Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Patrik fångades av lavinen – flög över 50 meter: ”Var ren panik”

Patrik hade tur den här gången. Nu vill han varna andra. Foto: Privat
Händelsen inträffade vid Åkersjön i Jämtland under fredagen. Foto: Privat

Patrik Lundgren, 24, hade precis stannat sin skoter under fredagen när han såg lavinen.

Sekunderna senare sveptes han med av de rasande snömassorna.

I en dramatisk film syns det hur han kämpar för att hålla sig vid liv.

– Det går inte att beskriva, det var ren panik, säger Patrik Lundgren.

Patrik Lundgren, 24, hade nyss stannat med sin skoter vid Åkersjön i Jämtland medan vännen Oscar Fors, 25, åkte upp för ett närbeläget berg.

Då släppte plötsligt snön.

En vit vägg kom rusande mot honom.

– Först blev jag mest chockad och förvånad att Oscar klarade sig från lavinen. Jag stod där och fattade inte vad jag skulle göra, säger Patrik Lundgren.

 

LÄS ÄVEN: Svensk skidåkare död efter lavin i Alperna

 

Försökte springa från skotern

Av en slump hade Patrik precis slagit på sin hjälmmonterade videokamera. På filmen ser man hur han tvekar ett par korta ögonblick. Skotern var avstängd och stod vänd åt fel håll, att försöka åka ifrån lavinen var lönlöst.

– Då fick jag för mig att jag var tvungen att springa ifrån skotern så att inte jag och skotern skulle fara på samma ställe. Sen gick det väldigt fort, säger Patrik Lundgren.

Händelsen inträffade vid Åkersjön i Jämtland under fredagen.

Han hinner springa ett par steg innan de framrusande snömassorna är ikapp honom. Sen är allt ett vitt inferno. Han snurrar runt, runt när lavinens kraft kastar honom ner för berget.

– Det går inte att beskriva, det är ren panik. Först var det en sådan chock för man förstår inte hur stort det är. Man hinner inte ens reagera, det går så jävla fort. På filmen syns det hur jag tittar ner en gång, när jag tittar upp är lavinen redan över mig, säger Patrik.

 

LÄS ÄVEN: Flera döda i lavin i franska Val d'Isère

 

Såg hur Patrik slukades

Kompisen Oscar Fors, som undkom lavinen med blotta förskräckelsen, ser hur Patrik slukas av snömassorna. Han försöker hålla koll på var vännen tar vägen. Skulle han försvinna under snön har han bara några minuter på sig att gräva fram honom.

– Lavinen var nog närmare 200 meter bred och högsta kanten där den släppte var nog två meter. Det går riktigt fort. Det är ingenting man vill vara med om igen, säger Oscar Fors.

Vännen Oscar Fors. Foto: Privat

Patrik kämpar med hela kroppen för att hålla sig ovanför snön. Han slår i huvudet i ett träd, men tack vare skoterhjälmen klarar han sig utan skador. I nästan 50 meter tumlar han runt innan lavinen ebbar ut.

Klarade sig med en lårkaka

Uppe på berget ser Oscar Fors hur Patrik ställer sig upp och vinkar.

Han överlevde – nästan helt utan skador.

– Jag fick en lårkaka, det var det enda. Jag gled nog in i ett träd. Men skotern är förstörd. Den gick att köra tillbaka, men den är förbrukad, säger Patrik Lundgren.

Efter händelsen laddade Patrik Lundgren upp filmen från när han slukades av snön på sin Facebooksida. Nu hoppas han att fler ska få upp ögonen för hur farliga laviner kan vara.

– Jag ville visa hur fort det går. Det händer när man inte är beredd på det, och det går alldeles för fort för att man ska hinna göra något. Nästa gång kommer jag att tänka på vart jag står med skotern och var vi kör någonstans, säger Patrik Lundgren.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!