Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Patient dog efter strul med en personsökare

Östersunds sjukhus. Foto: ROBBAN ANDERSSON

Sjukvården i Östersund har problem med bristfälliga personsökare. Bristerna kan ha bidragit till att en patient dog efter att en vårdinsats fördröjdes, skriver SVT Nyheter Jämtland

Det var för drygt en vecka sedan som den allvarliga händelsen inträffade på medicinkliniken på Östersunds sjukhus. En patient som låg inlagd blev sämre under natten och sjuksköterskan behövde hjälp av jourhavande läkare. Sjuksköterskan gjorde därför en så kallad prio 1-sökning via personsökare. Men sökningen gick inte fram varken till primärjouren eller bakjouren. 

– Efter en fördröjning fick sjuksköterskan tag på en annan läkare och personal som kunde hjälpa till, men patienten blev försämrad och hamnade på intensivvårdsavdelningen och senare under dagen avled patienten, säger Mattias Schindele som är chefläkare på område patientsäkerhet, till SVT Nyheter Jämtland.

 

LÄS ÄVEN: Sofias bebis dog efter vårdmissen

 

Östersunds sjukhus har gjort en lex Maria-anmälan för att utreda händelsen. Bilden föreställer inte Östersunds sjukhus. Foto: / Science Photo Library/IBL / Science Photo Librar

Sjukvården i Östersund har gjort en lex Maria-anmälan

Fördröjningen kan ha bidragit till att patienten dog och sjukhuset har gjort en lex Maria-anmälan för att utreda händelsen.

–  Vi vet inte riktigt hur mycket fördröjningen bidrog till att patienten avled utan vi har nu precis startat en lex Maria-utredning för att försöka få svar på det. Men vi kan inte utesluta att en fördröjning i att få tag på varandra bidrar till försämringen så därför tycker vi att det här är riktigt allvarligt, säger Mattias Schindele, till SVT Nyheter Jämtland.

Vårdavdelningarna har tills vidare fått en lista med mobilnummer som de ska ringa till jourer vid larm som bedöms vara prio 1 eller prio 2. 

 

LÄS ÄVEN: Sjukhus kallar in extra personal – efter halkan

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!