Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pascalidou och Bali i bråk: "Mobbning"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I ett Facebook-inlägg anklagar Alexandra Pascalidou riksdagsmannen Hanif Bali för systematisk mobbning och trakasserier.
Foto: Cornelia Nordström
"Att FOX News tar in Nils Bildt som "Sverigeexpert" är ju lika dumt som att SVT skulle ta in Pascalidou som "Greklandsexpert" skriver Hanif Bali på Twitter.
Foto: Olle Sporrong

Alexandra Pascalidou har fått nog efter att riksdagsledamoten Hanif Bali (M) har likställt henne med Nils Bildt.

I ett Facebook-inlägg anklagar hon riksdagsmannen för systematisk mobbning och trakasserier.

– Jag tycker att det är intressant att när jag i en tweet ifrågasätter Fox News, SVT, Pascalidou och Nils Bildt så ser hon det som hat. Jag vet inte om jag delar den analysen, säger Bali.

Förra veckan intervjuades svenske Nils Bildt i amerikanska Fox News, med den felaktiga titeln "svensk rådgivare för försvar och nationell säkerhet".

Uppdagandet om felaktigheterna kring titeln fick riksdagsledamoten Hanif Bali (M) att skriva ett inlägg på Twitter där han blandade in journalisten och författaren Alexandra Pascalidou.


https://twitter.com/hanifbali/status/835497245160189955

Pascalidou: Systematisk mobbning

Inlägget blev droppen som fick bägaren att rinna över för Alexandra Pascalidou, som på måndagsmorgonen har gått till hårt angrepp mot riksdagsledamoten. Hon skriver:

"En Moderat riksdagsledamot jag aldrig mött som systematiskt mobbat och trakasserat mig och många andra de senaste åren. En man som lever på våra skattepengar ämnade att göra Sverige bättre sitter i stället och hånar, hatar och hetsar - i detta fall mot en journalist. Detta är ett hot mot yttrandefriheten."


För Expressen utvecklar hon sitt resonemang:

– Jag får så många mejl och kommentarer av folk som säger att de inte längre vågar ta debatten och diskutera för att de är så rädda för de här massiva påhoppen från en massa troll och rasister och nazister, säger Alexandra Pascalidou.

– Det är så oanständigt. Den här ständiga förnedringen och misstänkliggörandet, det anstår inte en svensk politiker att ägna sig åt sådant, varken mot mig eller mot någon annan.

Foto: Cornelia Nordström

Bali fortsätter kritisera - "läs kommentarerna"

Men Hanif Bali står fast vid sina kommentarer, och delar inte Pascalidous anklagelser om att det skulle röra sig om mobbning.

– Jag har länge varit kritisk mot Pascalidous slutsatser eftersom de oftast brukar vara helt påhittade eller helt känslostyrda. Det är inte som att hon har slutat med sin gärning, så jag kommer väl att fortsätta kommentera det helt enkelt, säger han.

Hanif Bali har tidigare fått kritik för att ta till hårda tongångar mot meningsmotståndare på sociala medier. En retorik som då inte bara står för sig själv, utan också inspirerar en så kallad svans av andra användare som går till betydligt hårdare angrepp än riksdagsledamoten själv.

– Jag skulle uppmana alla att läsa kommentarerna till det inlägget. Jag beskrivs som vidrig, dum i huvudet, patetisk. Jag vet inte om det är helt rätt läge att dra upp den kritiken nu, säger Bali och fortsätter:

– Jag använder mig av exakt samma yttrandefrihet när jag kritiserar henne som hon använde sig av när hon till exempel kallade mig homofob i direktsänd tv för några år sedan. Någonstans får Alexandra Pascalidou bestämma sig. Tycker hon att yttrandefriheten ska gälla alla eller bara för henne själv?

Pascalidou själv håller inte med - och menar att det är ohederligt av Bali att gömma sig bakom det hon kallar för ett "yttrandefrihets-kamouflage".

– Yttrandefriheten har sina gränser och det står i vår grundlag, det borde en riksdagsledamot ha koll på, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.