Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Patrik högg ihjäl hund efter attack – anmäls

Patrik steg emellan när en hund ska ha attackerat hans familj. Nu polisanmäls han för djurplågeri. Foto: Privat
Hunden som Patrik Carlenberg knivhögg ska ha gjort utfall både mot Patriks barn och mot familjens hund (bilden), enligt familjens berättelse. Foto: Privat

Hunden ska ha attackerat hans familj – då steg Patrik Carlenberg, 36, emellan och knivhögg den.

Hunden avled sedan av sina skador och nu gör hundens ägare en polisanmälan om djurplågeri.

– Jag hade nog inte klarat att få undan den om jag inte haft kniven, hävdar han.

Det har nu gått en vecka sedan Patrik Carlenberg, 36, och hans familj ska ha attackerats av en hund i skogen i Rotskär, Skutskär. Efter händelsen har hundens ägare nu valt att göra en polisanmälan om djurplågeri, vilket Arbetarbladet var först med att rapportera om.

Hunden ska ha gjort utfall både mot Patrik Carlenbergs barn och mot familjens hund enligt familjens berättelse. Det var då Patrik Carlenberg valde att gå emellan, menar han.

– Jag försökte både skrämma bort den och bruka fysiskt våld i att dra bort den. Men det var en starkare hund än mig, så jag klarade inte det, säger Patrik Carlenberg.

Då valde Patrik Carlenberg att hugga hunden med en kniv som han använt för att tälja grillpinnar med. Hunden ska då till slut ha släppt sitt grepp och försvunnit.

Anmälde om djurplågeri

Den avled senare av sina skador. Ägarna har nu alltså valt att göra en polisanmälan om djurplågeri.

– Jag kan ju inte tycka att det är något konstigt – att ägaren förstår att det är upprättat en polisanmälan mot att han inte har haft kontroll på hunden. Och att han gör en egen polisanmälan som en kontring, det är klart. Polisen måste ju också utreda ansvaret i det här, säger Patrik Carlenberg.

Han menar att han behövde använda sig av våld för att skydda sig själv och även han har anmält händelsen till polisen. I Sverige finns det något som kallas för nödvärnsrätten, vilket innebär att en person kan ha rätt att använda en försvarlig mängd våld för att skydda sig själv och sin egendom.

Polisen: Får se vart det leder

Det som ska utredas nu är om det verkligen var försvarligt att använda kniven i situationen.

– Nödvärn har man rätt till, men det ska ju vara proportionerligt utifrån det som händer. Men en möjlighet finns alltid utifrån den enskilda situationen och händelseförloppet. Det är så det måste ses och det är det som måste utredas, om det var försvarligt. Det gäller alla former av nödvärn, säger polisens presstalesperson, Christer Nordström.

Polisen har ännu inte utsett någon handläggare för att utreda händelsen. Men Christer Nordström bekräftar att det kommit in två anmälningar. En gäller lagen om tillsyn av hundar och katter och den andra anmälan gäller djurplågeri.

– Sedan får vi se var det här leder någonstans, säger polisen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!