ÖNSKEMÅL. Flera tunga moderater vill att Reinfeldt ska fokusera mer på välfärdsfrågor. Foto: ANNA-LENA MATTSSON Foto: Foto: Anna-Lena Mattsson
ÖNSKEMÅL. Flera tunga moderater vill att Reinfeldt ska fokusera mer på välfärdsfrågor. Foto: ANNA-LENA MATTSSON Foto: Foto: Anna-Lena Mattsson

Partitoppen: Satsa på välfärdsfrågorna

Publicerad

Reinfeldt ska prata ungdomsarbetslöshet.

Men M-topparna vill höra välfärd.

Flera ledamöter i partistyrelsen tycker att Moderaterna har misslyckats på välfärdsområdet - och sätter nu press på statsministern.

- Vi är bekymrade över att det finns barn som är fattiga och att vi har en ojämlik sjukvård ­regionalt, säger Erik Langby, M.

I dag inleds Moderaternas rikskonferens "Sverige­mötet 2012" i Örebro, som pågår i två dagar. Höjdpunkten är Fredrik Reinfeldts tal vid 13.15, där han kommer att fokusera på ungdomsarbetslös­heten.

- Vägar in på arbetsmarknaden för unga. Det kommer vara min utgångspunkt, sade Reinfeldt när Expressen träffade honom i onsdags.

En uppförsbacke

Men det finns en annan fråga som flera tunga M-politiker tycker att partiet borde bli bättre på. När Expressen pratar runt med moderater i parti­styrelsen återkommer ett klagomål: Moderaterna är för dåliga på välfärds­frågor.

- Vi har ett relativt sett lågt för­troende i välfärdsfrågor. Ska vi kunna fortsätta vinna val och växa som parti måste vi klara av att ge svar på välfärds­frågorna. Där har vi en uppförsbacke, säger Kent Persson, ledamot i partistyrelsen och M-ordförande i Örebro län.

Erik Langby, partiets starke man i Nacka och ledamot i partistyrelsen, vill också se mer fokus på välfärdsfrågor.

- Det är helt klart att vi inte har varit så duktiga på att relatera vår välfärdspolitik till människor. Vi har inte tänkt tillräckligt djupt överallt och måste blottlägga de problem som finns och se vad vi kan göra. Vi är bekymrade över att det finns barn som är fattiga och att vi har en ganska ojämlik sjukvård regionalt.

"Har ett problem"

Lena Asplund, ledamot i partistyrelsen och riksdagsledamot, tycker att partiet är bra på välfärdsfrågor, men att man måste prata mer om frågan.

- Vi är bra på välfärdsfrågorna, men vi uppfattas inte så. Där har vi ett problem. På något sätt har vi inte lyckats få ut det. Vi måste prata mer välfärd, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


jess

sonia

Till Expressens startsida

Mest läst i dag