Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Patient fick dödlig dos av morfin på sjukhus

Sjuksköterskorna gav en tio gånger för stor morfindos till patienten.
Orsak; de kunde inte läsa läkarens slarviga handstil.
Nu slipper de disciplinpåföljd.
Patienten hade genomgått en dubbelsidig höftledsoperation vid Centrallasarettet i Västerås. Efter operationen när patienten skulle få smärtlindring gick det snett. Sjuksköterskorna gav en tio gånger för stor morfindos till patienten, skriver Vestmanlands Läns Tidning. Istället för 15 milligram morfinpreparat fick patienten den dödliga dosen 150 milligram. Ordinationen i patientens medicinjournal var mycket otydligt skriven. Men misstaget upptäcktes omgående och patienten intensivövervakades och klarade händelsen utan framtida men.

Kan inte klandras

Händelsen som inträffade 2003 har utretts av Hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsnämnd. De har kommit fram till att två sjuksköterskor läst ordinationen, men att ordinationen var så "otydligt skriven att risken för förväxling är stor". Nämnden menar att sjuksköterskorna inte kan klandras för att de läste fel, men att de borde kontaktat läkare för ett förtydligande av den höga dosen. Men två av de nio beslutande i ansvarsnämnden ville att de två sjuksköterskorna borde fått disciplinpåföljd i form av en erinran, den lindrigaste formen av kritik, skriver VLT.