Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Patrik Markström döms för rasism på Facebook

Lät rasistiska kommentarer stå kvar i Facebook-grupp.
Patrik Markström döms nu till villkorlig dom och böter.
Foto: Polisen

Patrik Markström, 52, driver Facebookgruppen ”Stå upp för Sverige”.

Där har användare kunnat skriva fritt, bland annat:

”Dom är ju mer apor än människor.”

Nu döms 52-åringen till villkorlig dom och böter – för att inte ha raderat rasistiska kommentarer.

Facebookgruppen ”Stå upp för Sverige” hette tidigare ”Stå upp för Peter Springare” och skapades av Patrik Markström den 5 februari 2017. I en polisanmälan beskrivs den som ”största hatsajten i Sverige” med över 180 000 medlemmar.

Markström är en av flera administratörer.

Han har stått anklagad för brott mot lagen om ansvar för elektroniska anlagstavlor (BBS-lagen) i totalt åtta fall från mars 2017 till september 2018 – och nu döms han för dem alla.

”En administratör för Facebookgruppen Stå upp för Sverige döms till villkorlig dom och böter för att han inte tagit bort andra personers kommentarer som uppenbart utgjort hets mot folkgrupp”, skriver Eskilstuna tingsrätt i ett pressmeddelande.

Straffet blir villkorlig dom och böter på sammanlagt 19 200 kronor.

Rasistiska kommentarer i ”Stå upp för Sverige”

Bland annat har en användare skrivit i gruppen:

”Viruset islam...och muslimer måste utplånas helt ...och regeringen bör straffas som förrädare!”

En annan har lagt upp en bild på Adolf Hitler när han gör Hitlerhälsning i en jacka med ett nazistiskt hakkors på och ytterligare en användare har skrivit:

”Turkar, apmänniskor från mellanöstern, afrikaner och andra drägg. Varför ska de lågbegåvade djuren som ligger tusen år efter i utvecklingen blandas med vår ras. Jag förstår inte vitsen med det, eftersom det då blir det helvete som vi har idag. Djur placerar man tillsammans med djur.”

Patrik Markström har själv initierat diskussion i gruppen med tiotusentals medlemmar.
Foto: Polisen

Tingsrätten skriver att Patrik Markström måste ha sett sex av de åtta kommentarerna – och därför hade uppsåt att inte ta bort dem. Rätten skriver vidare:

”Mannen hade även blivit uppmärksammad på förekomsten av de två övriga kommentarerna men hållit sig passiv. Han bedömdes därför ha varit grovt oaktsam beträffande sin underlåtenhet att ta bort dessa två kommentarer.”

Patrik Markström nekar till brott

Markström har hela tiden förnekat brott.

I förhör berättar han att det är ”en jättestor facebookgrupp” med mellan sju och tio tusen kommentarer varje dag. Gruppen har flera administratörer men de hinner inte läsa allt, enligt 52-åringen.

Han uppger att alla inlägg i gruppen godkänns innan de publiceras – men inte kommentarerna. Han säger också att det är en allvarligare ton på nätet och inte samma sak som i ”verkliga livet”, men om han hade sett de aktuella kommentarerna skulle han ha tagit bort dem.

Expressen söker 52-åringen.

TU välkomnar domen

Jeanette Gustafsdotter, vd på Tidningsutgivarna, välkomnar domen. Hon säger i en kommentar att det är välkommet att den så kallade BBS-lagen ”visat sig användbar” och att domen gör det svårare att anonymt hota och hata på nätet.

– Domen klargör att det, vid sidan av den enskildes ansvar för sitt yttrande, också finns ett övergripande rättsligt ansvar för den som tillhandahåller plattformar i sociala medier för vad som framförs där, säger hon.

Två av de inlägg som Patrik Markström låtit bli att radera, enligt rätten.
Foto: Polisen

DET HÄR ÄR "STÅ UPP FÖR SVERIGE"

Facebook-gruppen ”Stå Upp för Sverige” startades av Patrik Markström i februari 2017 under namnet ”Stå Upp För Peter Springare”.

Den skapades till stöd för Peter Springare, polis och utredningsledare vid grova brott i Örebro, som anmälts för hets mot folkgrupp efter att han på Facebook skrivit att personer med invandrarbakgrund var vanligast förekommande i brott han utredde.

Gruppen, som snabbt blev en av Sveriges största, har sedan starten kritiserats för att rasistiska och invandringsfientliga inlägg antingen tillåtits eller inte tagits bort tillräckligt fort.

I april 2017 tog Peter Springare avstånd från gruppen, och skrev att den ”helt spårat ur” och ”sprider rasism och främlingsfientlighet”. 

Detta ledde till ett antal namnbyten.

Först blev gruppen ”Stå Upp För Sanningen”, för att snabbt byta till ”Stå Upp För Sanningen Som Är Relativ” och sedan ”#jagärsåjävlatrött” under en och samma dag.

Under en period förra året stängdes gruppen, som nu alltså heter ”Stå Upp För Sverige”, ned på grund av ”hat och kommentarer” mot administratörerna.

Grupper har i skrivande stund över 162 000 medlemmar. Som mest hade den över 200 000.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.