Parviz, 45, riskerar utvisning – eftersom han inte tagit ut semester. Foto: PrivatParviz, 45, riskerar utvisning – eftersom han inte tagit ut semester. Foto: Privat
Parviz, 45, riskerar utvisning – eftersom han inte tagit ut semester. Foto: Privat
"Det finns de som är dömda för mord och våldtäkt som får stanna, men folk utvisas för sådant här", säger advokat Fatemeh Pakyari. Foto: Advokatbyrån Pars"Det finns de som är dömda för mord och våldtäkt som får stanna, men folk utvisas för sådant här", säger advokat Fatemeh Pakyari. Foto: Advokatbyrån Pars
"Det finns de som är dömda för mord och våldtäkt som får stanna, men folk utvisas för sådant här", säger advokat Fatemeh Pakyari. Foto: Advokatbyrån Pars

Parviz tog inte semester – nu riskerar han utvisning

Publicerad
Uppdaterad

Parviz Hassani arbetar som kock på en restaurang i Stockholm.

Men efter tolv år i Sverige riskerar han nu utvisning – eftersom att han inte har tagit ut semester.

– Jag har så mycket här. Jag har skaffat familj, betalat skatt och köpt bil och lägenhet, berättar Parviz – som varje kväll drömmer mardrömmar om utvisningen.

För tolv år sedan kom Parviz Hassani, 45, till Sverige från Iran, skriver Stockholm Direkt. Han sökte asyl, men fick avslag efter avslag.

Efter sex år i Sverige fick Parviz uppehålls- och arbetstillstånd som sträckte sig fram till 2016. 

Men nu riskerar han utvisning på grund av att han inte har tagit ut semester.

– Jag har så mycket här. Jag har skaffat familj, betalat skatt och köpt bil och lägenhet, berättar Parviz, som sedan fem år tilbaka har arbetat som kock och bartender på en krog på Södermalm i Stockholm.

Han fortsätter:

– Jag kämpade för att lära mig språket snabbt. Jag har kämpat för att göra rätt för mig. Min chef säger att jag får jobba hos honom i hundra år om jag vill, men nu får jag inte jobba.

Parviz på sin arbetsplats.Foto: Privat

Anledningen: Tog inte ut semester

I maj 2016 sökte Parviz förlängt arbetstillstånd – som Migrationsverket avslog i februari 2017. Både Migrationsdomstolen och Migrationsöverdomstolen har efter överklaganden valt att gå på samma linje – och i november kom beskedet att han inte får stanna i Sverige.

Anledningen är att Parviz hade ingått en överrenskommelse med arbetsgivaren om att få semesterersättningen inbakad i lönen i stället för att ta ut semester, eftersom han inte vågat lämna Sverige av rädsla för att inte komma in i landet igen. 

Migrationsverket kräver dock att semesterersättningen tas ut i samband med semestern, menar hans advokat, Fatemeh Pakyari.

"I de inlämnade lönebeskeden går det inte att utläsa när du har tagit ut semester", står det bland annat i Migrationsverkets beslut från februari.

Parviz advokat, Fatemeh Pakyari.Foto: Advokatbyrån Pars

"Känns väldigt orättvist"

I beslutet står det även att chefen för restaurangen inte hade betalat ut semesterlön och OB-tillägg, men att han skulle kompensera Parviz i efterhand – vilket chefen bekräftar att han har gjort, enligt Stockholm Direkt.

Men det räckte inte för Migrationsverket, som kom fram till följande slutsats:

"Eftersom du inte har fått semester enligt semesterlagen, konstaterar Migrationsverket att förutsättningarna för arbetstillstånd inte har varit uppfyllda under hela den tidigare tillståndstiden."

– Det känns jättejobbigt och väldigt orättvist, säger Parviz om det tunga beskedet.

Parviz riskerar utvisning – eftersom han inte tagit ut semester.Foto: Privat

Migrationsverket: "Okänt"

Enligt advokat Fatemeh Pakyari hade utgången kunnat se annorlunda ut om Migrationsöverdomstolen fattat sitt beslut efter den 1 december – bara veckor efter att Parviz fått beskedet. 

Hon berättar vidare att en ny dom från Migrationsöverdomstolen den 13 december har öppnat upp för ett annat sätt att se på liknande fall:

– En ny dom från Migrationsöverdomstolen kom den 13 december, som öppnar upp för en helhetsbedömning och tillåter enskilda överenskommelser angående semestern – vilket kan hjälpa Parviz, säger Fatemeh.

Pierre Karatzian vid Migrationsverkets presstjänst kommenterar fallet Parviz i ett mejl till Expressen:

"Generellt så går det att säga att nu är ett villkor enligt svensk lag att arbetsgivaren själv ska ha rättat till bristen, det vill säga varit aktiv och agerat innan Migrationsverket upptäckt och påpekat bristen. Om det gjorts i det aktuella ärendet är för mig inte känt".

"Om det gjorts i det aktuella ärendet är för mig inte känt", skriver Migrationsverkets presstjänst.Foto: Migrationsverket

Parviz mardrömmar om utvisningen

Advokat Fatemeh Pakyari har nu lämnat in en ansökan om verkställighetshinder, och hoppas att den nya lagändringen ska leda till att utvisningen stoppas.

Parviz Hassani håller med:

– Varje kväll drömmer jag att de ska skicka polisen, ta mig och skicka mig tillbaka, berättar han.

Parviz berättar om sina mardrömmar.Foto: Privat

Advokaten fortsätter:

– Det är ganska olyckligt, det som har hänt. Det finns de som är dömda för mord och våldtäkt som får stanna, men folk utvisas för sådant här.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag