och vänt dom till något positivt. Hon är ett otroligt viktigt stöd för väldigt många och en förebild för oss alla i att stå upp mot det sexuella våldet.