Rakhmat Akilov, som sitter anhållen på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott genom mord i Stockholm, skrev i en chatt, som refererats av flera ryska medier, med en privatperson, som sedan spridits av twitterkontot TVJIHAD.Rakhmat Akilov, som sitter anhållen på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott genom mord i Stockholm, skrev i en chatt, som refererats av flera ryska medier, med en privatperson, som sedan spridits av twitterkontot TVJIHAD.
Rakhmat Akilov, som sitter anhållen på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott genom mord i Stockholm, skrev i en chatt, som refererats av flera ryska medier, med en privatperson, som sedan spridits av twitterkontot TVJIHAD.
Tusentals deltog vid kärleksmanifestationen efter terrorattacken. Foto: Rex/ShutterstockTusentals deltog vid kärleksmanifestationen efter terrorattacken. Foto: Rex/Shutterstock
Tusentals deltog vid kärleksmanifestationen efter terrorattacken. Foto: Rex/Shutterstock

Påstådd Akilov-chatt ifrågasätts

Publicerad

Terrormisstänkte Rakhmat Akilov hade fått bombinstruktioner från en IS-anhängare - och hade delarna med sig i lastbilen, enligt en chatt som publicerats av flera ryska medier.

I förarhytten råkade han hälla ut aceton över sig själv och fick brännskador i både arm och ben, enligt uppgifter till Expressen.

Ägaren till en sajt som sägs ha koppling till chatten tillbakavisar dock innehållet i en intervju med med DN.  

Rakhmat Akilov, 39, sitter anhållen på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott genom mord i Stockholm.

I helgen har flera ryska medier uppgett att han chattade med en tadzjikisk IS-anhängare före gripandet.

Chatten påstås ha ägt rum på en rysk chatt-tjänst. Skärmdumpar på meddelandena publicerades efteråt på twitterkontot TVJIHAD. Dessa uppgifter har sedan förmedlats av den ansedda ryska radiokanalen Echo Moskvy samt nyhetssajterna Politonline och Pravda.

Före terrordådet ska Rakhmat Akilov, enligt utskriften av chatten, bland annat ha frågat IS-anhängaren hur man tillverkar bomb. Och efteråt ska Akilov ha berättat att han trodde att han kört över tio människor Stockholm.

I den påstådda chatten ska den misstänkte ha skrivit om dådet.

Meddelandena som hamnat på TVJIHAD:s twitterkonto ska ha skickats mellan Rakhmat Akilov och en tadzjikisk person.

Skärmdumparna på deras samtal lades, enligt Politonline, ut på fredagseftermiddagen efter attacken på Drottninggatan.

I samband med dådet skadade sig Akilov när han råkade hälla aceton på sig själv i lastbilen. Den misstänkte terroristen ska ha bränt sig och fick skador på både arm och ben, enligt uppgifter till Expressen.

Skadorna resulterade enligt uppgifter i ett blodspår, där polisen har hittat hans blod så långt bort som på Arlanda flygplats, dit han flydde med tåg från centralstationen.

 

LÄS MER: Stort polistillslag mot Akilov-kopplat företag

 

”Vill hitta en stor bil och köra in i en folkmassa”

Rakhmat Akilov ska ha skrivit i den påstådda chatten både före och efter dådet.

 

Rakhmat Akilov skriver, enligt utrdagen ur chatten, att han har tändstickor, aceton, cigarettändare, gas till tändare och skruvar, och frågar sedan sin förtrogne:

”En fråga, hur tillverkar man sprängmedel? I morgon vill jag hitta en stor bil och köra in i en folkmassa.”

När chatten publicerades på nätforumet var det få som kände till vad Rakhmat Akilov hade med sig ombord på lastbilen. Först under söndagskvällen berättade Aftonbladet att han hade med sig gasflaskor, kemikalier, spik och skruvar.

Efter terrordådet på Drottninggatan, skriver Rakhmat Akilov på meddelandetjänsten igen, enligt utskriften av chatten som publicerats i ryska medier.

Rakhmat Akilov: ”Det gick dåligt, jag körde över några, men bilen körde fel. Nu är jag på flygplatsen, en återvändsgränd”.

 

LÄS MER: Rakhmat Akilov uppges erkänna attacken

 

Skickade en video från platsen för terrordådet

Sedan får Akilov frågan i chatten:

Den påstådde tadzjikiske IS-anhängaren: ”Lever du?”

Fyra personer dog i terrorattacken.Foto: Rob Schoenbaum / POLARIS

Rakhmat Akilov: ”Jag körde över tio personer i centrum av Stockholm, nu måste jag försöka ta mig härifrån!”

Den tadzjikiske IS-anhängaren: ”Allahu Akbar, min bror, jag gråter, jag älskar dig, hur mår du stå fast, du är på väg. Skicka mig en kort video”.

Chatten slutar med att Rakhmat Akilov skickar en video från platsen för terrordådet i Stockholm.

Även äktheten i chattkonversationen ifrågasätts nu.

Uppgifterna i chatten spreds via twitter-kontot TVJIHAD, som påstår sig driva sajten Kavkazcenter. Mikael Storsjö, registrerad ägare till sajten, uppger för DN att kontot är en parodi:

"Personen bakom @TVJIHAD har inget att göra med Kavkazcenter, tvärtom är det en person eller grupp av personer som representerar ett annat läger, och tagit till parodin som ett medel. Inte heller tycks @TVJIHAD ha någon egen kontakt med terroristen, han har bara publicerat en skärmbild från något diskussionsforum I Ryssland", skriver Storsjö i en kommentar till DN.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag