Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Paula, 47, skjuten till döds – för sin kamp

Människorättskämpen Paula Rosero blev 47. Foto: FN
Paramilitära soldater fotograferade år 2000. Foto: SCOTT DALTON / AP
Gerillamedlemmar från FARC fotograferade 2016. Foto: RICARDO MAZALAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Paula Rosero var kommunal tjänsteman och människorättskämpe i Colombia – på måndagsnatten sköts hon till döds av okända gärningsmän. 

Hon är den senaste människorättsaktivisten att mördas i landet – enligt FN har över 50 aktivister dödats i år. 

”Vi fördömer det fega mordet på Paula Rosero”, skriver Colombias president Ivan Duque på Twitter. 

Colombias regering och gerillaledare skrev under ett fredsavtal 2016 – ett formellt slut på ett lågskaligt inbördeskrig som pågått sedan 60-talet. 

Men sedan fredsavtalet har hundratals människorättsaktivister mördats i landet. 

Den senaste att drabbas är Paula Rosero – en 47-årig advokat och människorättskämpe som var tjänsteman i Samaniego, en kommun i centrala Colombia. 

Hon sköts till döds under måndagsnatten av okända gärningsmän. Två andra människor dog också, och Roseros make, Edwin Chunga, skadades allvarligt, rapporterar tidningen El Tiempo

https://twitter.com/IvanDuque/status/1130685486803169281?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1130685486803169281&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.eltiempo.com%2Fcolombia%2Fcali%2Fpersonera-asesinada-en-samaniego-habia-denunciado-actos-de-corrupcion-364532

Colombias president fördömer mordet på Twitter och säger att han instruerat polisen att se till att de skyldiga lagförs. 

1 000 kronor för ett mord

Under årets första fyra månader dödades 51 människorättsaktivister i Colombia, enligt FN.

Lönnmördare kan lejas för under 1 000 kronor, rapporterade nyhetsbyrån Reuters i december.

– På landsbygden, utom statens räckhåll och där många kriminella och beväpnade organisationer finns, är människorättskämpar ett enkelt mål för dem som anser att deras agenda står i vägen för deras intressen, sa Michel Forst, utsänd från FN, efter ett besök i Colombia.

Han fortsatte, enligt Reuters:

– Jag var förvånad när jag fick reda på att det kostar så lite som 1 000 kronor för att ”komma undan med det” eller leja en lönnmördare. 

Konflikten i Colombia som startade på 1960-talet har innefattat en mängd stridande parter genom åren. 

Vänstergerillor som FARC, högermiliser, drogkarteller, Colombias militär och styrkor från USA är bara några av de parter som varit en del av konflikten. 

Avtalet 2016 stod mellan regeringen och FARC, som lovade att lägga ner sina vapen och bli en del av den politiska processen i Colombia. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.