POLISANMÄLD. Erik Almqvist, ordförande för Sverigedemokraternas ungdomsförbund, är en av fyra personer som polisanmälts av Sveriges Radio. Han hävdar att händelsen på färjan aldrig ägt rum. "Jag har ingenting att dölja", säger han. Foto: SVEN LINDWALL
POLISANMÄLD. Erik Almqvist, ordförande för Sverigedemokraternas ungdomsförbund, är en av fyra personer som polisanmälts av Sveriges Radio. Han hävdar att händelsen på färjan aldrig ägt rum. "Jag har ingenting att dölja", säger han. Foto: SVEN LINDWALL

Partitoppen: "Det stämmer absolut inte"

Publicerad
Uppdaterad
SDU-ordföranden Erik Almqvist förnekar bestämt att han stulit SR-journalistens handväska med den dolda videokameran.
- Jag vet ingenting om det. Jag har ingenting att dölja, säger han.
Sent i går kväll förklarade Almqvist att han fortfarande "inte riktigt fattat vad det handlar om".
- Vi hamnade i nån slags polisförhör där på morgonen. Men jag fick inte veta nåt av polisen vad som hänt.
Enligt en polisanmälan ska du ha slitit en handväska med en dold kamera ur händerna på en kvinnlig journalist från Sveriges Radio inne i en hytt på fartyget.
- Så mycket har jag inte ens fått höra själv.
Men stämmer det?
- Nej, absolut inte. Ingenting åt det hållet har överhuvudtaget hänt.
Almqvist har kopplat in advokat:
- Han har rått mig att inte diskutera fallet innan jag fått veta närmare vad det här handlar om.

"Stämmer absolut inte"

Men stämmer det att du var i en hytt på färjan med en kvinnlig Sveriges Radio-reporter och att du tog hennes handväska?
- Det stämmer absolut inte.
- Vi har märkt att det var en person med på resan som var en annan än den hon utgett sig för att vara. Vi har ännu inte fått svar på var hon kom ifrån.
Hon hade en dold mikrofon på sig, förutom videokameran. Så allt det som hände där inne i hytten är bandat.
- Okej. Men vad bra, då kan vi få svar på det då.
Enligt uppgift hör man din röst tydligt när du kräver att få handväskan av journalisten?
- Okej, det låter märkligt. Men det ska bli intressant att höra det i så fall. Det har inte hänt.
Sveriges Radio säger att de har timtals filmat och bandat från den här resan.
- Oj, det låter väldigt spännande. Jag vet inte vad som skulle vara så komprometterande. Jag vet inte vad det skulle handla om.
- Däremot kan jag säga att jag tycker att det är extremt anmärkningsvärt om det är så att en journalist från statlig, offentligt finansierad media ljuger för ungdomar, en del av dem minderåriga, utger sig för att vara deras kompis, umgås med dem i månader för att sedan filma dem i smyg när de är på en privat utlandsresa.
- Inget annat parti skulle utsättas för nåt sånt, dessutom strider det mot EG-rätten och vi kommer att agera juridiskt.
Expressen har inte lyckats få någon kommentar från partiledaren Jimmie Åkesson eller partisekreterare Björn Söder. Ingen av dem är misstänkta för brott.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag