Pastor jagade nakenbilder på flickor

Publicerad
Uppdaterad
Den 56-årige pastorn sökte kontakt på en Internetsajt för kristna. Där vädjade han om att få grova nakenbilder på unga kvinnor och flickor.
Skicka så många bilder som möjligt av dig, din syster och din kusin. Hur gammal är din kusin? skriver han till en ung kvinna.
Pastorn vädjade om nakenbilder på unga tjejer. Pastorn, som är bosatt i södra Sverige, är en välkänd profil i frikyrkokretsar. Han har uppmärksammats för sin kritiska inställning till homosexualitet. Pastorn är också mycket intresserad av att chatta på Internet. På en chattsida berättar han att han vill hjälpa människor som fått problem och är dagligen inloggad för att skicka meddelanden till unga flickor. För en tid sedan blev han medlem på en kristen sajt där han snart fick kontakt med en ung kvinna som han började skicka intima meddelanden till. I ett brev skriver han: "Har du bilder av dig i helformat med könsorganet (grottan) så skicka mycket gärna det till mig. Och har du även nakenfoton på din syster så skicka mycket gärna så många som möjligt till mig så kan jag se skillnaden på er båda, och jämföra er." Han föreslog också att de skulle träffas: "Du får mycket gärna vara naken när jag kommer."

Lämnade ut bilder

Kvinnan lämnade ut bilder på sig själv och är i dag ångerfull. – Jag skäms för att jag gick med på detta. Tack och lov fanns det inga nakenbilder på min syster, annars hade han säkert lyckats få mig att lämna ut dessa också, säger hon till nättidningen Evangelisten. I ett mejl till Expressen förklarar pastorn att han blev kontaktad av kvinnan och kände sig tvungen att spela med och utreda varför hon kom med groteska erbjudanden – för att sen stämma träff och hjälpa henne. Bakgrunden är alltså att du vill hjälpa den här kvinnan och ge henne "frälsningens budskap"? – Ja. Som det står. Så det är därför du har velat ha bilder på hennes könsorgan eller "grottan" som du skriver? – Jag uttalar mig inte om det.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag