Passagerarna blundade medan flickan våldtogs

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Den 15-åriga flickan ropade på hjälp när hon våldtogs i tunnelbanevagnen, men de andra passagerarna satt bara kvar och blundade.
Foto: SJÖBERG MIKAEL

OBS! Följande artikel publicerades 13 februari 2006 och är alltså över åtta år gammal. I dag sprids den som ny på sociala medier, framförallt Facebook och Expressen vill uppmärksamma på detta.

Den 15-åriga flickan våldtogs mitt i tunnelbanevagnen.
Direkt efteråt greps en nygift 25-åring man.
-  Flickan ropade på hjälp. Men de andra passagerarna satt bara kvar och  blundade, säger Janina Przybylski, inspektör vid Västerortspolisen.


15-åringen och en jämnårig väninna skulle följa en tredje flicka hem. De ville inte att kompisen skulle åka tunnelbanan ensam mitt i natten.

Började tafsa på dem

Strax före klockan tre lämnade flickorna av sin vän vid Hässelby strand utanför Stockholm och tog t-banan tillbaka mot stan. - Då började en 25-åring antasta och tafsa på dem, mitt i vagnen där det satt massor av folk, säger Janina Prsybylski. Den ena flickan lyckades ta sig bort från mannen. Men inte den andra. - Hon var rädd. Hon försökte resa sig men mannen höll henne kvar. Han våldtog henne, säger Janina Prsybylski.

Ropade på hjälp

Flickan ropade förgäves på hjälp. - Det är hemskt men tyvärr inte särskilt ovanligt att ingen vågar ingripa, säger Janina Przybylski. När vagnen stannade vid Vällingby station sprang kompisen ut och ropade på föraren. - Han tog sig in i vagnen, grep tag i 25-åringen och lyckades få bort honom från flickan, säger Janina Prsybylski.

Registrerades av kamera

Polisen larmades. En halvtimme senare greps 25-åringen på tunnelbanestationen. Flickan fördes till Södersjukhuset. Övergreppen registrerades av tågets övervakningskamera. I går anhölls 25-åringen på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt av den ena flickan och ofredande av den andra. Några timmar senare åker Jenny Samuelsson, 19, som vanligt med tunnelbanan från Hässelby strand. Hon blir chockad när hon hör vad som har inträffat. - Det är nästan alltid lugnt här. Det är många som åker just den här linjen när de tar sig hem från stan på kvällar och nätter, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.