Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pascalidou omringad av högerextremister

Alexandra Pascalidou berättar själv att hon inte hade en aning om vem mannen var. "Till slut lyfte de glasen och ville skåla, vi tänkte jaja vi skålar och lyfte våra glas och då sa de 'För Adolf Hitler och Tredje riket'", säger hon.
Foto: Skärmdump från Twitter
Alexandra Pascalidous sällskap blev omringat av en grupp med män på restaurang Riche på Stureplan i Stockholm. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Alexandra Pascalidou.
Foto: All Over Press

Alexandra Pascalidou omringades av högerextremister som skålade för Adolf Hitler.

Den kända högerextremisten Daniel Friberg tog en selfie med journalisten som han sedan lade ut på Twitter.

– De frågade helt lösryckt vad jag tyckte om Tredje riket. Jag kopplade inte att vi var så nära Norrmalmstorg där demonstrationen hade varit, säger Pascalidou.

Det var i lördags kväll som författaren och journalisten Alexandra Pascalidou befann sig på restaurang Riche vid Stureplan med sina vänner.

Plötsligt blev sällskapet omringade av en grupp med män. På sin blogg har Pascalidou beskrivit kvällens händelser och hur en av dem, som hon beskriver som en man med en blond page, avbröt samtalet och ställde upprepade frågor.

Hon säger att de aldrig presenterade sig med namn och att hon heller inte kände igen dem.

Började ana oråd

Pascalidou tyckte från början inte att stämningen kändes hotfull utan försökte svara så trevligt som möjligt, men började då ana oråd efter ett tag.

– De fortsatte och avbröt vårt samtal hela tiden och frågade helt lösryckt vad jag tyckte om Tredje riket. Jag kopplade inte att vi var så nära Norrmalmstorg där demonstrationen hade varit tidigare, säger Pascalidou.

"Den blonda pagen" ville sedan ta en selfie med Alexandra Pascalidou, något som hon gick med på. Hon berättar själv att hon inte hade en aning om vem mannen var.

– Till slut lyfte de glasen och ville skåla, vi tänkte jaja vi skålar och lyfte våra glas och då sa de "För Adolf Hitler och Tredje riket", säger hon.

Efter mer än en timme lämnade männen baren och på söndagen upptäckte Pascalidou att mannen som tagit bilden tillsammans med henne var Daniel Friberg, som har grundat det högerextrema förlaget Arktos media. Han har även kopplingar till den högerextrema tankesmedjan Motpol.

Daniel Friberg var en central person i vit makt-kretsar under 90- och 00-talet och är sedan tidigare dömd för grovt vapenbrott.

Tidigare under dagen hade han deltagit i den främlingsfientliga "Folkets demonstration" på Norrmalmstorg.

Pascalidou: "Oerhört integritetskränkande"

"Having a good time in Stockholm. Thank you for an epic evening", skriver Daniel Friberg till bilden på honom och Pascalidou som han lagt ut på Twitter.


https://twitter.com/Daniel_Friberg/status/693721344941375488

– Det känns oerhört integritetskränkande och sorgligt. Det här är mitt hemland och min hemstad. Jag vill kunna röra mig fritt utan att behöva vara rädd. Ville de diskutera kunde de i alla fall presentera sig, säger Pascalidou.

Daniel Friberg har en annan bild av vad som hände och menar att Alexandra Pascalidou fabulerar i sitt blogginlägg. Han förnekar att han ställt frågor om Tredje riket.

"Jag ställde givetvis inga frågor om Tredje riket eller utbringade någon sorts skål på det temat. Det är en uppenbar efterhandskonstruktion för att demonisera mig. Alla som känner mig vet att jag är föga intresserad eller sympatiskt inställd till nazism eller Tredje riket", skriver han i ett mejl.

Som förklaring till att han gick fram till Alexandra Pascalidou och började prata och ta bilder säger han var att de är vänner på LinkedIn.

Expressen har varit i kontakt med restaurangen som säger att de känner till händelsen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.