Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Partiledarnas taktik inför kvällens debatt

Taktiken går ut på att inte avslöja eventuella debattangrepp i förväg, säger KD-ledaren Göran Hägglunds presschef Johan Ingerö. Foto: Robin Aron
Statsminister Fredrik Reinfeldt vill prata om regeringsfrågan och ansvar för ekonomin. Foto: Jens L'Estrade
Stefan Löfven utlovar hårda angrepp på Fredrik Reinfeldt, där han kommer anklaga statsministern för att bedriva en "kvinnofientlig politik". Foto: Jonas Lemberg

Partiledarna förbereder sig nu inför kvällens debatt.

Fredrik Reinfeldt vill prata om regeringsfrågan, Jonas Sjöstedt satsar på sin stora valfråga vinster i välfärden och Jan Björklund tänker lyfta skolan och jobben.

- Jag ska prata om skolan, jobben och att bidragslinjen står mot arbetslinjen i höstens val, säger FP-ledaren till Expressen.se.

Med bara timmar kvar till partiledardebatten i SVT:s "Agenda" förbereder sig nu partiledarna och slipar på sina argument. V-ledaren Jonas Sjöstedt kommer lyfta Vänsterpartiets hjärtefråga vinster i välfärden, men tänker även ge Fi och Gudrun Schyman en match genom att prata jämställdhet.

- Jonas kommer att vilja lyfta vår valfråga, vinster i välfärden, samt jämställdheten mellan män och kvinnor och hur EU ska förändras så att det inte bara är banker som räddas utan även arbetsrätt och välfärd, säger Ted Bergdahl, informationschef i Vänsterpartiet.

Statsminister Fredrik Reinfeldt vill prata om regeringsfrågan och ansvar för ekonomin.

Kan bli en het debatt

- Vad vi vill, hur vi tillsammans kan regera, hur vi tar fortsatt ansvar för Sveriges ekonomi och hur vi får fler än de 250 000 nya jobb som redan tillkommit sedan 2006, säger M-ledaren till Expressen.se.

Det kan bli en het debatt. Stefan Löfven utlovar hårda angrepp på Fredrik Reinfeldt, där han kommer anklaga statsministern för att bedriva en "kvinnofientlig politik".

- Jag kommer att visa att regeringen inte har några förslag för att skapa fler jobb. Det är en konsekvens av att man har prioriterat enorma skattesänkningar före jobb, skola och välfärd. Jag kommer också att pressa honom om varför regeringen tar strid mot EU för att svenska kvinnor ska ha otryggare anställningar och få sämre betalt. Moderaternas regler gör att man i dag kan missbruka visstidsanställningar så att människor arbetar år ut och år in utan att få en trygg och säker anställning. Vi vet att främst kvinnor förlorar på visstidsarbete med lägre lön och minskad trygghet och trots att EU sagt ifrån så agerar inte Reinfeldt. Det är löntagarfientlig och kvinnofientlig politik, säger S-ledaren.

"Inte ens s-väljarna tror på det"

Annie Lööf (C) kommer att lyfta jobben som valets viktigaste fråga:

- Jag kommer att ställa Stefan Löfven till svars kring varför han tror att fler unga skulle få ett jobb om man gör det dubbelt så dyrt att anställa dem. Det är en politik som inte ens s-väljare tror på säger hon.

FP-ledaren Jan Björklund kommer lyfta tre ämnen i kvällens debatt.

- Jag ska prata om skolan, jobben och att bidragslinjen står mot arbetslinjen i höstens val, säger han.

Göran Hägglund är inte sugen på att berätta om vad han ska ta upp i debatten

- Taktiken går ut på att inte avslöja eventuella debattangrepp i förväg, säger KD-ledarens presschef Johan Ingerö skämtsamt.

Gustav Fridolin vill att EU-valet ska ta plats i debatten.

- Det är val om tre veckor, ett val om miljön och Europas framtid. Alltför många partier vill ducka för EU-valet. Moderaterna pratar till och med om EU som där och Sverige som här. Det är inte här och där. Det är märkligt att det behövs en gammal EU-kritiker för att påminna om att Sverige är en del av Europa och behöver parlamentariker i Bryssel som står upp för miljön och jämställdheten och mot rasismen, säger MP-språkröret.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!