I ett Facebook-inlägg anklagar Alexandra Pascalidou riksdagsmannen Hanif Bali för systematisk mobbning och trakasserier. Foto: Cornelia NordströmI ett Facebook-inlägg anklagar Alexandra Pascalidou riksdagsmannen Hanif Bali för systematisk mobbning och trakasserier. Foto: Cornelia Nordström
I ett Facebook-inlägg anklagar Alexandra Pascalidou riksdagsmannen Hanif Bali för systematisk mobbning och trakasserier. Foto: Cornelia Nordström
"Att FOX News tar in Nils Bildt som "Sverigeexpert" är ju lika dumt som att SVT skulle ta in Pascalidou som "Greklandsexpert" skriver Hanif Bali på Twitter. Foto: Olle Sporrong"Att FOX News tar in Nils Bildt som "Sverigeexpert" är ju lika dumt som att SVT skulle ta in Pascalidou som "Greklandsexpert" skriver Hanif Bali på Twitter. Foto: Olle Sporrong

"Att FOX News tar in Nils Bildt som "Sverigeexpert" är ju lika dumt som att SVT skulle ta in Pascalidou som "Greklandsexpert" skriver Hanif Bali på Twitter.

 Foto: Olle Sporrong

Pascalidou och Bali i bråk: "Mobbning"

Publicerad

Alexandra Pascalidou har fått nog efter att riksdagsledamoten Hanif Bali (M) har likställt henne med Nils Bildt.

I ett Facebook-inlägg anklagar hon riksdagsmannen för systematisk mobbning och trakasserier.

– Jag tycker att det är intressant att när jag i en tweet ifrågasätter Fox News, SVT, Pascalidou och Nils Bildt så ser hon det som hat. Jag vet inte om jag delar den analysen, säger Bali.

Förra veckan intervjuades svenske Nils Bildt i amerikanska Fox News, med den felaktiga titeln "svensk rådgivare för försvar och nationell säkerhet".

Uppdagandet om felaktigheterna kring titeln fick riksdagsledamoten Hanif Bali (M) att skriva ett inlägg på Twitter där han blandade in journalisten och författaren Alexandra Pascalidou.

 

 

Pascalidou: Systematisk mobbning

Inlägget blev droppen som fick bägaren att rinna över för Alexandra Pascalidou, som på måndagsmorgonen har gått till hårt angrepp mot riksdagsledamoten. Hon skriver:

"En Moderat riksdagsledamot jag aldrig mött som systematiskt mobbat och trakasserat mig och många andra de senaste åren. En man som lever på våra skattepengar ämnade att göra Sverige bättre sitter i stället och hånar, hatar och hetsar - i detta fall mot en journalist. Detta är ett hot mot yttrandefriheten."

 

För Expressen utvecklar hon sitt resonemang:

– Jag får så många mejl och kommentarer av folk som säger att de inte längre vågar ta debatten och diskutera för att de är så rädda för de här massiva påhoppen från en massa troll och rasister och nazister, säger Alexandra Pascalidou.

– Det är så oanständigt. Den här ständiga förnedringen och misstänkliggörandet, det anstår inte en svensk politiker att ägna sig åt sådant, varken mot mig eller mot någon annan.

Foto: Cornelia Nordström

Bali fortsätter kritisera - "läs kommentarerna"

Men Hanif Bali står fast vid sina kommentarer, och delar inte Pascalidous anklagelser om att det skulle röra sig om mobbning.

– Jag har länge varit kritisk mot Pascalidous slutsatser eftersom de oftast brukar vara helt påhittade eller helt känslostyrda. Det är inte som att hon har slutat med sin gärning, så jag kommer väl att fortsätta kommentera det helt enkelt, säger han.

Hanif Bali har tidigare fått kritik för att ta till hårda tongångar mot meningsmotståndare på sociala medier. En retorik som då inte bara står för sig själv, utan också inspirerar en så kallad svans av andra användare som går till betydligt hårdare angrepp än riksdagsledamoten själv.

– Jag skulle uppmana alla att läsa kommentarerna till det inlägget. Jag beskrivs som vidrig, dum i huvudet, patetisk. Jag vet inte om det är helt rätt läge att dra upp den kritiken nu, säger Bali och fortsätter:

– Jag använder mig av exakt samma yttrandefrihet när jag kritiserar henne som hon använde sig av när hon till exempel kallade mig homofob i direktsänd tv för några år sedan. Någonstans får Alexandra Pascalidou bestämma sig. Tycker hon att yttrandefriheten ska gälla alla eller bara för henne själv?

Pascalidou själv håller inte med - och menar att det är ohederligt av Bali att gömma sig bakom det hon kallar för ett "yttrandefrihets-kamouflage".

– Yttrandefriheten har sina gränser och det står i vår grundlag, det borde en riksdagsledamot ha koll på, säger hon.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag