Partitoppen: Satsa på välfärdsfrågorna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
ÖNSKEMÅL. Flera tunga moderater vill att Reinfeldt ska fokusera mer på välfärdsfrågor. Foto: ANNA-LENA MATTSSON
Foto: Foto: Anna-Lena Mattsson

Reinfeldt ska prata ungdomsarbetslöshet.

Men M-topparna vill höra välfärd.

Flera ledamöter i partistyrelsen tycker att Moderaterna har misslyckats på välfärdsområdet - och sätter nu press på statsministern.

- Vi är bekymrade över att det finns barn som är fattiga och att vi har en ojämlik sjukvård ­regionalt, säger Erik Langby, M.

I dag inleds Moderaternas rikskonferens "Sverige­mötet 2012" i Örebro, som pågår i två dagar. Höjdpunkten är Fredrik Reinfeldts tal vid 13.15, där han kommer att fokusera på ungdomsarbetslös­heten.

- Vägar in på arbetsmarknaden för unga. Det kommer vara min utgångspunkt, sade Reinfeldt när Expressen träffade honom i onsdags.

En uppförsbacke

Men det finns en annan fråga som flera tunga M-politiker tycker att partiet borde bli bättre på. När Expressen pratar runt med moderater i parti­styrelsen återkommer ett klagomål: Moderaterna är för dåliga på välfärds­frågor.

- Vi har ett relativt sett lågt för­troende i välfärdsfrågor. Ska vi kunna fortsätta vinna val och växa som parti måste vi klara av att ge svar på välfärds­frågorna. Där har vi en uppförsbacke, säger Kent Persson, ledamot i partistyrelsen och M-ordförande i Örebro län.

Erik Langby, partiets starke man i Nacka och ledamot i partistyrelsen, vill också se mer fokus på välfärdsfrågor.

- Det är helt klart att vi inte har varit så duktiga på att relatera vår välfärdspolitik till människor. Vi har inte tänkt tillräckligt djupt överallt och måste blottlägga de problem som finns och se vad vi kan göra. Vi är bekymrade över att det finns barn som är fattiga och att vi har en ganska ojämlik sjukvård regionalt.

"Har ett problem"

Lena Asplund, ledamot i partistyrelsen och riksdagsledamot, tycker att partiet är bra på välfärdsfrågor, men att man måste prata mer om frågan.

- Vi är bra på välfärdsfrågorna, men vi uppfattas inte så. Där har vi ett problem. På något sätt har vi inte lyckats få ut det. Vi måste prata mer välfärd, säger hon.

CHANS ATT VÄNDA TRENDEN

Socialdemokraterna går framåt i opinionen, medan Reinfeldt har problem med sina ministrar och kämpar med oenighet i alliansen. På "Sverigemötet 2012" har han en chans att ladda om och entusiasmera partiet att ta tillbaka initiativet. Han får draghjälp av parhästen Anders Borg, som också håller tal till partikamraterna.

16 MARS

09.45: Partisekreterare Sofia Arkelsten talar.

13.15: Fredrik Reinfeldt håller tal.

20.00: Deltagarna samlas för middag och fest.

17 MARS

11.30: Finans­minister Anders Borg håller tal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.