Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Påstådd Akilov-chatt ifrågasätts

Rakhmat Akilov, som sitter anhållen på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott genom mord i Stockholm, skrev i en chatt, som refererats av flera ryska medier, med en privatperson, som sedan spridits av twitterkontot TVJIHAD.
Tusentals deltog vid kärleksmanifestationen efter terrorattacken.
Foto: Rex/Shutterstock

Terrormisstänkte Rakhmat Akilov hade fått bombinstruktioner från en IS-anhängare - och hade delarna med sig i lastbilen, enligt en chatt som publicerats av flera ryska medier.

I förarhytten råkade han hälla ut aceton över sig själv och fick brännskador i både arm och ben, enligt uppgifter till Expressen.

Ägaren till en sajt som sägs ha koppling till chatten tillbakavisar dock innehållet i en intervju med med DN.  

Rakhmat Akilov, 39, sitter anhållen på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott genom mord i Stockholm.

I helgen har flera ryska medier uppgett att han chattade med en tadzjikisk IS-anhängare före gripandet.

Chatten påstås ha ägt rum på en rysk chatt-tjänst. Skärmdumpar på meddelandena publicerades efteråt på twitterkontot TVJIHAD. Dessa uppgifter har sedan förmedlats av den ansedda ryska radiokanalen Echo Moskvy samt nyhetssajterna Politonline och Pravda.

Före terrordådet ska Rakhmat Akilov, enligt utskriften av chatten, bland annat ha frågat IS-anhängaren hur man tillverkar bomb. Och efteråt ska Akilov ha berättat att han trodde att han kört över tio människor Stockholm.

I den påstådda chatten ska den misstänkte ha skrivit om dådet.

Meddelandena som hamnat på TVJIHAD:s twitterkonto ska ha skickats mellan Rakhmat Akilov och en tadzjikisk person.

Skärmdumparna på deras samtal lades, enligt Politonline, ut på fredagseftermiddagen efter attacken på Drottninggatan.

I samband med dådet skadade sig Akilov när han råkade hälla aceton på sig själv i lastbilen. Den misstänkte terroristen ska ha bränt sig och fick skador på både arm och ben, enligt uppgifter till Expressen.

Skadorna resulterade enligt uppgifter i ett blodspår, där polisen har hittat hans blod så långt bort som på Arlanda flygplats, dit han flydde med tåg från centralstationen.


LÄS MER: Stort polistillslag mot Akilov-kopplat företag


”Vill hitta en stor bil och köra in i en folkmassa”

Rakhmat Akilov ska ha skrivit i den påstådda chatten både före och efter dådet.

Rakhmat Akilov skriver, enligt utrdagen ur chatten, att han har tändstickor, aceton, cigarettändare, gas till tändare och skruvar, och frågar sedan sin förtrogne:

”En fråga, hur tillverkar man sprängmedel? I morgon vill jag hitta en stor bil och köra in i en folkmassa.”

När chatten publicerades på nätforumet var det få som kände till vad Rakhmat Akilov hade med sig ombord på lastbilen. Först under söndagskvällen berättade Aftonbladet att han hade med sig gasflaskor, kemikalier, spik och skruvar.

Efter terrordådet på Drottninggatan, skriver Rakhmat Akilov på meddelandetjänsten igen, enligt utskriften av chatten som publicerats i ryska medier.

Rakhmat Akilov: ”Det gick dåligt, jag körde över några, men bilen körde fel. Nu är jag på flygplatsen, en återvändsgränd”.


LÄS MER: Rakhmat Akilov uppges erkänna attacken


Skickade en video från platsen för terrordådet

Sedan får Akilov frågan i chatten:

Den påstådde tadzjikiske IS-anhängaren: ”Lever du?”

Fyra personer dog i terrorattacken.
Foto: Rob Schoenbaum / POLARIS

Rakhmat Akilov: ”Jag körde över tio personer i centrum av Stockholm, nu måste jag försöka ta mig härifrån!”

Den tadzjikiske IS-anhängaren: ”Allahu Akbar, min bror, jag gråter, jag älskar dig, hur mår du stå fast, du är på väg. Skicka mig en kort video”.

Chatten slutar med att Rakhmat Akilov skickar en video från platsen för terrordådet i Stockholm.

Även äktheten i chattkonversationen ifrågasätts nu.

Uppgifterna i chatten spreds via twitter-kontot TVJIHAD, som påstår sig driva sajten Kavkazcenter. Mikael Storsjö, registrerad ägare till sajten, uppger för DN att kontot är en parodi:

"Personen bakom @TVJIHAD har inget att göra med Kavkazcenter, tvärtom är det en person eller grupp av personer som representerar ett annat läger, och tagit till parodin som ett medel. Inte heller tycks @TVJIHAD ha någon egen kontakt med terroristen, han har bara publicerat en skärmbild från något diskussionsforum I Ryssland", skriver Storsjö i en kommentar till DN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.