Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pastor Jean utvisad - torterad i hemlandet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jean Kabuidibuidi på sjukhuset i Kongo.
Foto: Privat

Jean Kabuidibuidi, 41, har bott i Sverige sedan 2003 och arbetat som pastor i Stockholm.

Han har varit en uttalad kritiker mot regimen i sitt hemland Kongo.

Natten till i fredags utvisades han i hemlighet - och nu visar nytagna bilder att han torterats och misshandlats i Kongo.

- Jag är skadad och har ont i hela kroppen, skriver han till Expressen.se i ett sms.

Natten till i fredags sattes Jean Kabuidibuidi på ett flygplan till Kongo efter att ha tillbringat mer än fyra månader i migrationsverkets förvar.

Hans ombud meddelades inte när utvisningen verkställdes.

– Jag hade kontakt med honom varje dag, jag var tvungen att ringa själv för att få reda på att han var på väg till Skavsta flygplats. De säger att de inte informerar av säkerhetsskäl. Det är bedrövligt, säger Jean Kabuidibuidis juridiska ombud Claes Strömvall.

När Jean Kabuidibuidi landade i Kongo uppges han ha förts i väg och torterats och sedan blivit fri. Bilder som han har skickat visar hur han skadades av tortyren.

"Jag har torterats"

Expressen.se får tag på honom på sms på tisdagen.

– Jag har torterats och misshandlats. De tog alla mina pengar och alla mina kläder. Jag är skadad och har ont i hela kroppen. Nu är jag på sjukhus, skriver han.

Jean Kabuidibuidi var pastor i Kongo och en uttalad regimkritiker. Han kom till Sverige 2003 och sökte asyl. Migrationsverket avslog hans ansökan och han har överklagat flera gånger utan att få stanna.

– Han är en sådan stark regimkritiker och Kongo är en diktaturstat av guds nåde. Det vet alla utom migrationsverket hur de behandlar människor där, säger hans ombud Claes Strömvall.

– Vi har hävdat att han riskerar att fängslas, torteras eller avrättas. Nu har allt skett utom avrättning

Migrationsverket står vid beslutet

Enligt migrationsverket så får man i normalfallet stanna i Sverige om man riskerar att utsättas för tortyr. Men de ansåg inte att Jean Kabuidibuidi hade skäl nog att få stanna i Sverige.

– Vårt beslut baserades på de uppgifterna som vi hade tillgång till. Sen ska det sägas att migrationsdomstolen fattade samma beslut, säger Johan Rahm, presschef på migrationsverket.

Nu när allt tyder på att han utsatts för tortyr, tycker du att ni fattade rätt beslut?

– Den slutsatsen tycker inte jag att man kan dra. De uppgifter som har kommit fram är också obekräftade.

Jean Kabuidibuidis utvisning har engagerat många. Han var en uppskattat pastor i den kongolesiska församling som möttes på söndagar i Elim-kyrkans lokaler på Östermalm i Stockholm.

Erbjudits jobb

Många arbetar nu för att han ska få komma tillbaka till Sverige på olika sätt. Hans ombud Claes Strömvall säger att han nu kan ha ytterligare skäl att få stanna i Sverige - med tanke på den behandling han utsattes för i Kongo

Dessutom har Elim-kyrkan erbjudit honom ett jobb som pastor, vilket skulle kunna göra att han kan komma till Sverige som arbetskraftsinvandrare.

– Vi jobbar med internationella grupper och sedan i fjol har vi jobbat med den här kongolesiska församlingen. Jag föreslog redan innan han utvisades att han kunde få jobba hos oss i stället, men det var omöjligt, säger Stefan Swärd, pastor i Elim-kyrkan, som dock är orolig för att Jean Kabuidibuidi trots allt kommer få svårt att komma tillbaka till Sverige.

– Det förutsätter att han överlever. Och även om han kommer till den svenska ambassaden och söker det här jobbet som är skräddarsytt för honom så måste migrationsverket godkänna det.

Kongo ligger i Centralafrika och svenska utrikesdepartementet avråder från alla icke nödvändiga resor till landet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.