Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Patienter och läkare hålls gisslan i Mariupol

Petro Porosjenko till SVT: ”Om Ukraina vinner blir det fred”.
En satellitbild över Mariupol.
Foto: MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Genrebild.
Foto: VADIM GHIRDA / AP TT NYHETSBYRÅN

Sjukvårdare och patienter har tagits som gisslan på hamnstaden Mariupols största sjukhus.

En lokal mediegrupp uppger att personer som försökt fly har blivit skjutna av ryska trupper.

– Vi fick information om att det finns 400 personer där inne, säger Mariupols borgmästare Sergej Orlov enligt Sky News.

Uppgifterna om gisslandramat spreds först av den ukrainska mediegruppen Media Initiative for Human Rights (MIPL). I ett inlägg på Facebook skriver gruppen att sjukhuspersonal och patienter hålls som gisslan av ryska soldater på sjukhuset i Mariupol i södra Ukraina.

”Sjukhuspersonal och patienter hålls gisslan. Enligt ett vittne ‘kör’ ryssarna ut andra civila där. Samtidigt skjuter de mot den ukrainska armén från sjukhusets fönster och försöker provocera fram eldsvar”, skriver MIPL.

Ett annat vittne uppger att personer som försökt fly har ”kommit tillbaka med skottskador”.

Borgmästaren: 400 gisslantagna

Mariupols borgmästare hävdar att 400 personer ska hållas inne på sjukhuset. Både han och guvernören i Donetskregionen, där Mariupol ligger, har informerats.

– Vi har fått information om att den ryska armén har tagit vårt största sjukhus ... och de håller våra patienter och läkare som gisslan, säger han enligt Sky News.

Tidigare i veckan uppmanade Världshälsoorganisationen till ett stopp på attacker mot sjukvårdsarbetare i Ukraina. WHO har dokumenterat minst 31 attacker mot sjukvårdslokaler, patienter och sjukvårdsarbetare i landet.

”Dessa hemska attacker dödar och skadar allvarligt patienter och sjukvårdsarbetare, och förstör viktig hälsoinfrastruktur och tvingar tusentals att avstå från hälsovård trots katastrofala behov”, skriver WHO i ett uttalande.

Hårt belägrad stad

Mariupol, som ligger vid svarta havskusten, har varit belägen av ryska styrkor sedan tidigt under invasionen. Flera försök att evakuera befolkningen har misslyckats, men i början av veckan har några framsteg gjorts.

På måndagen kunde 160 bilar lämna den krisdrabbade staden. Under tisdagen handlar det om 2 000 bilar, enligt AFP.

Totalt bor omkring 450 000 människor i Mariupol.

Den humanitära situationen i staden har blivit allt sämre ju längre striderna pågått. Sedan flera dagar tillbaka råder brist på mat, vatten, elektricitet och bränsle. Röda korset har beskrivit det som att invånarna lever i en ”veckor lång mardröm om liv eller död”.


Sanningen har aldrig varit viktigare, se till att du har Expressens app nedladdad för att inte missa några viktiga uppdateringar om kriget i Ukraina.

Klicka här för att ladda ned Expressens app.

”Kriget kulminerar inom tio dagar”

Amerikanska generalen Ben Hodges: Putin har slut på tid.

Ryska piloten fördömer kriget: ”Ett brott”

"Kriget i Ukraina är ett brott. Jag tror att alla förnuftiga medborgare kan enas med mig och kommer göra allt för att stoppa detta.", det ropade en modig rysk pilot ut i högtalarna under en flygning.

Flera städer omringade i Ukraina: ”Väldigt många unga som drabbas”

Städer som Mariupol, Kherson och Mykolaiv är omringade av ryska trupper - och civilbefolkningen får utstå en tuff kamp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.