Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pascalidou överväger att lämna "Ring P1"

Alexandra Pascalidou har under lång tid utsatts för både hot och hat på nätet.
Foto: Emil Nordin

Hon började som programledare för Mosaik i SVT för snart 20 år sen och har även blivit en välbekant röst i Sveriges Radios populära "Ring P1".

Men hat och hot stoppar Alexandra Pascalidou, 44.

”Ibland har jag flytt. För att kunna andas", skriver hon på sin blogg.

Under torsdagsmorgonen gick Sveriges Radio ut med den tråkiga nyheten för många lyssnare, att Alexandra Pascalidou överväger att sluta som programledare för "Ring P1", som hon ledde för första gången 2008.

Kvällen innan, på sin blogg, förklarade hon orsaken till att hon hotar med att hoppa av uppdraget som programledare:

Hot och hat:

”I dag rann bägaren över. Samtidigt som smärtsamma mail trillade in under direktsändning höjde några inringare tonläget och var rent ut sagt så oförskämda att mitt tålamod brast."

"Jag har knockats"

Alexandra Pascalidou har under lång tid utsatts för både hot och hat på nätet.

Hon skriver på bloggen: ”Jag har tvingats förhålla mig till detta, jag har knockats, duckat, rest mig, svarat med vänlighet och respekt, försökt undvika att bli bitter, hatisk, pessimistisk eller deprimerad genom en rad olika hemmasnickrade överlevnadsstrategier och pepptekniker."

Samtidigt har hon uppmuntrat andra som hamnat i liknande situationer, skriver hon: "Jag har försökt uppmuntra och stödja andra som ständigt står i skottgluggen för liknande attacker."

Alexandra Pascalidou har kallats för "blatte" och "svartskalle". Hon har fått höra att hon är "smuts" och fått mail i stil med: "Du hatar svenskar och svenskar hatar dig.". I ett annat: "Tänk vad skönt det skulle vara om någon sköt dig och Mona Sahlin." Hon har också fått höra: "Stäng igen kakhålet innan vi gör det."

Orkade inte längre

Till slut orkade inte den populära programledaren längre: ”Det är synd om alla dem som tvingas svälja och förgiftas av hatet utan omgivningens stöd och uppmuntran. För deras skull – stå upp. Stå upp för dem och med dem. Stå upp för framtiden. Jag orkar inte längre."

Under torsdagskvällen kommenterar hon den turbulenta dagen genom att ännu en gång be om ursäkt på sin blogg – för att inte ha orkat svara på intervjuförfrågningar eller meddelanden från de som är oroliga.

"Jag har alltid velat inspirera människor att våga stå upp för allas lika rättigheter. Nu skriver många att de inte gav upp på grund av mig. Att jag ingav hopp och mod och jävlar anamma. Att jag med min trotsiga tilltro visade att rädslan kan användas som bränsle. Att hatet är ett kvitto på att det vi gör är viktigt. Men den här gången blev jag ledsen. Denna malande misantropi når mig och många med mig dagligen. Den gör allt för att vi ska ge upp", menar hon i sitt inlägg.

Thomas Björklund är producent och samordnare för "Ring P1". Han är också Alexandra Pascalidous närmaste chef.

Idag har de både sms:at och pratat i telefon med varandra.

– Hon tycker det här är jobbigt och att det har varit en jobbig vecka. Och jag förstår det. Samtidigt är det svårt att förstå, när man inte själv får den typen av hot och kränkningar. Man kan bara föreställa sig hur jobbigt det blir, säger Thomas Björklund.

Polisanmäler ni den här typen av hotfulla mail som kommer in?

– Det som är av karaktären hot skickar vi direkt vidare till vår säkerhetsavdelning – och de tar det på största allvar. Exakt vad de gör pratar vi inte om.

Finns det något skydd kring Alexandra?

– Jag svarar inte på några sådana säkerhetsfrågor.

Först i maj blir det definitivt klart om Alexandra Pascalidou orkar fortsätta som programledare för "Ring P1".

– Jag hoppas hon känner hur mycket vi vill att hon fortsätter. Men, återigen: Jag har full respekt för att hon behöver fundera. Hon ska ta sig tid, må gott och andras ut. Sedan hoppas jag att hon kommer fram till beslutet att fortsätta, säger Thomas Björklund.

Expressen har förgäves sökt Alexandra Pascalidou för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.