Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pastorn: Här förlovades Kristi brud med Jesus

Här i huset verkställde Helge Fossmo kärleksakten mellan Åsa Waldau och Jesus Kristus.
Nu avslöjar pastor Helge Fossmo, 32, hemligheten om Åsa Waldau.
I ett kapell i Knutby trädde hon en ring med diamanter på fingret - och blev Kristi brud.
- Jag verkställde förlovningen mellan Åsa och Jesus, säger han genom sin advokat Ola Nordström. Den 29 mars 1999 gick pastorn Helge Fossmo och Åsa Waldau -utpekad som Kristi brud - i hemlighet till kapellet i Knutby. De hade gemensamt planerat kärleksakten in i minsta detalj. Det var dagen då Åsa Waldau skulle förlova sig med Jesus Kristus. Enligt advokat Ola Nordström verkställde pastorn akten: - Han fick uppdraget i sin roll som tjänare till Åsa. - Helge läste valda stycken ur Bibeln. Efteråt fick Åsa trä förlovningsringen på fingret. För sin advokat har Helge Fossmo berättat att det var en guldring med sju diamanter - en symbol för gudomlighet och fullkomlighet. - Hon hade införskaffat den själv, berättar Ola Nordström.

Sara fick veta hemligheten

Efter den stillsamma akten lämnade Åsa Waldau, 38, kapellet. Hon promenerade genom Knutby mot sitt hem - i väntan på sin andlige make. Efter en tid avslöjas förlovningen för några få utvalda församlingsmedlemmar. I polisens utredning framgår att bland andra pastorns första hustru Heléne Fossmo, 27, och barnflickan Sara Svensson, 27, fick ta del av hemligheten. På Knutbyrättegångens tredje dag berättade barnflickan: - Helge sa att om Jesu brud är en människa liksom Jesus är en människoson, så är det Åsa som är Jesu brud.

Pastorn berättar i morgon

I församlingen talades det om att Åsa Waldau skulle till himlen före andra - för att möta sin man. - Jag tror att det var fler än bara Helge som sa det, berättade barnflickan. I morgon ska Helge Fossmo berätta sin version i rätten. Enligt Ola Nordström har pastorn bestämt sig för att berätta sanningen om Knutbyförsamlingen. - Han tycker att han dragits in i ett hokuspokus, säger han. Pastorn säger genom sin advokat att han fruktar att möta Åsa Waldau i rätten. - Han är nervös och tycker att det ska bli obehagligt. Han känner att han inte är fri från sin gamla respekt och kuvade ställning gentemot henne. I någon mån är han till och med rädd för henne.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.