Paul Bellar, 21, skröt om vapen – planerade terror

Skulle bland annat kidnappa Michigans guvernör Gretchen Whitmer och spränga en bro.
Paul Bellar, 21, berättade för Expressen om sitt medlemskap i en beväpnad milis som tränar inför inbördeskrig i USA – nu har han gripits för terrorbrott.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Paul Bellar och flickvännen Cheyenne Smith utanför sitt hem i Michigan.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Paret deltar i en demonstration utanför Michigan State Capitol. Paul Bellar är en av sju som anklagas för att ha planerat en attack mot parlamentsbyggnaden med målet att starta inbördeskrig.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Expressens Nina Svanberg.

I somras träffade Expressens Nina Svanberg den 21-årige vapenentusiasten Paul Bellar från Michigan, som tränade inför ett inbördeskrig i USA.

Nu har han gripits efter att polis stoppat en planerad kidnappning av den demokratiska guvernören Gretchen Whitmer.

Bellar, och sex andra, misstänks för att ha förberett en terrorattack mot Michigans parlamentsbyggnad. 

I Expressens undersökande reportage från Milford, Michigan, träffade USA-korrespondenten Nina Svanberg Paul Bellar, 21 och hans flickvän Cheyenne, 24, i deras hem i somras.

Bellar visade upp sin vapenarsenal och berättade om parets liv som medlemmar av en beväpnad milis, som tränar inför ett inbördeskrig i USA.

– Jag kommer att hamna i trubbel för att jag säger det, att vi sympatiserar med Boogaloorörelsen, sa Paul Bellar till Expressens Nina Svanberg.

– Vi tränar för krig och för konflikt. 

Nu har Bellar, tidigare bilmekaniker inom den amerikanska militären, gripits i Columbia, South Carolina, misstänkt för att ha planerat en terrorattack.

Paul Bellar visar upp sina vapen för Expressen.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Paul Bellar visar upp en pistol. Han står nu åtalad för bland annat brott mot vapenlagen.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Största säkerhetshotet i USA

För bara några veckor sedan varnade FBI-chefen Christopther Wray för att det största säkerhetshotet i USA just nu kommer från vit makt-rörelsen och de högerextrema.

Det finns ett otal olika grupper. Bara i Michigan finns cirka 25 olika milisgrupper.

Från den så kallade Boogaloo-rörelsen med sina hawaiiskjortor, till manschauvinistiska Proud Boys till Oath Keepers, en bred grupp med över 25 000 medlemmar över hela USA, många av dem med bakgrund inom polisen eller militären.

Milisen ”Wolverine Watchmen” ska enligt amerikanska myndigheter ha planerat flera terrorattacker.

Milisens ”instruktör”

I intervjun med Expressen kallade sig Paul Bellar milisens ”instruktör”, och enligt FBI var han en ledande figur inom rörelsen som tagit titeln ”sergeant”.

USA-korrespondenten Nina Svanberg berättar att Paul Bellar var ”indignerad över restriktionerna som guvernör Gretchen Whitmer infört i och med coronapandemin”.

– Han hade förlorat jobbet och kunde inte betala hyran, säger hon.

– Han sa att de inte var galna, att de inte var ute efter att spränga byggnader men att de tänkte försvara landet mot terrorister, inhemska och utländska.

Sex av de 13 anklagas för att ha planerat kidnappningen av Gretchen Whitmer.

Paul Bellar är en av sju som anklagas för att ha planerat en attack mot parlamentsbyggnaden, Michigan State Capitol med målet att starta inbördeskrig.

Riskerar 20 års fängelse

Michiganpolisen och FBI säger att ”Wolverine Watchmen” formades i sociala medier i slutet på 2019 och kommunicerar i krypterade appar – något som Paul Bellar själv berättar för Expressen. 

– Under vårt möte visade han alla sina vapen och halade fram mobilen och pratade om hur de kommunicerade i krypterade chatt-appar, berättar Nina Svanberg,

– Innan coronan tränade de varje söndag och vi, jag och fotografen Joel Marklund, skulle få följa med på en träning men de andra ur gruppen backade ur.

Enligt polis stod Paul Bellar för ”planer för taktiska manövrar under träning, kodspråk, ammunition och koordinerade logistik för träning”.

Paul och Cheyennes hem, som Expressen besökte, ska ha agerat möteslokal för ”Wolverine Watchmen”.

Paul Bellar står åtalad för att ha gett materiellt stöd till en terrororganisation, för brott mot vapenlagen och medlem i en kriminell organisation.

Han riskerar över 40 års fängelse.

Den amerikanska Boogaloo-rörelsen

• Namnet Boogaloo kommer från ett slanguttryck för ett kommande inbördeskrig.

• Det finns ingen gemensam politisk ideologi men rörelsen genomsyras av liberterianska värderingar och ett starkt motstånd mot statlig kontroll.

• Rörelsen byggs upp av mindre grupper som sprider sitt budskap via sociala medier och har tio tusentals aktiva sympatisörer. Några av de största är på Facebook är Thicc Boog Line och Patriot Wave.

• Likt Alt-right rörelsen så är Boogaloorörelsen starkt förknippad med memes ofta med teman om att att göra motstånd mot staten och det kommande inbördeskriget.

• Under Corona pandemin så har Boogaloorrörelsen varit aktiv vid demonstrationer mot nedstängningarna.

USA-korrespondent Nina Svanberg om sitt mötte med Paul Bellar
Nina Svanberg träffad av gummikula – flera attacker mot medier i Minneapolis


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.