Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Parviz flydde – blev kompis med Löfven

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stefan Löfven hemma hos Parviz Dobareh på 80-talet.
Foto: Privat
Stefan Löfven, då runt 30 år, blev Parviz vän.
Foto: Privat
Dottern Sara Dobareh säger att hela familjen följt Stefan Löfven under hans politiska karriär.
Foto: Privat
Parviz Dobareh, 62, med Stefan Löfven på Svenska hjältar-galan.
Foto: Privat
"Det var bland det bästa jag har gjort i mitt liv", har Löfven sagt till SvD som vänskapen.
Foto: Privat

När Parviz Dobareh kom till Sverige på 80-talet fick han genom det dåvarande Invandrarverket kontakt med en person som ville bli hans stödperson och vän. Det visade sig vara ingen mindre än vår nuvarande statsminister Stefan Löfven (S).

– Jag var så förvånad över att en svensk ville bli min vän, säger Parviz Dobareh.

Parviz Dobareh, 62, flydde till Sverige från Iran på 80-talet. Här hamnade han på en flyktingförläggning i Sunne, följt av en lägenhet i Husum utanför Örnsköldsvik. Eftersom hans familj var kvar i Iran var han väldigt ensam i Sverige fram tills det att hans kontaktperson på Invandrarverket (som nuvarande Migrationsverket hette då) frågade om han ville ha en vän. Det ville han. Och vännen kom att bli ingen mindre än då runt 30 år gamla Stefan Löfven, som jobbade på Hägglunds och engagerade sig fackligt, skriver SvD.

– Jag minns honom som en väldigt ödmjuk person, något som han fortfarande är. Jag var så förvånad över att en svensk ville bli min vän och umgås med mig, säger Parviz Dobareh till Expressen.

Träffat Stefan Löfven senare

Dottern Sara Dobareh säger att hela familjen följt Stefan Löfven under hans politiska karriär och att de även såg till att träffas i samband med ett förstamajtal som Löfven skulle hålla i Göteborg för ett par år sedan, dit familjen flyttat.

– Vi fixade en träff så att han kom hem till oss alldeles innan. Det var väldigt stort för mina föräldrar. Framförallt var det väldigt viktigt att han tog sig tiden. Samtidigt var det ju inte statsministerkandidaten Stefan som var där, utan vännen Stefan, säger hon.

I samband med Stefan Löfvens besök hos Angela Merkel i Berlin frågade SvD Löfven om Parviz Dobareh, varpå han svarade:

– Det var bland det bästa jag har gjort i mitt liv. Att träffa en människa från ett helt annat land, vars språk jag inte förstår, och han förstod inte mitt. Men vi umgicks, vi gick på teater tillsammans, och på konserter.

Rekordstort intresse för att hjälpa

Karin Tengby, pressekreterare för Röda korset, säger att de inte sett så stort engagemang för flyktingar sedan Balkankriget som de gör just nu. Åtminstone utifrån de som vänder sig till Röda korset.

Under de senaste tio dagarna har de i snitt fått in runt 1 000 nya anmälningar om dagen från folk som vill bli volontärer på något sätt. Utöver det har de informationsträffar, bland annat för att få bli en kompis till en nyanländ, som i flera fall blivit fullbokade.

– Det är ett jättestort intresse över hela landet. Så hela tiden gäller det därför att ha informationsmöten där man fångar upp det här engagemanget. På mötena går vi igenom vilken hjälp som finns och så får man en liten grundutbildning, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.