Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Patriotveckan - en historiskt blodig vecka

I Waco, Texas, dog minst 76 människor den 19 april 1993.

Terrorismen drabbade Boston samma blodiga aprilvecka som redan sett en rad massakrer i USA.

Fyra spektakulära bombdåd, skolskjutningar och andra våldsamma incidenter har inträffat i mitten av april under senare år.

Många försöker redan hitta ett samband – även om det är för tidigt att dra några slutsatser.

Attacken i Waco 1993, bombdådet i Oklahoma City 1995, skolskjutningen i Columbine 1999, massakern i Virginia Tech 2007 – och nu attacken mot Boston maraton.

Det är en serie blodiga dåd samma aprilvecka som många har svårt att se som en tillfällighet. Särskilt som tre av attackerna – Boston, Virginia Tech och Waco – alla inträffade på Patriotens dag, en högtidsdag som genom åren fått särskild symbolik för militanta högerextremister som anser sig ”försvara sig mot regeringens förtryck”.

”Det här är årsdagsveckan för massakern i Columbine, bombningen i Oklahoma City, massakern i Virginia Tech, Grisbukten och Waco”, skriver dokumentärfilmaren Michael Moore på Twitter.

Moore, som gjort en uppmärksammad dokumentär om Columbine, lägger också till årsdagen av USA-tränade exilkubaners misslyckade invasionsförsök i Grisbukten på Kuba 1961, i sin lista.

Inhemska

Ingen har tagit på sig ansvaret för bomberna i Boston än, men flera bedömare ser det som sannolikt att inhemska terrorister, troligen högerextremister, ligger bakom.

– Uppenbarligen vet ingen något än, men jag skulle vilja råda folk som drar förhastade slutsatser om utländsk terrorism att vara försiktiga och minnas att det här är den officiella helgen Patriotens dag i Massachusetts, kommenterar Charles Pierce i tidskriften Esquire, som citeras av CNN.

– Själva dagen (19 april) var av viss betydelse för bland andra Tim McVeigh (mannen bakom dådet i Oklahoma City) eftersom han inbillade sig att han var vattnaren av frihetens träd och sånt, säger han.

Lastbil

Tim McVeigh och hans medbrottsling Terry Nichols detonerade den 19 april 1995 en lastbil fylld med sprängämnen utanför en regeringsbyggnad i centrala Oklahoma City. 168 människor dödades, bland dem 19 barn under sex års ålder, och mer än 800 skadades. Det var det värsta terrordådet i USA före al Qaida-attacken i New York den 11 september 2001.

De båda bombmännen tillhörde Patriotrörelsen, en högerextremistisk militant grupp som anser att USA:s regering och rättsväsende saknar all legitimitet – och att de därför har rätt till "självförsvar”.

McVeigh förklarade att massakern var en hämnd för tragedin i Waco exakt två tidigare. Polis och säkerhetsstyrkor omringade i februari 1993 en ranch utanför Waco i Texas. Där hade en extrem religiös sekt, Branch Davidians, sitt högkvarter. Skottlossning utbröt, fyra poliser och sex sektmedlemmar dödades.

Det hela utvecklades till en 50 dagar lång belägring och myndigheterna försökte öka trycket på sektledaren David Koresh, som vägrade ge upp. Till sist försökte myndigheterna storma ranchen – som började brinna, ännu oklart varför. Minst 76 människor – män, kvinnor och barn – dog i lågorna.

Självmord

Sex år senare, den 20 april 1999, gick gymnasisterna Eric Harris och Dylan Klebold till attack mot elever och lärare på sin egen skola, Columbine, i Jefferson County i Colorado. De sköt vilt omkring sig och mördade tolv elever och en lärare innan de själv begick självmord. Ytterligare 24 elever skadades.

Motivet bakom det massmordet är oklart.

Den 16 april 2007 var det dags för ännu en blodig aprilmassaker. Studenten Seung-Hui Cho, 23, sköt ihjäl 32 människor och skadade 23. Offren var studenter och lärare på universitetet Virginia Polytechnic.

Gärningsmannen, som begick självmord, förklarade i ett efterlämnat meddelande att ”han ville dö som Jesus”.

Flera amerikanska medier som Fox, CNN och ABC spekulerar i att bombdådet mot Boston maraton kan ha planerats så att det skulle sammanfalla i tiden med de tidigare attackerna. Och i sociala medier diskuteras sambandet.

“Värt att notera: I dag är det Patriotens dag, som har betydelse för milisrörelsen. McVeigh bombade Murrah-byggnaden på Patriotens dag 1995”, twittrar Alex Altman, Washington-korrespondent för nyhetsmagasinet Time.

CNN citerar en intervju man gjorde med Robert Blaskiewicz, expert på konspirationsteorier, som man gjorde 2011.

– Anledningen till att vi ser vissa typer av politiskt våld i mitten och slutet av april är några olyckliga sammanträffanden: att Waco råkade inträffa på årsdagen av slagen vid Lexington och Concord (under amerikanska frihetskriget), de första slagen i ett krig mot en tyrannisk förtryckare, säger Blaskiewicz.

– Waco symboliserar en regerings krig mot sitt folk för många människor som har idén att den federala regeringen är en tyrannisk utländsk förtryckare som den brittiska monarkin var, säger han.

Helgdag

Blaskiewicz påpekar att ”den 19 april har blivit ett slags helgdag för dem som anser att de lever under en tyranni”.

Boston maraton arrangeras varje år på Patriotens dag som högtidlighålls till minne av slagen vid Lexington och Concord den 19 april 1775 under den amerikanska revolutionen mot den brittiska kolonialmakten. Patrioten dag infaller på den måndag som ligger närmast årsdagen.

– Det är dagen som högtidlighåller den fria och starkt oberoende anda som den stora amerikanska staden Boston har återspeglat allt sedan vår nations tidigaste dagar, sade president Barack Obama efter måndagens bombdåd.

Blodiga april

Waco 19 april 1993

Myndigheterna stormar efter 50 dagars belägring en ranch utanför Waco i Texas, där den extrema religiösa sekten Bransch Davidians förskansat sig. Ranchen börjar brinna. Sektledaren David Koresh och ytterligare 75 människor, bland dem 25 barn omkommer.

Oklahoma City 19 april 1995

Två högerextremister spränger en regeringsbyggnad i Oklahoma City. 168 människor dödas, bland dem 19 barn under sex år, och mer än 800 skadas. Den ene gärningsmannen, Tim McVeigh, döms till döden och avrättas. Den andre, Terry Nichols, döms till livstids fängelse.

Columbine 20 april 1999

Gymnasisterna Eric Harris och Dylan Klebold skjuter ihjäl tolv elever och en lärare på sin egen skola, Columbine High School, i Colorado. De begår självmord. Ytterligare 24 elever skadas. Motivet bakom massmordet är oklart.

Virginia Tech 17 april 2007

Studenten Seung Hui-Cho, 23, skjuter ihjäl 32 studenter och lärare på tekniska universitetet Virginia Polytechnic innan han begår självmord 23 människor skadas. Gärningsmannen förklarade i ett efterlämnat meddelande att han ville ”dö som Jesus”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.