Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åklagare ska titta på politikernas resa

Jenny Madestam om partiledarnas festande i Tel Aviv
Ebba Busch Thor och Micael Bindefeld på hotellet i Tel Aviv.
Foto: MIRIAM ALSTER
Emma Wiklund på plats i Tel Aviv.
Foto: MIRIAM ALSTER
Hotell Jaffa i Tel Aviv.
Foto: MIRIAM ALSTER
Juridikprofessorn Claes Sandgren menar att en åklagare borde titta på fallet.
Foto: INGVAR KARMHED / SVD / SCANPIX / SVENSKA DAGBLADET SCANPIX SWEDEN

TEL AVIV/JERUSALEM/STOCKHOLM. 

Tillsammans med kändiseliten är partiledarna i Tel Aviv för att under fem dagar festa och fira Micael Bindefelds 60-årsdag. 

Samtidigt som en mutexpert menar att resan bör utredas vägrar Ebba Busch Thor, Ulf Kristersson och Nyamko Sabuni svara på frågor. 

– Det kan framstå som olämpligt. En åklagare borde titta på det här, speciellt om det finns en påverkansrisk, säger juridikprofessorn Claes Sandgren. 

Nu ska särskilda åklagarkammaren undersöka om något mutbrott har begåtts, skriver Aftonbladet.  

Blickarna från Sverige riktas nu mot Tel Aviv, där den svenska kändiseliten har samlats för att under flera dagar fira festfixaren Micael Bindefelds 60-årsdag. 

Tre partiledare har låtit sig bjudas på festen: Ebba Busch Thor, Ulf Kristersson och Nyamko Sabuni. 

Deras agerande har mötts av kritik och flera experter har uttryckt att en åklagare bör granska politikernas resa för att se om något otillåtet har skett. 

Nu ska särskilda åklagarkammaren titta på om det är så att att något mutbrott har begåtts, skriver Aftonbladet. 

– Anmälan har inkommit från privatpersoner och kommer handläggas enligt gängse rutiner, säger Anders Jakobsson, chefsåklagare, till Aftonbladet.

Ebba Busch Thor anlände först 

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor var en av de första gästerna på plats på Arlanda på onsdagsmorgonen på väg till resan. KD-ledaren anlände med egen bil och var utrustad med både rullväska och solhatt.

När Expressen på onsdagen frågade Ebba Busch Thor om resan ville hon inte svara på om hon blivit bjuden eller inte.

– Jag ger inga intervjuer på en privat resa. Tack så mycket, sa hon då.

Liberalernas partiledare är en av gästerna på Micael Bindefelds exklusiva födelsedagsfest i Tel Aviv

Hennes stabschef Martin Kits skriver dock i ett sms: 

– Micael har bjudit Ebba Busch Thor till sitt födelsedagsfirande eftersom de är nära vänner privat. Hon har inte betalat för att delta i sin väns firande och har ingen avsikt att heller göra det. 

Under torsdagen reste Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni och Moderaternas Ulf Kristersson ner till Tel Aviv för att ansluta till festen.

– Det stämmer, det ska hon, säger Sabunis pressekreterare Gabriella Ohlzon.

Blir hon bjuden på resan av Micael Bindefeld?

– Ingen aning, det får du fråga henne om.

Ulf Kristersson med sin fru Birgitta Ed i Israel.
Foto: Yuval Cohen Harounoff
Ulf Kristersson anslöt till festen under torsdagen.
Foto: Yuval Cohen Harounoff

Nyamko Sabuni: ”Mina vänner är mina vänner”

Ulf Kristerssons pressekreterare Siri Steijer skriver i ett sms att Ulf Kristersson åkte under torsdagen eftersom onsdagen var budgetdag. 

”Ulf står för nerresan själv eftersom han anslöt senare, men i övrigt blir han bjuden. Det rör sig om en privat vän till familjen som firar sin 60-årsdag”, skriver hon vidare. 

Nyamko Sabuni, Liberalernas partiledare, säger att hon tackade ja innan hon blev partiledare.

Om kritiken säger hon, till Aftonbladet:

– Mediedramaturgi! Micael och jag är vänner och jag tackade ja till att delta på festen redan innan jag blev partiledare. Jag tackar inte nej för att jag blivit partiledare. Mina vänner är mina vänner oavsett. Jag har ingenting att säga om det.

När Expressen söker Nyamko Sabuni via telefonen till hennes hotellrum hinner Expressens utsände bara presentera sig innan L-ledaren slänger på luren.

Annie Lööf stannade hemma – tackade nej

På plats i Israel ville Ulf Kristersson, som är där med hustrun Birgitta Ed, inte svara på frågor om resan, trots att han fick flera möjligheter.

Centerledaren Annie Lööf fick också en inbjudan till festen. Men hon valde att tacka nej. 

– September är väldigt mycket arbete. Dels har det varit mycket med budgeten och sen är det samtalen om gängkriminalitet. Nästa vecka har vi partistämma, säger Stina Wernersson, Annie Lööfs pressekreterare.

”Åklagare borde titta på det här”

Juridikprofessorn Claes Sandgren är tidigare ledamot i Internationella juristkommissionen i Genève och har även varit ordförande för Institutet mot mutor. Han ser en tydlig problematik i partiledarnas beslut:

– Det kan framstå som olämpligt. En åklagare borde titta på det här, speciellt om det finns en påverkansrisk.

Claes Sandgren utvecklar sitt resonemang.

– Man får ju självklart bjuda en vän på en resa. Men det finns en grupp som kan vara känslig och det är personer i offentlig tjänst. Det är bara dem som man ska titta på. De är i farozonen, säger juristprofessorn och fortsätter:

– Om Bindefeld, som bjuder på en ren nöjesresa, kan påverka dem eller få uppdrag eller på sikt ha glädje av de här kontakterna. Här tycker jag att en åklagare borde se på det.

Ebba Busch Thor med Micael Bindefeld.
Foto: MIRIAM ALSTER
Bathina Philipson framme på hotellet i Tel Aviv.
Foto: MIRIAM ALSTER
Aje Philipsson i hotellobbyn.
Foto: MIRIAM ALSTER
Filippa Rådin med några av gästerna på hotellet.
Foto: MIRIAM ALSTER

Olle Lundin, expert på mutor och korruption och professor i förvaltningsrätt i Uppsala, är inne på samma spår som Claes Sandgren, och tycker att en åklagare ska titta på fallet. 

Han säger till Dagens Nyheter att det här kan bedömas som ett mutbrott, en otillbörlig förmån enligt brottsbalken. Först måste man reda ut om partiledarna är personliga vänner till Micael Bindefeld. 

– Politiker existerar egentligen bara för att allmänheten har ett förtroende för dem. Man börjar tulla på förtroendekapitalet i det här fallet. Det är rejält bristande omdöme att ge sig i väg på ett sånt här party om man inte är personlig vän med festföremålet i fråga. Då är det självklart att man får göra det. Men om man är medbjuden som partiledare eller riksdagsledamot börjar man hamna på djupt vatten, säger han till DN. 

Den före detta TV4-chefen Jan Scherman riktar svidande kritik mot trion partiledare i en krönika på sajten News55.se:

”När ni tre nästa gång utgjuter er över att regeringen inte arbetar tillräckligt snabbt och effektivt så kommer jag och många med mig att slå dövörat till för att tänka på de där festdagarna när ni var borta med vinden.”, skriver Scherman.

Kan bryta mot uppförandekod

Samtliga riksdagspartier har även godkänt en uppförandekod som politiker och partiledare ska följa. Men partiledarnas kändisresa till Israel kan stå i strid med den.

Talmannen Andreas Norléns pressekreterare Anna Ström:

– Det här är en fråga för partierna i första hand.

Uppförandekoden som antogs i december 2016 har skrivits under av gruppledarna för samtliga partier i riksdagen. Det konstateras bland annat:

”Situationer där man bör tänka sig för är erbjudanden om rabatter, provisioner, måltider, resor, konferenser, biljetter till olika evenemang, fritidserbjudanden eller tjänster, men även mer dolda förmåner som exempelvis inköp till 'självkostnadspris', om det finns anledning att anta att förmånen erbjuds en ledamot på grund av dennes uppdrag.”

Det konstateras också att ”helt eller delvis betalda nöjes- eller semesterresor” skulle vara otillbörliga ”om de erbjuds till följd av ledamotsuppdraget”.

Hårda kritiken mot Busch Thor

Det chartrade planet som de flesta av festdeltagarna åkte med avgick från Arlanda 08.41 på onsdagsmorgonen. Ungefär samtidigt publicerades ett inlägg på Ebba Busch Thors Instagramkonto, där Stefan Löfven kritiserades för sina prioriteringar i höstbudgeten som presenterades samma morgon.

Finansminister Magdalena Andersson var kritisk mot Busch Thor.

– Det var hon som tyckte att man skulle prioritera, sa Andersson till Expressen.

Annelie Karlsson, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, tycker att partiledarna gör en märklig prioritering. 

– Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson har gjort ett stort nummer av behovet av ledarskap i det här landet. Just nu har vi en budgetdebatt, men vi har framför allt samtal om hur vi ska knäcka de kriminella gängen. Att just i det läget lämna Sverige för party vid Medelhavet kan man väl känna är ganska ansvarslöst. 

Kan inte andra representanter i partiet driva deras politik när partiledarna i väg? 

– Det är klart att det är andra personer som sitter vid förhandlingsbordet. Men framför allt Ebba Bush Thor och Ulf Kristersson målar upp de här frågorna som de viktigaste just nu. Jag säger inte emot dem, det är viktiga frågor. Som ledare för ett parti är de i allra högsta grad ansvariga för att den här dialogen förs. Då tycker jag att det är lite märkligt att man prioriterar ett kalas. 

Enligt Stefan Löfvens stab så har statsministern inte fått någon inbjudan.

142 gäster inbjudna till festen

Micael Bindefeld har allt som allt bjudit in 142 gäster till festligheterna.

Utöver Kristersson, Sabuni och Busch Thor finns stora delar av artisteliten, som Tomas Ledin, Lena Philipsson och Carola Häggkvist på plats.

Även paret Ulf och Lena Adelsohn Liljeroth är med, tillsammans med andra profiler som Anja Pärson, Filippa Rådin, Mats Qviberg, Jonas Gardell och Mark Levengood. 

Här är några av gästerna på festen

Lena Philipsson

Pernilla Wahlgren

Sofia Wistam

Måns Herngren

Tomas Ledin

Lisa Nilsson

Christer Lindarw

Jonas Gardell

Mark Levengood

Charlotte Perrelli

Bathina Philipson

Ebba Busch Thor

Carola Häggkvist

Camilla Läckberg

Simon Sköld

Mona Sahlin

Orup

Viveca Sten

Anja Pärson

Filippa Rådin

Sarah Dawn Finer

Martina Bonnier

Ulf Kristersson 

Lena Adelsohn Liljeroth

Ulf Adelsohn Liljeroth

Nyamko Sabuni 

Lennart Persson 

Izabella Scorupco 

Stefano Catenacci

Thomas Sandell 

Victoria Skoglund 

Här anländer kändisarna till Bindefelds flygplan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.