Östersunds sjukhus. Foto: ROBBAN ANDERSSON
Östersunds sjukhus. Foto: ROBBAN ANDERSSON

Patient dog efter strul med en personsökare

Publicerad

Sjukvården i Östersund har problem med bristfälliga personsökare. Bristerna kan ha bidragit till att en patient dog efter att en vårdinsats fördröjdes, skriver SVT Nyheter Jämtland

Det var för drygt en vecka sedan som den allvarliga händelsen inträffade på medicinkliniken på Östersunds sjukhus. En patient som låg inlagd blev sämre under natten och sjuksköterskan behövde hjälp av jourhavande läkare. Sjuksköterskan gjorde därför en så kallad prio 1-sökning via personsökare. Men sökningen gick inte fram varken till primärjouren eller bakjouren. 

– Efter en fördröjning fick sjuksköterskan tag på en annan läkare och personal som kunde hjälpa till, men patienten blev försämrad och hamnade på intensivvårdsavdelningen och senare under dagen avled patienten, säger Mattias Schindele som är chefläkare på område patientsäkerhet, till SVT Nyheter Jämtland.

 

LÄS ÄVEN: Sofias bebis dog efter vårdmissen

 

Östersunds sjukhus har gjort en lex Maria-anmälan för att utreda händelsen. Bilden föreställer inte Östersunds sjukhus.Foto: / Science Photo Library/IBL / Science Photo Librar

Sjukvården i Östersund har gjort en lex Maria-anmälan

Fördröjningen kan ha bidragit till att patienten dog och sjukhuset har gjort en lex Maria-anmälan för att utreda händelsen.

–  Vi vet inte riktigt hur mycket fördröjningen bidrog till att patienten avled utan vi har nu precis startat en lex Maria-utredning för att försöka få svar på det. Men vi kan inte utesluta att en fördröjning i att få tag på varandra bidrar till försämringen så därför tycker vi att det här är riktigt allvarligt, säger Mattias Schindele, till SVT Nyheter Jämtland.

Vårdavdelningarna har tills vidare fått en lista med mobilnummer som de ska ringa till jourer vid larm som bedöms vara prio 1 eller prio 2. 

 

LÄS ÄVEN: Sjukhus kallar in extra personal – efter halkan

Relaterade ämnen
Marielle Theander Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag