Pastor nominerades till Nobelpris efter donation

Kjell Magne Bondevik, ordförande för ”Oslosenteret” och Norges före detta statsminister.
Foto: Torstein Bøe/TT
”Høyre”-politikern Kristin Ørmen Johnsen.
Foto: Lise Åserud/TT
Året efter donationen till ”Oslosentret” blev pastorn Emmanuel Edeh nominerad till Nobelpriset.
Foto: FERNANDO VERGARA / AP TT NYHETSBYRÅN

Norges före detta statsminister Kjell Magne Bondeviks organisation tog emot donationer på flera hundra tusen norska kronor – och nominerade sedan donatorn till Nobels Fredspris, avslöjar Dagbladet.

Den nigerianska pastorn Emmanuel Edeh skänkte 600 000 norska kronor till organisationen ”Oslosenteret”, med Bondevik i ledningen. 

Året efter blev pastorn nominerad till Nobelpriset, efter att Bondeviks samarbetspartner bett en stortingsrepresentant att nominera honom, rapporterar Dagbladet.

I juni 2015 fick Norge besök av en av Nigerias mest kända religiösa ledare, pastor Emmanuel Edeh. Tidigare norska statsministern Kjell Magne Bondevik och högerpolitikern Aamir J. Sheikh var värdar.

Samma sommar fick organisationen ”Oslosenteret”, där Kjell Magne Bondevik sitter som ordförande, 600 000 norska kronor i ekonomiskt stöd av pastorns stiftelse MICPA, ”Madonna-stiftelsen”, i Nigeria. 

Några månader senare bad Bondeviks samarbetspartner Aamir J. Sheikh norska stortingspolitikern Kristin Ørmen Johnsen att nominera Fader Edeh till Nobels fredspris.

Kristin Ørmen Johnsen bekräftar för norska Dagbladet att hon nominerat pastorn till Nobelpriset efter ett möte med Aamir J. Sheikh och Emmanuel Edehs rådgivare.

Hon berättar för tidningen att hon inte kände till pastorn innan mötet.

– Det gjorde ett gott intryck, mötet och den dokumentation jag fick om att även Bondevik också stöttade en nominering. Det ger en viss tyngd. Men det måste kvalitetssäkras också, så jag kollade upp Edehs arbete, säger Kristin Ørmen Johnsen till Dagbladet.

”Nobelkommittén är helt oberoende”

I ett meddelande till tidningen skriver Kjell Magne Bondevik att donationen från pastorn inte har något med nomineringen att göra.

”Madonna-stiftelsens stöd till Oslosenteret baserades på centrets demokratiarbete och hade inget att göra med fredsprisnomineringar. Av princip har de ekonomiska stöden Oslosenteret tar emot inga politiska kopplingar”, skriver Kjell Magne Bondevik till Dagbladet och tillägger:

”Nobelkommittén är helt oberoende, och det vore att tvivla på dess integritet att tro att en kan 'köpa' sig till priset.”

Aamir J. Sheikh bekräftar i ett meddelande till Dagbladet att han bett om att pastorn ska nomineras, men att stiftelsens stöd inte legat till grund för beslutet.

”Jag vill bara säga följande: Under mitt besök vid Madonna-stiftelsens center i Nigeria såg jag med egna ögon att de bedrev ett mycket positivt arbete för många barn och unga i fattigdom och nöd”, skriver Aamir J. Sheikh och tillägger:

”Det är sant att jag på den grunden tog kontakt med Kristin Ørmen Johnsen och bad henne att nominera Fader Edeh till Nobelpriset. Jag vet om att Ørmen Johnsen gjorde andra undersökningar och konsultationer. Det hade ingenting att göra med Madonna-stiftelsens stöd till Oslosenteret.”

Okänt avtal

Den 14 augusti 2015 tilldelades pastor Emmanuel Edeh ”Brobyggerprisen”, ett pris som delas ut årligen av organisationen ”14. Augustkomiteen” som Aamir J. Sheikh står bakom – två månader efter pastorns besök i Norge.

Samma sommar skrevs ett okänt avtal under av ”Oslosenterets” dåvarande vd, där vd:n – som i dag är död – bekräftar att organisationen ska ta emot 72 000 dollar från Fader Edehs organisation MICPA ”relaterat till ovannämnda avsiktsförklaringen.”

Dokumentet skrevs efter att Kjell Magne Bondevik och Aamir J. Sheikh besökt pastorns stiftelse i Nigeria.

Aamir J. Sheikh bekräftar att han ansåg Fader Edeh värdig av en nominering efter sommarens besök. Men varken han eller Bondevik hade makten att själva nominera honom. I stället vände sig Sheikh till stortingspolitikern Kristin Ørmen Johnsen, som uppger för Dagbladet att hon känner sig förd bakom ljuset.

– Att Oslosenteret har tagit emot pengar sätter saken i ett annat ljus än det jag presenterades för den gången, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.