Jean Kabuidibuidi på sjukhuset i Kongo. Foto: Privat
Jean Kabuidibuidi på sjukhuset i Kongo.  Foto: Privat

Pastor Jean utvisad - torterad i hemlandet

Publicerad

Jean Kabuidibuidi, 41, har bott i Sverige sedan 2003 och arbetat som pastor i Stockholm.

Han har varit en uttalad kritiker mot regimen i sitt hemland Kongo.

Natten till i fredags utvisades han i hemlighet - och nu visar nytagna bilder att han torterats och misshandlats i Kongo.

- Jag är skadad och har ont i hela kroppen, skriver han till Expressen.se i ett sms.

Natten till i fredags sattes Jean Kabuidibuidi på ett flygplan till Kongo efter att ha tillbringat mer än fyra månader i migrationsverkets förvar.

Hans ombud meddelades inte när utvisningen verkställdes.

– Jag hade kontakt med honom varje dag, jag var tvungen att ringa själv för att få reda på att han var på väg till Skavsta flygplats. De säger att de inte informerar av säkerhetsskäl. Det är bedrövligt, säger Jean Kabuidibuidis juridiska ombud Claes Strömvall.

När Jean Kabuidibuidi landade i Kongo uppges han ha förts i väg och torterats och sedan blivit fri. Bilder som han har skickat visar hur han skadades av tortyren.

"Jag har torterats"

Expressen.se får tag på honom på sms på tisdagen.

– Jag har torterats och misshandlats. De tog alla mina pengar och alla mina kläder. Jag är skadad och har ont i hela kroppen. Nu är jag på sjukhus, skriver han.

Jean Kabuidibuidi var pastor i Kongo och en uttalad regimkritiker. Han kom till Sverige 2003 och sökte asyl. Migrationsverket avslog hans ansökan och han har överklagat flera gånger utan att få stanna.

– Han är en sådan stark regimkritiker och Kongo är en diktaturstat av guds nåde. Det vet alla utom migrationsverket hur de behandlar människor där, säger hans ombud Claes Strömvall.

– Vi har hävdat att han riskerar att fängslas, torteras eller avrättas. Nu har allt skett utom avrättning

Migrationsverket står vid beslutet

Enligt migrationsverket så får man i normalfallet stanna i Sverige om man riskerar att utsättas för tortyr. Men de ansåg inte att Jean Kabuidibuidi hade skäl nog att få stanna i Sverige.

– Vårt beslut baserades på de uppgifterna som vi hade tillgång till. Sen ska det sägas att migrationsdomstolen fattade samma beslut, säger Johan Rahm, presschef på migrationsverket.

Nu när allt tyder på att han utsatts för tortyr, tycker du att ni fattade rätt beslut?

– Den slutsatsen tycker inte jag att man kan dra. De uppgifter som har kommit fram är också obekräftade.

Jean Kabuidibuidis utvisning har engagerat många. Han var en uppskattat pastor i den kongolesiska församling som möttes på söndagar i Elim-kyrkans lokaler på Östermalm i Stockholm.

Erbjudits jobb

Många arbetar nu för att han ska få komma tillbaka till Sverige på olika sätt. Hans ombud Claes Strömvall säger att han nu kan ha ytterligare skäl att få stanna i Sverige - med tanke på den behandling han utsattes för i Kongo

Dessutom har Elim-kyrkan erbjudit honom ett jobb som pastor, vilket skulle kunna göra att han kan komma till Sverige som arbetskraftsinvandrare.

– Vi jobbar med internationella grupper och sedan i fjol har vi jobbat med den här kongolesiska församlingen. Jag föreslog redan innan han utvisades att han kunde få jobba hos oss i stället, men det var omöjligt, säger Stefan Swärd, pastor i Elim-kyrkan, som dock är orolig för att Jean Kabuidibuidi trots allt kommer få svårt att komma tillbaka till Sverige.

– Det förutsätter att han överlever. Och även om han kommer till den svenska ambassaden och söker det här jobbet som är skräddarsytt för honom så måste migrationsverket godkänna det.

Kongo ligger i Centralafrika och svenska utrikesdepartementet avråder från alla icke nödvändiga resor till landet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag