Paula Bieler går emot sitt parti i abortfrågan

Hör Paula Bieler berätta om sin inställning.
Paula Bieler (SD).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
SD:s partiledare Jimmie Åkesson.
Foto: OLLE SPORRONG

Sverigedemokraterna väntas överge sin tidigare omstridda hållning i abortfrågan.

Men inom partiet är inte alla överens.

– Jag tycker att den ordning vi har haft hittills har varit väl balanserad, säger riksdagsledamoten Paula Bieler till Ekot. 

Sverigedemokraterna vill – som enda riksdagsparti – att gränsen för fri abort ska sänkas från dagens 18 veckor till tolv veckor.

Denna hållning har skapat debatt. Och i en tidigare valanalys har SD kommit fram till att partiets abortpolitik var en belastning och gjorde att man tappade flera väljare i samband med riksdagsvalet i fjol.

När SD på torsdagskvällen inleder sina landsdagar väntas partiet överge sitt abortkrav och ställa sig bakom den nuvarande lagstiftningen.

Jimmie Åkesson om abortfrågan

I en intervju med Expressens Karolina Skoglund förra veckan sa partiledaren Jimmie Åkesson:

– Vi ställde oss frågan om det finns stöd för den linje vi haft med tanke på hur mycket vi har växt och breddat partiet. Och vi konstaterade att det nog inte gör det. Därför gör vi en förändring. Om utgångspunkten är att vi vill komma ner till en nordisk nivå när det gäller aborter finns det dessutom betydligt viktigare saker att göra än att sänka abortgränsen. Det är helt meningslöst faktiskt.

Paula Bieler vill se sänkt abortgräns

Men frågan är inte helt okontroversiell inom partiet, enligt Sveriges Radios Ekot.

Paula Bieler, ledamot i SD:s högsta ledning, säger till Ekot att hon tycker att den hållning partiet har haft hittills har varit ”välbalanserad”:

– Jag har bara stärkts i den övertygelsen under de år jag har fått hantera frågan och fått möta många som också förklarat sina personliga erfarenheter av varför den nuvarande lagstiftningen i Sverige kan försvåra för kvinnor i utsatta situationer.

Bieler har reserverat sig mot beslutet.

– Det blir väl den rimliga följden av att man anser att något är för stort steg att ta, säger hon till Ekot.

SD håller landsdagar i helgen

David Baas: ”Vill fila ner kanterna inför ett framtida samarbete med M och KD”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.