Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Pastorn: Här förlovades Kristi brud med Jesus

Här i huset verkställde Helge Fossmo kärleksakten mellan Åsa Waldau och Jesus Kristus.
Nu avslöjar pastor Helge Fossmo, 32, hemligheten om Åsa Waldau.
I ett kapell i Knutby trädde hon en ring med diamanter på fingret - och blev Kristi brud.
- Jag verkställde förlovningen mellan Åsa och Jesus, säger han genom sin advokat Ola Nordström. Den 29 mars 1999 gick pastorn Helge Fossmo och Åsa Waldau -utpekad som Kristi brud - i hemlighet till kapellet i Knutby. De hade gemensamt planerat kärleksakten in i minsta detalj. Det var dagen då Åsa Waldau skulle förlova sig med Jesus Kristus. Enligt advokat Ola Nordström verkställde pastorn akten: - Han fick uppdraget i sin roll som tjänare till Åsa. - Helge läste valda stycken ur Bibeln. Efteråt fick Åsa trä förlovningsringen på fingret. För sin advokat har Helge Fossmo berättat att det var en guldring med sju diamanter - en symbol för gudomlighet och fullkomlighet. - Hon hade införskaffat den själv, berättar Ola Nordström.

Sara fick veta hemligheten

Efter den stillsamma akten lämnade Åsa Waldau, 38, kapellet. Hon promenerade genom Knutby mot sitt hem - i väntan på sin andlige make. Efter en tid avslöjas förlovningen för några få utvalda församlingsmedlemmar. I polisens utredning framgår att bland andra pastorns första hustru Heléne Fossmo, 27, och barnflickan Sara Svensson, 27, fick ta del av hemligheten. På Knutbyrättegångens tredje dag berättade barnflickan: - Helge sa att om Jesu brud är en människa liksom Jesus är en människoson, så är det Åsa som är Jesu brud.

Pastorn berättar i morgon

I församlingen talades det om att Åsa Waldau skulle till himlen före andra - för att möta sin man. - Jag tror att det var fler än bara Helge som sa det, berättade barnflickan. I morgon ska Helge Fossmo berätta sin version i rätten. Enligt Ola Nordström har pastorn bestämt sig för att berätta sanningen om Knutbyförsamlingen. - Han tycker att han dragits in i ett hokuspokus, säger han. Pastorn säger genom sin advokat att han fruktar att möta Åsa Waldau i rätten. - Han är nervös och tycker att det ska bli obehagligt. Han känner att han inte är fri från sin gamla respekt och kuvade ställning gentemot henne. I någon mån är han till och med rädd för henne.