Alexandra Pascalidou berättar själv att hon inte hade en aning om vem mannen var. "Till slut lyfte de glasen och ville skåla, vi tänkte jaja vi skålar och lyfte våra glas och då sa de 'För Adolf Hitler och Tredje riket'", säger hon. Foto: Skärmdump från TwitterAlexandra Pascalidou berättar själv att hon inte hade en aning om vem mannen var. "Till slut lyfte de glasen och ville skåla, vi tänkte jaja vi skålar och lyfte våra glas och då sa de 'För Adolf Hitler och Tredje riket'", säger hon. Foto: Skärmdump från Twitter

Alexandra Pascalidou berättar själv att hon inte hade en aning om vem mannen var. "Till slut lyfte de glasen och ville skåla, vi tänkte jaja vi skålar och lyfte våra glas och då sa de 'För Adolf Hitler och Tredje riket'", säger hon.

 Foto: Skärmdump från Twitter
Alexandra Pascalidous sällskap blev omringat av en grupp med män på restaurang Riche på Stureplan i Stockholm. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.Alexandra Pascalidous sällskap blev omringat av en grupp med män på restaurang Riche på Stureplan i Stockholm. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.

Alexandra Pascalidous sällskap blev omringat av en grupp med män på restaurang Riche på Stureplan i Stockholm. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.

Alexandra Pascalidou. Foto: All Over PressAlexandra Pascalidou. Foto: All Over Press
Alexandra Pascalidou. Foto: All Over Press

Pascalidou omringad av högerextremister

Publicerad

Alexandra Pascalidou omringades av högerextremister som skålade för Adolf Hitler.

Den kända högerextremisten Daniel Friberg tog en selfie med journalisten som han sedan lade ut på Twitter.

– De frågade helt lösryckt vad jag tyckte om Tredje riket. Jag kopplade inte att vi var så nära Norrmalmstorg där demonstrationen hade varit, säger Pascalidou.

Det var i lördags kväll som författaren och journalisten Alexandra Pascalidou befann sig på restaurang Riche vid Stureplan med sina vänner.

Plötsligt blev sällskapet omringade av en grupp med män. På sin blogg har Pascalidou beskrivit kvällens händelser och hur en av dem, som hon beskriver som en man med en blond page, avbröt samtalet och ställde upprepade frågor.

Hon säger att de aldrig presenterade sig med namn och att hon heller inte kände igen dem.

Började ana oråd

Pascalidou tyckte från början inte att stämningen kändes hotfull utan försökte svara så trevligt som möjligt, men började då ana oråd efter ett tag.

– De fortsatte och avbröt vårt samtal hela tiden och frågade helt lösryckt vad jag tyckte om Tredje riket. Jag kopplade inte att vi var så nära Norrmalmstorg där demonstrationen hade varit tidigare, säger Pascalidou.

"Den blonda pagen" ville sedan ta en selfie med Alexandra Pascalidou, något som hon gick med på. Hon berättar själv att hon inte hade en aning om vem mannen var.

– Till slut lyfte de glasen och ville skåla, vi tänkte jaja vi skålar och lyfte våra glas och då sa de "För Adolf Hitler och Tredje riket", säger hon.

Efter mer än en timme lämnade männen baren och på söndagen upptäckte Pascalidou att mannen som tagit bilden tillsammans med henne var Daniel Friberg, som har grundat det högerextrema förlaget Arktos media. Han har även kopplingar till den högerextrema tankesmedjan Motpol.

Daniel Friberg var en central person i vit makt-kretsar under 90- och 00-talet och är sedan tidigare dömd för grovt vapenbrott.

Tidigare under dagen hade han deltagit i den främlingsfientliga "Folkets demonstration" på Norrmalmstorg.

Pascalidou: "Oerhört integritetskränkande"

"Having a good time in Stockholm. Thank you for an epic evening", skriver Daniel Friberg till bilden på honom och Pascalidou som han lagt ut på Twitter.

 

 

– Det känns oerhört integritetskränkande och sorgligt. Det här är mitt hemland och min hemstad. Jag vill kunna röra mig fritt utan att behöva vara rädd. Ville de diskutera kunde de i alla fall presentera sig, säger Pascalidou.

Daniel Friberg har en annan bild av vad som hände och menar att Alexandra Pascalidou fabulerar i sitt blogginlägg. Han förnekar att han ställt frågor om Tredje riket.

"Jag ställde givetvis inga frågor om Tredje riket eller utbringade någon sorts skål på det temat. Det är en uppenbar efterhandskonstruktion för att demonisera mig. Alla som känner mig vet att jag är föga intresserad eller sympatiskt inställd till nazism eller Tredje riket", skriver han i ett mejl.

Som förklaring till att han gick fram till Alexandra Pascalidou och började prata och ta bilder säger han var att de är vänner på LinkedIn.

Expressen har varit i kontakt med restaurangen som säger att de känner till händelsen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag