Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Patienter får grytlock i brist på sjukhuslarm

Hit kan du anmäla om du drabbats av skador inom sjukvården eller brister inom Socialtjänsten och LSS
Foto: STAFFAN CLAESSON / BILDBYRÅN

Överbeläggningarna på Akademiska sjukhuset är så stora att patienter har fått använda grytlock som ersättning för larm.

Uppgifterna kommer från IVO:s tjänsteanteckningar, som Uppsala Nya Tidning tagit del av.

Noteringarna gjordes den 10 augusti när Inspektionen för vård och omsorg gjorde en oanmäld inspektion på den sammanslagna kirurgavdelningen. IVO har under en längre tid granskat verksamheten på Akademiska sjukhusets akutmottagning. 

Kirurgavdelningen har haft konstanta överbeläggningar – patienter har fått läggas i korridorer, undersökningsrum och dagrum. 

”Dessa platser saknar larm och patienter får använda grytlock alternativt bestick och tallrik som ersättning för larm”, står det i IVO:s tjänsteanteckning från inspektionen, uppger UNT. 

”Försöker inte skönmåla” 

Situationen beror på ett direktörsbeslut som innebär att alla vårdavdelningar ska ta emot extra patienter när belastningen är hög på akutmottagningen.  

Patrik Bodeby, avdelningschef på en av sjukhusets kirurgavdelningar, bekräftar bilden i IVO:s rapport. För UNT uttrycker han sin oro för hur sjukhuset ska kunna ta sig ur den ansträngda situationen. 

– Bristande kapacitet leder till överbeläggningar vilket försämrar arbetsmiljön. Det gör i sin tur att det blir svårt att behålla personalen. När köerna växer gör man satsningar för att minska vårdköerna, vilket ger fler patienter, och ännu värre kapacitetsbrist med fler överbeläggningar och sämre arbetsmiljö. Det blir som en ond cirkel, säger Patrik Bodeby till tidningen. 

Enligt Johan Lugnegård, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset, har man en besvärlig situation. Han konstaterar att det var bättre ”under en period i augusti och början av september”, men att akutmottagningen återigen är överbelastad.

– Vi försöker inte skönmåla situationen, säger han till UNT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.