Pascalidou anklagas för plagiat – igen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Expressen har haft sms-kontakt med Alexandra Pascalidou. Hon svarar att hon sagt allt hon vill säga på sin blogg.
Foto: /All Over Press
2005 skrev Resumé om hur Alexandra Pascalidou tagit delar av en artikel i LA Times till en krönika i Metro.
Foto: Emil Nordin

Nu anklagas Alexandra Pascalidou för plagiat – igen.

Hennes senaste krönika i Metro var i själva verket i stora delar en dikt av en turkisk poet och nu är den nedplockad från sajten, skriver Resumé.

– Vi har inget samarbete med Alexandra Pascalidou längre. Vi har tagit ner krönikan för att den inte når upp till de publicistiska krav som vi ställer, säger Metros ansvarige utgivare Kristoffer Rengfors.

Alexandra Pascalidou slutade som krönikör i Metro för ungefär en månad sedan, utan att någon förklaring gavs.

Nu visar Resumé att hennes senaste krönika, som är bortplockad från tidningens hemsida, till stora delar liknar en dikt av den turkiske poeten Aziz Nesin.

Ur Alexandra Pascalidous krönika: "När vi i skolan bara fick veta halva sanningen sa lärarna: bry dig inte och var tyst. När en kille för första gången tryckte upp mig mot matsalsväggen och kysste mig sa han: Säg inget. När jag såg blod på gatan uppmanades jag att tiga och titta bort. När slagsmålen på skolan pågick fick vi veta att vi skulle vara tysta.

Ur Aziz Nesins dikt: "At school they told me half truthsthey told me: "what do you care? Be silent"When a girl first kissed me, they told me"Shhh be silent; don't say a word"Stop your voice; and don't speak; be silent. (...)I saw blood in the streets"what do you care" they told me "you gonna get in trouble, be silent".

Alexandra Pascalidou skriver på torsdagen i sin blogg:

"Jag hörde bara en sång som fick mig att tappa andan och sen rann raderna ut över mitt blanka papper. Jag har varit skrivande journalist så länge att jag borde sökt sången och diktaren, satt citattecken och hänvisat till den."

Hon avslutar texten med att be om förlåtelse.

"Jag skämdes då och jag skäms nu. Man slarvar inte med andras ord."

Kristoffer Rengfors som är ansvarig utgivare på Metro vill inte avslöja hur redaktionen upptäckte likheten.

– Vi har inget samarbete med Alexandra Pascalidou längre. Vi har tagit ner krönikan för att den inte når upp till de publicistiska krav som vi ställer, säger han till Expressen.

Alexandra Pascalidou är frilansjournalist. Ett av hennes mest profilerade uppdrag är som programledare för "Ring P1". Helen Hellströmer är kommunikationsdirektör på Sveriges Radio. Hon uppger att redaktionen för Ring P1 inte går att nå på torsdagen, men att inget hänt med Alexandra Pascalidous uppdrag.

– Hon gör ett uppehåll just nu, säger Hellströmer.

Betyder det att kontraktet är uppsagt?

– Nej absolut inte. Det görs upp om jobb kontinuerligt. Jag har inte hört något annat.

Sveriges Radio arrangerar P1 Debatt på Kulturhuset i Stockholm med Alexandra Pascalidou som moderator. Det samarbetet fortsätter.

– Det är Sveriges Radio som står som ansvarig utgivare, men vi har en dialog kring programmet. Vi är nöjda med samarbetet med Sveriges Radio och Alexandra, säger Johan Wirfält, chef för Forum Debatt.

Kommer ni att tänka om på grund av uppgifterna om plagiat?

– Nej, som jag sa är vi nöjda med samarbetet, säger Johan Wirfält.

2005 skrev Resumé om hur Alexandra Pascalidou tagit delar av en artikel i LA Times till en krönika i Metro.

Expressen har haft sms-kontakt med Alexandra Pascalidou. Hon svarar att hon sagt allt hon vill säga på sin blogg.

Fler journalister som plagierat

2003: Gudrun Schyman får sparken från Kristianstadsbladet efter att ha publicerat en krönika som innehåll stora delar av en annan text.

2004: SvD-arbetaren Carl Johan Gardell skrev en understreckare i tidningen. Delar återpublicerades i samma tidning, nu med Ingmar Karlsson som författare. Karlsson sa att det handlade om slarv och bad om ursäkt.

2011: Den brittiske journalisten Johann Hari, krönikör på tidningen The Independent, stängs av från sitt arbete i två månader medan det utreds om han gjort sig skyldig till plagiat.

2012: Jonah Lehrer publicerade texter i The New Yorker som han tidigare sålt in till andra tidningar, bland annat The Wall Street Journal, The Boston Globe och The Guardian. Lehrer har bett om ursäkt.

2012: Skribenten Pelle Blohm hittade sina egna formuleringar i en text av Katarina Ekspong i Nerikes Allehanda. När det avslöjades att Ekspong plageriat tidigare avgick hon som tidningens publisher.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.