Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-toppen om nazisterna: ”Hatar mig extremt mycket”

I SKOTTGLUGGEN. I rollen som Sverigedemokraternas talesperson för migration hamnar Paula Bieler ofta i skottgluggen.
Foto: LISA MATTISSON / LISA MATTISSON / EXPRESSEN
Paula Bieler är inte främmande att ta över efter Jimmie Åkesson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

SD-toppen Paula Bieler jagar LO-kvinnornas röster och siktar högt, kanske mot den absoluta partitoppen, om Jimmie Åkesson lämnar. 

– Den dag han kliver av så beror det helt på hur läget är då, vilka personer som finns.

Expressen träffade SD-ledamoten för en längre intervju om SD:s egen #metoo-skandal, utbrändheten, de interna maktstriderna, hatet från nazisterna och aborthotet: "Man borde göra en abort i efterhand på dig".

Paula Bieler har precis ”tonårsstädat” sitt arbetsrum på Sverigedemokraternas riksdagskansli. 

Hon tömde rummet i samband med sjukskrivningen för utbrändhet förra hösten och har inte kommit i ordning än. Då hade hon inte haft ordentlig semester sen hon blev partimedlem 2009, klättrat i hierarkin och samtidigt klivit ut i offentligheten.

– Ju högre upp man hamnar desto mer måste man representera partiet och alla andra. Det är nog ganska lätt att känna att man tappar bort sig själv. 

Hon beskriver "en kamp mellan utåt och inåt" i kombination med anklagelser om rasism och kvinnofientlighet. 

– Att anklagas för att vara den som polariserar, som vill splittra, som vill bejaka våld och som i hemlighet skulle vara glad åt bränder på flyktingboenden tär oerhört mycket. 

Paula Bieler siktar högt, kanske mot den absoluta partitoppen.
Foto: LISA MATTISSON / LISA MATTISSON / EXPRESSEN

Samtidigt förlorade Paula Bieler interna strider i partiet och hon hade svårt att stå upp för delar av politiken utåt. 

– Vi håller inte alltid med varandra inom partiet. Det finns tillfällen då jag drivit en linje som sen inte vunnit i majoritet men som man ändå ska stå för utåt. Det är självklart, så ska det fungera i varje organisation som är demokratisk. Men om man sen får medhåll för den linje man hade men inte kan berätta det, och i stället argumenterar mot det man själv vill så tär det lite extra.

"Sjuka berättelser"

Bieler syns mest som talesperson för partiets profilfråga migration, men hon har också hand om jämställdhetsfrågan – ett högaktuellt ämne hösten 2017 när kampanjen #metoo exploderade både internationellt och i Sverige.

– Det är sjuka berättelser, tragiskt. Så ska det inte får vara. 

Utöver förstärkningar av rättssamhället måste människor bli bättre på att respektera varandra, anser hon. 

– Någon slags sexuell social kompetens. Allt som är fel och integritetskränkande behöver inte passera gränsen till kriminellt. Mycket handlar om att vi är för dåliga på att prata med varandra, läsa varandras signaler och vara tydliga med när vi ändrar signaler.

Paula Bieler tömde sitt arbetsrum i samband med sin utbrändhet förra hösten och har inte kommit i ordning än.
Foto: LISA MATTISSON / LISA MATTISSON / EXPRESSEN

I Sverigedemokraterna briserade diskussionen långt innan kampanjen spred sig över världen. 

I september anklagade Hanna Wigh, som nu lämnat partiet, en annan SD-riksdagsledamot för att ha utsatt henne för ett sexuellt övergrepp. Hon kritiserade också partiet för att tysta ner händelsen. Också andra fall av sexuella trakasserier och övergrepp uppmärksammades av programmet "Kalla fakta" i TV4.

Händelsen polisanmäldes av SD och den anklagade ledamoten har tagit timeout. Paula Bieler vill inte kommentera den enskilda händelsen.

– Det är oerhört tragiskt att det är så som Hanna har upplevt det men jag tänker inte diskutera hennes fall. Jag har inte levt hennes liv, jag kan inte göra det. Jag vet inte vad hon varit med om eller inte.

Paula Bieler

Född: 1988 i Västerås. 

Bor: Uppsala. 

Familj: Fästman och två katter. 

Utbildning: Naturvetenskapligt program på Viktor Rydberg i Djursholm, påbörjade civilingenjörsutbildning samt lärarutbildning, samt kurser i språkvetenskap och nationalekonomi. Läser just nu matematik. 

Tidigare jobb: Servitris, bartender, läxhjälpsvikarie.    

Politik: Medlem i SD sedan 2009, blev politisk sekreterare hos Mattias Karlsson 2011, 2012 förlorade hon striden om ordförandeposten i SDU mot Gustav Kasselstrand, 2013 blev hon chefredaktör för SD-tidningen SD-kuriren. I dag är hon talesperson i migration och jämställdhet och sitter i partistyrelsen samt partiets verkställande utskott.

"Alltid varit någon som reagerat"

Expressen avslöjade under 2016 hur en intern säkerhetsrapport från SD avfärdade kvinnor som vittnat om sextrakasserier i partiet med omdömen som "sjuk", "klängig" och "berusad". 

Men hon känner inte igen sig i bilden av att partiet inte agerat mot trakasserier och övergrepp. 

– Det är inte så att det aldrig sker något i partisammanhang. Däremot har jag verkligen inte känt att det skulle vara mer än i samhället i stort. Snarare tvärtom. De få gånger det har varit något har det alltid varit någon som reagerat. 

Trots att Bieler, som är ett av partiets mer kända ansikten, sitter på jämställdhetsfrågan är det ingen profilfråga för Sverigedemokraterna. Det finns inga jämställdhetspolitiska förslag till partiets landsdagar 23 till 26 november och ämnet saknar rubrik på partiets hemsida.

– Eftersom vi har inställningen att man ska bedömas för den man är, då är det svårt att hitta jämställdhetspolitik. Vi har inga särskilt riktade satsningar med extrastöd eller inkvotering.

Paula Bieler debatterar i riksdagen.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

I stället ligger partiets jämställdhetspolitik utspridd på en rad politikområden, säger Bieler och nämner kvinnofrid, hedersproblematik och villkoren i kvinnodominerade branscher - till exempel sjukvården. 

Kvinnor i den offentliga sektorn, eller LO-kvinnorna som hon kallar dem, är en eftertraktad målgrupp för ett parti som haft svårt att nå kvinnor. 

Särskilt nu efter att partiet i de senaste mätningarna tappat tillbaka en del av det tidigare väljarstödet till Moderaterna efter att Ulf Kristersson tog över efter Anna Kinberg Batra. 

– Bland LO-kvinnorna har vi ett förhållandevis svagt stöd. Bär vi en del av det ansvaret? Vad har vi missat i vår kommunikation eller rentav i vår politik? Det handlar inte om några större ideologiska omsvängningar, vi vet att vi har bra politik för LO-männen, där är vi största parti.

Paula Bieler möttes av kritikstorm

Jämställdhetsminister Åsa Regnér, S, har kritiserat SD:s jämställdhetspolitik för att vara kvinnofientlig, till exempel förslaget att reducera aborträtten från 18 veckor till tolv, med krav på extra prövning efter vecka tolv. 

I våras möttes Paula Bieler av en kritikstorm efter att ha uttalat sig om att det finns exempel på att svenska kvinnor använder abort som preventivmedel. En förenkling av vad hon egentligen sa, anser hon.

– Efter vecka tolv räknas det rent medicinskt som en sen abort, fler komplikationer och risker där tillträder. Missfall sker också ofta innan tolfte veckan och det är den gräns som våra grannländer har.

”Det är sjuka berättelser, tragiskt”, säger Paula Bieler om #metoo.
Foto: LISA MATTISSON / LISA MATTISSON / EXPRESSEN

Debatten ledde till starka reaktioner i kommentarsfält och i mejlboxen. 

– Varenda gång det kommer på tal kan man vara säker på att höra saker som ”man borde göra en abort i efterhand på dig”. 

Hon är van vid hat och hot, försöker skaka av sig. 

– Det är alltifrån att jag ska döda mig själv till att de vill att jag ska göra sexuella saker med dem. 

Men när det klottrades i närheten av hennes bostad, antydningar om var hon bodde, gjorde hon en polisanmälan.

Läser allt på Flashback

Paula Bieler har koll på vad som skrivs på nätet, ”jag har läst vartenda inlägg om mig själv på Flashback". Hon är hatad i nazistkretsar, säger hon. 

– De hatar mig extremt mycket. Om jag ska använda deras termer så är det för att jag är zigenarjudinna som håller på och liberaliserar SD. Bisexuell brukar de också slänga in, jag vet inte hur det blev en sanning. Det är sen jag utmanade Gustav Kasselstrand om ordförandeposten i SDU och blev en av dem som frontade vår interna kamp mot den identitära rörelsen. Det som numera har utvecklats lite till alt right, även om det inte är riktigt samma. De älskar att beskylla mig för att det inte finns riktiga rasister i Sverige längre. 

Under veckan publicerade sajten Inte rasist men en inspelning där Paula Bieler kallas för "judehora" av en partikollega - en person som senare uteslöts ur partiet. 

– När man hade det svart på vitt åkte han ut direkt. Varenda gång något sånt dyker så blir man trött på att folk inte förstår att vi menar allvar med det vi säger. Vi har ingen dold agenda. Ni hör inte hemma här om ni har andra åsikter än vad ni säger. Vi sysslar inte med sånt. Det går inte att syssla med sånt när man har 30 000 medlemmar. Det borde de flesta förstå även om det är ett par av de där tiotusentals som inte förstått det.

Paula Bieler.
Foto: LISA MATTISSON / LISA MATTISSON / EXPRESSEN

Förutom rollen som talesperson i partiets profilfråga, migration, sitter Paula Bieler både i partiets verkställande utskott och i partistyrelsen. "Ganska mycket" makt, enligt henne själv.

Den återkommande interna kritiken av en maktfullkomlig partitopp med gruppledaren Mattias Karlsson och partisekreteraren Richard Jomshof i spetsen protesterar hon mot. Beslut fattas gemensamt i VU och Karlsson och Jomshof är de som verkställer, säger hon. 

– Det är de som sen ska förmedla ut besluten, den ena i partiorganisationen i stort, den andra till riksdagsgruppen. Det är klart att det då faller extra mycket tyngd på dem och att det kan verka som att det är de som fattar besluten själva men så är det inte. Vi har ett fungerande system och en organisation måste styras. 

I en intervju med Nyheter24 har Paula Bieler sagt att hon inte räds partiledarrollen. Redan 2012 när hon kandiderade till SDU-ordförandeposten frågade hon sig själv om hon kunde tänka sig en offentlig position, svaret blev ja.  

– Jag är tacksam att vi har en partiledare som Jimmie Åkesson. Den dag han kliver av så beror det helt på hur läget är då, vilka personer som finns.  

– Jag kan inte här och nu säga aldrig eller att jag i alla lägen skulle säga nej. Men jag är glad så länge jag slipper, säger hon och skrattar. 

Paula Bieler om...

Jämställdhet: 

"Ett jämställt samhälle är ett samhälle där det inte spelar någon roll vad du har för kön eller sexualitet utan du döms för den du är och vad du gör. Du arbetar utifrån dina förutsättningar. Vare sig det handlar om så kallad positiv diskriminering eller klassisk diskriminering ska det inte finnas."


Riksdagsledamoten Pavel Gamovs bjudresa till Moskva mot partiledningens vilja: 

"Det är tragiskt. En sån person ska överhuvudtaget inte vara riksdagsledamot. Det spelar ingen roll om det är mitt parti eller något annat."  


Varför hon hyllat Åsa Romson: 

"På presskonferensen när de la om migrationspolitiken och Romson grät, då vann hon min respekt. Då blev det tydligt för mig att hon inte sysslat med politiskt spel utan hon har trott på det hon sagt och hon var redo att omvärdera det." 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.