Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Passiva Per sparkas uppåt

Per Thöresson fick kritik för sin passivitet under tsunamin. Nu blir han ambassadör i Schweiz.
Foto: ANDERSSON ROBBAN

Göran Persson sparkar ytterligare en utskälld chef från tsunami-hanteringen snett uppåt.

Expeditionschefen Per Thöresson blir ambassadör - men inte där han ville.

Per Thöresson var operativ chef på UD under tsunamin - men fortsatte julfirandet i Borås och kom inte till departementet förrän två dagar efter katastrofen. För det fick han hård kritik. I går utsågs han till ambassadör i Schweiz. En fin titel - men inget toppjobb enligt UD:s måttstock.

"En förvisning"

 - Bern är lite av en förvisning. Han ville ha posten som ambassadör i Berlin - men det hade varit utmanande, säger en källa med insyn till Expressen. Även kabinettssekreterare Hans Dahlgren uppges ha varit intresserad av den prestigefyllda posten i Berlin.  Men Göran Persson förbigick båda två.  Det hade varit för kontroversiellt att ge  Berlin-posten till tjänstemän som belastas av tsunami-hanteringen.

Tystar kritikerna

 Jobbet i Berlin gick i stället till en av UD:s tyngsta kvinnliga diplomater, Ruth Jacoby. Därmed passar Göran Persson på att bättra på UD:s jämställdhetsstatistik. Hittills har inte en enda kvinna varit ambassadör på någon av de "stora" ambassaderna i Washington, Paris, London, Moskva och Berlin. För Göran Persson är utnämningen av Jacoby också ett sätt att täppa till truten på den borgerliga oppositionen - som kritiserat hur Persson använt utnämningsmakten för att belöna andra politiker i stället för att befordra kompetenta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.