Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Passagerarflygplan har kraschat i Ukraina

PÅ planet påstas vara 295 personer ombord, enligt uppgifter ska alla ha dött.

181 kroppar har nu flyttats från platsen där flygplanet kraschade.

Enligt uppgifter sköts planet, med 298 personer, ner med en missil.

– Det var inte en olycka. Planet sköts ner, säger USA:s vicepresident Joe Biden till Reuters.

Anhöriga och vänner till de omkomna är förkrossade.

– Jag bara hoppas att det inte stämmer, säger Carlmen Low Kar Marn till CNN.

Det var klockan 16.20 lokal tid under torsdagen som larmet gick.

Planet MH17 från Malaysia Airlines hade slagit i marken ungefär 50 kilometer från gränsen mot Ryssland i Ukrainas östra delar.

Planet, av typ Boeing 777, var på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur. 298 personer befann sig ombord, varav 15 besättningsmän.

Samtliga omkom i kraschen.

Carlmen Low Kar Marn, som är flygvärdinna på Malaysia Airlines, skjutsade sin kollega och bästa vän Shazana Salleh till flygplatsen i Amsterdam.

Det blev sista gången hon såg henne.

– Jag bara hoppas att det inte stämmer. Jag försökte sms:a henne men får inget svar, säger hon i en tårdrypande intervju med CNN.

Strax efter klockan 03.00 natten mot fredag bekräftade svenska UD att det inte fanns några svenskar ombord på planet.

Bland de omkomna som hittills identifierats är merparten från Nederländerna, men även från Australien, Indonesien, Malaysia och Tyskland.

Ingen nödsignal

En reporter från nyhetsbyrån AFP som kommit till vrakplatsen vittnar om att många svårt sargade kroppar ligger utspridda över ett stort område.

Andra uppgifter gör gällande att vrakområdet sträcker sig över 15 kilometer, ett tecken på att flygplanet brutits sönder på hög höjd innan det föll till marken.

Planet ska ha flugit på runt 10 000 meters höjd när det plötsligt störtade i ett område där det nyligen pågått hårda strider mellan Ryssland och Ukraina. Enligt den malaysiska transportministern skickade planet aldrig någon nödsignal.

Förnekar inblandning

Den självutnämnda separatistrepubliken Donetsk förnekar all inblandning i flygkraschen, uppger Interfax.

Kommentarer på en hemsida som används av en militär ledare i separatistrepubliken Donetsk antyder dock att man kan ha skjutit ned flygplanet av misstag, i tron att det var ett trupptransportplan från den ukrainska militären, rapporterar AFP.

En medlem av republikens säkerhetstjänst säger att deras beväpnade grupper bara har vapen med kapacitet att skjuta ner plan på upp till 3000 meters höjd, och skyllde händelsen på Ukrainska regeringstrupper.

Ukrainas president Petro Poroshenko skriver på sin hemsida att man inte utesluter att planet skjutits ned, men tillägger att den ukrainska militären inte skjutit mot några mål i skyn och kallar händelsen för ett "terrorbrott", enligt CNN.

Kraftiga internationella efterverkningar

Händelsen har utlöst en febril internationell politisk aktivitet. Ledare för ett flertal länder har uttryck sorg och krävt en oberoende utredning av händelsen. Utrikesminister Carl Bildt framförde sina kondoleanser på twitter under fredagsförmiddagen.

USA:s president Barack Obama informerades om händelsen direkt av Rysslands President Vladimir Putin under ett sedan tidigare planerat telefonmöte mellan de båda.

Putin ska ha fått besked direkt från ryska flygmyndigheter strax innan telefonmötet inleddes.

President Obama sade vid en presskonferens att USA erbjuder fullt stöd i en utredning om vad som orsakat flygkraschen.

Vicepresident Joe Biden sade till Reuters under kvällen att han är säker på att det inte handlar om någon olycka - utan att planet sköts ner.

Australiens premiärminister Tony Abbott hävdar att det står klart att ett brott har begåtts och kräver en oberoende utredning av händelsen, rapporterar CNN.

– Det måste bli en rättvis internationell utredning av händelsen. Ryssland får inte ställa sig i vägen för detta, bara för att planet kraschat på ett område som kontrolleras av proryska rebeller, säger han.

Malaysias premiärminister Najib Razak kommenterade dramat på en presskonferens sent på torsdagskvällen svensk tid:

– I det här läget är Malaysia oförmöget att utreda orsaken kring denna tragedi, men vi måste, och vi kommer utreda vad som hände med det här flygplanet.

Hårda beskyllningar

Tidigt efter kraschen dementerade båda sidor i konflikten i Ukraina - regeringen och de ryska separatisterna - att de hade något med nerskjutningen att göra.

Därefter beskyllde Ukrainas inrikesministerium Ryssland för att ligga bakom attentatet, skriver CNN.

Enligt Kiev Post har chefen för landets säkerhetspolis också beskyllt två höga officerare från Rysslands specialstyrkor, GRU, för att ha konspirerat över telefon.

Beviset ska grunda sig på avlyssnade telefonsamtal mellan de båda, skriver tidningen.

Putin till motattack

I ett tv-sänt uttalande gick Rysslands president Vladimir Putin till motattack.

Hans uppfattning är att Ukrainas militära operation mot separatisterna är orsaken till dödskraschen.

"Denna tragedi hade inte skett om det hade varit fred, eller åtminstone om operationerna i sydöstra Ukraina inte hade förnyats, säger han i ett tv-sänt tal.

Flygbolag agerar efter kraschen

Flygbolag undviker nu att flyga i luftrummet i östra Ukraina, rapporterar BBC. Men flera bolag har sedan mars i år lagt om sin rutt på grund av säkerhetsläget i området. Den malaysiska transportministern försvarar flygbolagets beslut att trafikera området.

– Det är en rutt som är godkänd och har använts i många år, säger han på en presskonferens i Kuala Lumpur.

Upprättar journummer

Kraschen är den andra svåra motgången för Malaysia Airlines i år. Den 8 mars försvann ett flygplanet MH370 på väg från Kuala Lumpur till Peking, och har ännu inte återfunnits. Misstankar finns att det störtat i ett avlägset område i den södra Indiska Oceanen.

De som är oroliga för sina anhöriga kan vända sig till Malaysian Airlines journummer: +31 70-348 77 70.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.