Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Partiledarnas attacker mot Donald Trump

"Det är så vidrigt", säger Stefan Löfven om Donald Trumps kvinnosyn.
Foto: / Nils Petter Nilsson
Donald Turmp.
Foto: Keiko Hiromi / POLARIS POLARIS IMAGES

Inför partiledardebatten gick statsminister Stefan Löfven till ny attack mot USA:s presidentkandidat Donald Trump efter de senaste avslöjandena:

– Hans syn på kvinnor är ju helt fruktansvärd. Det är fullständigt ofattbart att en sådan person överhuvudtaget är med i det racet. Jag begriper det inte.

Följ partiledardebatten med Expressen TV här.

När statsminister Stefan Löfven anlände till Sveriges Television på Gärdet i Stockholm vid 19.20-tiden kommenterade han för Expressen de senaste avslöjandena om USA:s presidentkandidat Donald Trump.

– Jag tycker det är så vidrigt. Jag undrar när det tar stopp. Finns det någon botten i det där? Det verkar ju inte finnas det.

Statsministern fortsatte:

– Hans syn på kvinnor är ju helt fruktansvärd. Vi får väl dessvärre sitta uppe och se på debatten i kväll igen, men jag har knappt ord för det. Det är fullständigt ofattbart att en sådan person överhuvudtaget är med i det racet. Jag begriper det inte.

De svenska partiledarna tog avstånd från Donald Trumps uttalanden den senaste veckan, inför partiledardebatten i Agenda.
Foto: Keiko Hiromi / POLARIS POLARIS IMAGES

Kinberg Batra tog avstånd från Trump

Moderatledaren Anna Kinberg Batra tog också avstånd från presidentkandidaten efter de senaste avslöjandena.

– Det ingen jag skulle rösta på. Det är ingen hemlighet att jag skulle föredra Hillary Clinton men det amerikanska folket måste ju fatta sitt beslut och vi kommer att få förhålla oss till vem det än blir. Men inte gör han något feministiskt eller stabilt intryck på mig.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt:

– Han framstår som en sexistisk tölp. Men jag är inte särskilt förvånad. Om man ska se någonting gott i det så är det väl att det förhoppningsvis innebär att hans chanser att bli president blir ännu mindre.

Annie Lööf: "Fruktansvärt upprörd"

Centerledaren Annie Lööf:

– Jag blir fruktansvärt upprörd. Det är vulgära sexistiska uttalanden som han har sagt under lång tid men som nu blivit än starkare efter den filmen som uppdagats. Jag är glad att så många republikaner tar sin hand ifrån honom och jag är oroad över att det kan bli så att han kan bli USA:s nästa president. Det skulle vara förödande för USA men också för Europa och för Europas säkerhet.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin:

– Det är lite svårt att ens förstå detta. Det är så fruktansvärt och nedvärderande. Det är svårt att förstå att politiken har hamnat på den nivån.

Vad skulle det betyda för Sverige om Donald Trump blir USA:s nästa president?

– Jag hoppas ju verkligen att vi får Hillary Clinton som president – och att vi får en president som vill fortsätta det goda samarbete med omvärlden som Barack Obama börjat på.

Liberalernas partiledare Jan Björklund:

– Det är upprörande och jag hoppas verkligen att det betyder att Donald Trump nu är chanslös i presidentvalet.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson hann inte svara på frågan om Donald Trump när han anlände till Sveriges television inför kvällens partiledardebatt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.