Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinna i Norge död efter rabiessmitta

En kvinna i 20-årsåldern i Norge har dött efter att ha smittats av rabies, skriver Dagbladet

Kvinnan blev biten av en hund i Asien, och insjuknade därefter i landets första rabiesfall sedan 1815. 

Under en semesterresa i Asien för drygt två månader sedan blev en norsk turist biten av en hund. Kvinnan har sedan dess gradvis blivit sjukare och har varit inlagd på sjukhuset i Førde, på norska västkusten, vilket VG rapporterat. 

Under måndagskvällen meddelade sjukhuset att kvinnan avlidit till följd av sjukdomen, rapporterar Dagbladet. Enligt NRK är det en 20-årig kvinna. 

– Patienten avled omgiven av de närmaste i familjen, säger  Helse Førde som administrerar sjukhusen i länet Sogn og Fjordane i Norge. 

Helse Førde meddelade på fredagen att en kvinna misstänkes ha drabbats av rabies. 

På lördagen slog analysen av proven fast att det rör sig om den farliga sjukdomen, rapporterade norska Dagbladet. Proverna sändes på analys till Folkhälsomyndigheten i Sverige, eftersom man i Norge inte kan göra de nödvändiga analyserna. 

– Genom provtagning har vi slagit fast att diagnosen är rabies. Patienten är allvarligt sjuk, sa Trine Hunskår Vingsnes, direktör på sjukhuset, till Dagbladet. 

Första rabies-fallet i Norge sedan 1815 

Flera i ressällskapet var i kontakt med samma hund. Sjukhuset uppger att smittoskyddsenheterna i de respektive kommunerna har informerats. 

– Vi vidtar alla nödvändiga försiktighetsåtgärder och fortsätter med preventiva åtgärder enligt föreskrifterna och i samråd med folkhälsoinstitutet, sa Trine Hunskår Vingsnes till VG. 

Rabies-fallet är det första på fastlandet i Norge sedan 1815. 

Rabies är så gott som alltid en dödlig sjukdom när symptom börjat visa sig, enligt svenska Folkhälsomyndigheten. Sjukdomen har ofta en lång inkubationstid och man kan man förhindra sjukdom genom att omedelbart efter smittillfället vaccinera och ge specifikt immunglobulin, skriver myndigheten på sin hemsida. 

Rabies är en virussjukdom som överförs mellan djur och människa. Enligt Folkhälsomyndigheten har överföring mellan människor aldrig rapporterats. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.