Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Partiledarna: Så vill vi lösa gängkriminaliteten

Morgan Johansson om misstroendeomröstningen: ”Har lagt över 200 lagförslag”
Riksdagen röstar om att att avsätta Morgan Johansson (S)Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
C-ledaren Annie Lööf vill stärka vittnesskyddet. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Ebba Busch Thor vill få tillbaka pensionerade poliser. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

På fredag klockan 09 kommer riksdagen rösta om att avsätta justitieminister Morgan Johansson (S). Detta efter att kritik – och misstroende – väckts mot honom bland annat efter våldsdåden i Malmö. 

– Det här är populism av en särskild kvalitet, säger statsminister Stefan Löfven om att frågan ens väckts. 

Med anledning av kritiken mot Morgan Johansson frågade Expressen samtliga partiledare om vilken åtgärd som just nu är allra viktigast för att få rå bukt på gängkriminaliteten. 

Mitt under onsdagens partiledardebatt i riksdagen kom talmannen Andreas Norlén (M) med ett besked: på fredagen klockan 09 ska riksdagen rösta om misstroende för justitieminister Morgan Johansson (S). 

Bakgrunden är att Sverigedemokraterna väckt en missförtroendeförklaring mot honom efter våldsdåden i Malmö, vilken stöttas av både Moderaterna och Kristdemokraterna. 

– Den här regeringen klarar inte jobbet. I ett första steg måste justitieministern avgå. I ett andra steg krävs en helt ny politik, och för det krävs en helt ny regering, sa M-ledaren Ulf Kristersson från riksdagens talarstol på onsdagen. 

– Det finns en gräns för hur mycket man kan misslyckas med sitt uppdrag, sa SD-ledaren Jimmie Åkesson om Morgan Johansson.  

Morgan Johansson: ”Tar längre tid än vad man önskat”

Nu väljer Morgan Johansson att svara på kritiken – och kallar både uttalandena och det missförtroendevotum som väckts mot honom för ”politiskt spel”. Han kritiserar också Moderaterna för hur snabbt de valde att haka på Sverigedemokraterna i detta. 

– Det säger något om vad Moderaterna är för slags parti just nu. Det här hade aldrig hänt på Gun Hellsviks eller Per Unckels tid. Då fanns det en annan stadga i partiet. Nu är det snarare ”svansen som viftar med hunden”. 

Om du ska vara självkritisk, finns det något du och regeringen hade kunnat göra annorlunda vad gäller den grova brottsligheten? 

– Det är ofta man som aktiv politiker blir frustrerad över att saker och ting kan ta lång tid. Men jag vet samtidigt att om man ska få lagstiftningar som fungerar så måste man ha utredningar och beredningar. Och om man ska ha en ökning av antalet poliser, ja då måste de utbilda sig i två och ett halvt år. Så det är alltid det här med att saker och ting tar längre tid än vad man skulle ha önskat. 

Statsminister Stefan Löfven säger att han har sitt fulla förtroende för Morgan Johansson. 

– Det här är populism av en särskild kvalitet. Sedan vi tillträdde har vi klubbat 205 propositioner från justitiedepartementet. Bara på området som aviserar den organiserade kriminaliteten är det cirka 50 lagförslag. 

Ebba Busch Thor: ”Kommer inte göra någon skillnad”

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor är inte lika drivande som Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson när det gäller frågan om att avsätta Morgan Johansson som justitieminister. Hon säger att Kristdemokraterna ”självklart inte kommer bidra till att rädda kvar Morgan Johansson”, men konstaterar: 

– Vi tycker att hela den här regeringen bör bytas ut och ytterst ansvarig är statsminister Stefan Löfven. Han är ju ansvarig för det politiska innehållet som Morgan Johansson står för. Och att byta ut en sosseminister som bedriver felaktig politik som inte kommer att knäcka gängkriminaliteten mot en annan som driver samma politik tror vi inte kommer göra någon skillnad, säger hon. 

Misstroendeförklaring

Misstroendeförklaring, eller misstroendevotum, är ett verktyg för att avsätta en regering eller ett statsråd. 

 

Misstroendeförklaringar är en rättighet som är tänkt att fungera som ett skydd för demokratin. De som väcker misstroendeförklaring behöver formellt inte ange några sakliga skäl för det. 

Lööf och Sjöstedt kommer att lägga ner sina röster

Både C-ledaren Annie Lööf och V-ledaren Jonas Sjöstedt säger att deras respektive partier kommer att lägga ner sina röster på fredag. Båda passar samtidigt på att rikta kritik mot att ett missförtroende ens väckts mot Morgan Johansson. 

– Jag tycker att det mest är politisk teater egentligen. Vi är intresserade av att jaga brottslingar. Jag tror att Sverigedemokraterna och Moderaterna mest vill jaga väljare. Vi kommer att lägga ner våra röster precis som vi gjorde när den här regeringen tillsattes, säger Jonas Sjöstedt. 

– De senaste åren har vi haft fler misstroendeomröstningar än vad vi haft de senaste decennierna. Misstroendeförklaring ska användas när det är på riktigt och inte för att regeringen till exempel inte driver oppositionens politik. För Centerpartiets del har vi haft en diskussion om detta och landat i att vi kommer att avstå från att rösta, säger Annie Lööf. 

Liberalerna kommer, likt Miljöpartiet, att rösta nej till misstroende. 

– Vi ser inget fel i den bemärkelsen att Morgan Johansson har bidragit till detta personligt. Vi lägger ner röster när vi släpper fram statsministrar, men i det här fallet tycker vi anmälan är obefogad, säger gruppledaren Johan Pehrson (L). 

Utifrån hur partierna nu angett att de kommer att rösta ser det ut som att Morgan Johansson kommer att sitta kvar som justitieminister efter fredagens omröstning. 

Partierna svarar: Viktigaste åtgärdern för att få slut på det grova våldet

Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet: Samarbete mellan polisen, socialtjänst, familjer och skola

– Det är att komma åt nyrekryteringen till de kriminella gängen och då krävs det ett samarbete mellan polisen, socialtjänst, familjer och skola. Även när det är fler som grips, döms eller häktas fylls det nu hela tiden på med ofta väldigt unga förövare. 

Morgan Johansson (S), justitieminister: Få bort individerna från gatan

– Att se till att få bort de mest brottsaktiva individerna från gatan. När vi skärpte straffen för de grova vapenbrotten häromåret innebar det bland annat att går du hemifrån med ett vapen är risken stor att du inte kommer hem igen på minst två år.
Isabella Lövin, språkrör för Miljöpartiet: Att ungdomarna går i skolan

– Det viktigaste är att de här ungdomarna går i skolan och bygger sig en framtid i stället för att gå in i gängkriminalitet. Då förstör de både sin egen och andras framtid. Därför är det viktigt att man erbjuder andra möjligheter.

Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet: Stärkt vittnesskydd

– Den viktigaste åtgärden är att ge polisen de verktyg och det ledarskap som krävs. Här i riksdagen måste vi se till att samarbeta för att få breda lösningar så att vi faktiskt kan genomföra de lagförslag som ligger på bordet i högt tempo. 

Ebba Busch Thor, partiledare för Kristdemokraterna: Få tillbaka pensionerade poliser

– Att på kort sikt få tillbaka pensionerade poliser. De skulle kunna avlasta, se till att vi får ut fler poliser i yttre tjänst men också se till att de anmälningar som faktiskt sker kan utredas. 

Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna: Dubbla straff för gängkriminella

– Dubbla straff för gängkriminella, ta bort rabatterna och anonyma vittnen. Man måste våga göra många saker samtidigt.

Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna: Tillsyn över uppenbart farliga personer

– Polisen måste ha de befogenheter som krävs för att – enkelt uttryckt – låsa in dem som ligger bakom de här strukturerna och som måste bort från gatan innan vi kan komma åt den här brottsligheten överhuvudtaget. Exempelvis vill vi ha förvarsdomar där man har tillsyn och övervakning av uppenbart farliga personer som polisen känner till.

Nyamko Sabuni, Liberalerna: 

Har fått frågan via sin pressekreterare som inte har återkommit med något svar.

Därför vill SD avsätta Morgan Johansson

Jimmie Åkesson om misstroendet mot Morgan Johansson

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.