Påstods ha fött 10 barn samtidigt – nu kommer sanningen fram

Mysteriet kring tiobarnsfödseln – ingen har sett barnen
Historien om de tio barnen födda i Sydafrika kan vara felaktiv.

En kvinna i Sydafrika påstods ha fött tio barn samtidigt – nytt världsrekord.

Men nu har historien tagit en ny vändning, enligt lokala medier.

Tidigare i juni skapade Gosiame Sithole, 37, från Tembisa utanför Johannesburg i Sydafrika, rubriker världen över.

Anledningen: Hon påstods ha fött tio barn under en och samma förlossning, vilket skulle innebära ett nytt kapitel i Guinness rekordbok. Fem av barnen påstods ha fötts vaginalt, resterande fem via kejsarsnitt. Tidningen Pretoria news genomförde även en pengainsamling till familjen för att stötta dem finansiellt. 

Nyheten rapporterades av medier som BBC, New York Post och Huffington Post.

Men nu skriver lokala medier att historien kan vara påhittad.

– Den medicinska utredningen har visat att det inte fanns någon graviditet. Den visar också att det inte finns några fysiska ärr som visar att det har skett något kejsarsnitt, säger en källa till den lokala nyhetssajten Eyewitness news.

Samma nyhetssajt skriver att Gosiame Thamara Sithole har flyttats till sjukhus för att där genomgå en psykiatrisk utvärdering.

https://twitter.com/SchengenStory/status/1407126697992933377?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1407126697992933377%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fd-20579355302906596702.ampproject.net%2F2106072053000%2Fframe.html

Myndigheternas uttalande

I förra veckan släppte lokala myndigheter ett pressmeddelande om att det inte finns någon födsel av så många barn registrerad på något av sjukhusen i regionen.

Inte heller någon läkare eller barnmorska har bekräftat födseln.

http://twitter.com/GautengProvince/status/1402633896961974276

Familjen: ”Pinsamt”

Eyewitness news skriver vidare att barnets påstådda pappa Tebogo Tsotetsi säger att senast han såg sin partner den 7 juni, då hon kördes till ett sjukhus för att föda. Hur relationen med Gosiame Sithole ser ut framkommer inte men sedan dess har Tebogo Tsotetsis familj släppt ett gemensamt uttalande om att han, än i dag, fortfarande inte har fått se några bevis för att de påstådda barnen faktiskt har fötts.

I uttalandet kallar familjen situationen för ”pinsam”.

”Han har ett flertal gånger försökt besöka sin flickvän, men hon har inte delat med sig av var hon befinner sig eller hur barnen mår. Familjen har dragit slutsatsen att Tebogo Tsotetsi och Gosiame Sithole inte har fött tio barn, och det till dess att motsatsen bevisas, och vi önskar be om ursäkt för eventuella besvär och pinsamheter”, skriver familjen i ett uttalande.

En barnvagn står parkerad utanför Gosiame Sitholes hem i Tembisa, utanför Johannesburg.
Foto: DENIS FARRELL / AP TT NYHETSBYRÅN

Brittiska Independent skriver att tidningen Pretoria news vidhåller att födseln har ägt rum men att man inte har publicerat bilder eller lagt fram några ytterligare bevis av ”kulturella och religiösa anledningar”. Samtidigt hävdar flera av kvinnans släktingar att födseln har ägt rum.

Rebecca blev gravid – under pågående graviditet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.