Det som började som en kris inom Socialdemokraterna i Botkyrka, sprider sig nu allt högre upp inom partiet.
De senaste dagarna har högt uppsatta företrädare i partiet sagt att man ska gå till botten med anklagelserna om gängkriminella kopplingar inom S i Botkyrka, något som uppmärksammats stort sedan kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin petats från sin post efter ett lokalt medlemsmöte.
I fredags sa partisekreterare Tobias Baudin i P1 Morgon att det är anmärkningsvärt att poliskällor hör av sig till medier men inte till partiet angående gängkriminella kopplingar inom S i Botkyrka. Samma dag sa regionrådet Jens Sjöström, partiets ordförande i Botkyrka, till Dagens Samhälle att han blir ”jäkligt upprörd” över att partiet inte får information från polisen.
Östlin meddelade partitoppen
Men Expressen kan nu avslöja att man på högsta nivå i partiet redan förra året hade kännedom om gängkriminella kopplingar. Det handlar om den biträdande partisekreteraren Nils Vikmång, som tidigare bland annat varit Stefan Löfvens statssekreterare och då den mäktigaste tjänstemannen i regeringskansliet. När Expressen kontaktar Nils Vikmång bekräftar han uppgifterna. Via mejl svarar han att han fick ett meddelande i november förra året från Ebba Östlin, där hon beskriver ”kopplingar mellan Vårbynätverket, ABF samt i förlängningen med S”.
”I meddelandet skrev hon också att lösningen på situationen inte fanns i partiet lokalt och hon ville också att PS (partistyrelsen red. anm.) skulle få en dragning av en politisk tjänsteman för att få en bild av vad som hände. Jag uppfattade att hon refererade till innehållet i den ABF-rapport jag redan tagit del av”.

Bedömde att Östlin skulle höra av sig igen
Enligt uppgifter till Expressen skulle dragningen ges av polis eller tjänsteman. Efter att Nils Vikmång fick meddelandet försäkrade han sig om, skriver han vidare i mejlsvaret, att det fanns en upparbetad dialog mellan Stockholms läns partidistrikt och Socialdemokraterna i Botkyrka rörande den uppkomna situationen.
”Jag bedömde också att kommunstyrelsens ordförande skulle höra av sig till partidistriktet eller till mig om det var några nya konkreta uppgifter som framkommit”.
https://embed.pod.space/player?episode=politikrummet/60-all-makt-at-murak&theme=spaceblackEfter att Expressen publicerat artikeln under tisdagsförmiddagen återkommer Nils Wikmång med ytterligare svar:
Om du fick kännedom om detta i november – hur agerade partidistriktet efter det?
”Jag har uppfattat att de haft en löpande dialog med Socialdemokraterna i Botkyrka och med kommunstyrelsens ordförande”.
När informerades Tobias Baudin om dessa uppgifter samt övriga i partidistriktet?
”Partisekreteraren har hållits löpande informerad om konflikten inom Socialdemokraterna i Botkyrka.”
Blev det någon dragning för partistyrelsen och var du med på den?
”Nej, inte vad jag vet.”
Baudin ställer inte upp på intervju
Tobias Baudin vill inte ställa upp på en intervju om de senaste uppgifterna som Expressen publicerat om S i Botkyrka. Han hänvisar i stället till Socialdemokraternas presstjänst. I ett sms bekräftar hans pressekreterare Johannes Svensson att Tobias Baudin hållits informerad om konflikten i Botkyrka. På frågan om han därmed känt till kopplingarna till gängkriminalitet eller när han informerats om saken, så svarar han:
”Det han fått information om är en konflikt i Botkyrka.”
Tackade nej till säkerhetsmöte
Samtidigt som Nils Vikmång säger att han försäkrade sig om en upparbetad dialog mellan Stockholms partidistrikt och S i Botkyrka, uppger ordföranden i S i Botkyrka, Jens Sjöström, att han inte gick på ett informationsmöte som Ebba Östlin kallade honom till.
Det var i december som Sjöström tackade nej till att sätta sig ner med kommunens säkerhetsdirektör och lokalpolisen. Han skulle få en dragning om underrättelsebilden av läget med personer med kopplingar till kriminella Vårbynätverket i ABF och Socialdemokraterna i Botkyrka. Enligt Sjöström hade han dock inte tid.
Jens Sjöström säger att han i december satt upptagen tillsammans med partistyrelsen med utredningen kring Ebba Östlins ledarskap som skulle ligga till grund för omröstningen som ägde rum förra helgen.
– Jag förstod att man ville ge en dragning om situationen kring ABF, det var det jag uppfattade som utgångspunkten. I det kanske det också låg kopplingar till att det skulle finnas i vårt parti men det var ABF som jag konstaterade var den stora frågan. I mitten på januari pratade jag och KSO:n igen om att få till en dragning men efter det återkom hon inte till mig vilket är lite märkligt.
Saknade konkreta belägg
Enligt Sjöström fanns inte konkreta belägg, bevis eller namn, bara spekulationer kring enskilda personer som förekom i ABF-utredningen och som är medlemmar i partiet.
– Nu när vi har fått in ett konkret tips har jag bett om att få till ett sånt här samtal igen men fått som svar att det inte längre är möjligt.
Även riksdagsledamoten Åsa Westlund, ordförande för Socialdemokraternas partidistrikt i Stockholms län, bekräftar att uppgifter kring gängkopplingar har kommit upp vid flera tillfällen i partiet under senhösten och att partidistriktet har haft tät kontakt med med S i Botkyrka. I ett mejlsvar efter att artikeln publicerades under tisdagen skriver hon:
”Anställda på partidistriktet har upprepade gånger när dessa påståenden yttrats frågat vem påståendet avser och om det finns någon på polisen som vi kan kontakta för att få uppgifterna verifierade. De frågorna har aldrig fått svar”.