Paul Westin, senior affärsutvecklare hos Energimyndigheten, lyckades få tag på en spontan passtid i Södertälje i fredags, trots det rådande passkaoset. När Westin kom fram till passlokalen blev han förvånad över att den stod nästintill tom.
Han valde då att ta en bild på expeditionen, trots fotograferingsförbudet i lokalen, och publicerade den på Twitter.
”Så här fullt var det hos passpolisen i S-Tälje kl 11 idag”, skrev Westin i tweeten.
Tweeten blev snabbt viral med över fyra tusen gillningar och 200 kommentarer.
”Vem har inte rätt att kritisera polisen?”
Twitter-inläggets spridning tog dock en plötslig vändning bara två dagar senare.
”Slut på detta. @Polisen_Sverige har enligt @Nyheterna inte bara anmält mig för bilden jag tog utan de tror att jag har uppsåt att destabilisera staten. Det är helt galet”, skrev Paul Westin i en ny tweet under söndagskvällen.
Nu har två polisanmälningar gjorts mot Paul Westin. Det handlar om otillåten fotografering på ett skyddsobjekt, men även om en påverkningskampanj för att destabilisera myndigheten, enligt polisen.
Polisen hävdar sig veta varför Westin tog bilden under besöket på passexpeditionen.
– Bilden är tagen vid ett väldigt specifikt tillfälle när man har väntat ut en bra bild. Det finns alltid olika typer av påverkanskampanjer i samhället för att skapa osäkerhet och tvivel framför allt mot våra myndigheter, säger Per Engström, nationell samordnare hos polisen, i en intervju med TV4.
Sven-Erik Alhem, rättsexpert och ordförande för Brottsofferjouren Sverige, tycker att det låter märkligt.
– Vem har inte rätt att kritisera polisen?, säger Sven-Erik Alhem till Expressen.
Han menar att polisens sätt att sköta de långa passtiderna måste tillåtas diskuteras och kritiseras av allmänheten.
– Jag kan förstå att det är ett formellt avsteg från principen att man inte får fotografera på en sådan plats. Men jag tycker ändå att samhällsdebatten verkar vara den relevanta kritiken mot polisens sätt att inte sköta uppgiften på ett bra sätt.
”Inget uppsåt att destabilisera myndigheten”
Paul Westin, som själv är statstjänsteman, menar att det inte alls var motivet bakom bilden.
– Det är viktigt ur ett demokratiskt samhälle att man kan ha en debatt och en diskussion om hur myndigheter sköter sig. Det är inget uppsåt att destabilisera myndigheten, det är helt barockt, sa Paul Westin till TV4.