Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Partiledarna nobbas
av asylmanifestation

M-ledaren Anna Kinberg Batra är en av de partiledare som nobbas av asylmanifestationen.
Foto: Tomas Leprince
<p>Statsminister Stefan Löfven är den enda partiledare som bjudits in att tala på Medborgarplatsen i Stockholm på söndagen.</p>
Foto: Pelle T Nilsson
Alice Bah Kunhke får också tala.
Foto: Pelle T Nilsson

Statsminister Stefan Löfven finns som enda partiledare med på talarlistan inför söndagens asylmanifestation i Stockholm.

Men avsaknaden av övriga partiledare beror inte på bristande intresse - utan för att de har blivit nobbade.

– Många har misstagit konceptet totalt. Detta är på gräsrotsnivå och vi vill inte att det ska bli ett politikerrace som i Almedalen, säger Semanur Taskin, initiativtagare och språkrör i Grön ungdom i Stockholm.

På söndagen väntas tiotusentals personer samlas på Medborgarplatsen i Stockholm för att delta i "Refugees Welcome", en manifestation för asylmottagande.

Grön ungdoms Stockholmsavdelning är initiativtagare och övriga riksdagspartiernas lokala ungdomsavdelningar med undantag för Sverigedemokraterna finns med som medarrangörer.

Statsminister Stefan Löfven finns uppskriven på talarlistan, medan övriga partiledare lyser med sin frånvaro.

Men frånvaron beror inte på bristande intresse enligt arrangören Semanur Taskin, språkrör i Grön ungdom i Stockholm.

– Vi har fått neka flera partiledare som har visat sitt intresse, säger Semanur Taskin.

– Vi har nekat Anna Kinberg Batra (M), Jonas Sjöstedt (V), Annie Lööf (C) och Gustav Fridolin (MP). Vi har nekat vårt eget språkrör, säger hon.

Sverigedemokraterna är det enda riksdagspartiet som inte har anmält något intresse för att delta vid manifestationen.

Bah Kuhnke och Ohlsson deltar

Anledningen till att arrangörerna har valt att nobba de högprofilerade partiledarna är för att i stället rikta fokus mot talare från civilsamhället. Företrädare från bland annat Röda korset, Rädda Barnen och Svenska freds har beretts talartid.

Trots detta så blir Stefan Löfven inte den enda politiska profilen som kommer att tala på manifestationen. Både kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) och riksdagsledamot Birgitta Ohlsson (FP) kommer att tala.

– Vi väger upp Alice Bah Kuhnke med Birgitta Ohlsson och vi har två ungdomsförbund från vardera block på talarlistan. Vi har varit noga med att balansera listan så att så många som möjligt ska kunna känna sig välkomna och delta, säger Semanur Taskin.

På Twitter skriver Annie Lööf själv om nobben:

"Vi är några partiledare som velat tala imorgon på en stor demonstration. Nog så. Lovvärt initiativ, glad över det stöd manifestationen får."

Moderaternas presschef Linda Norberg bekräftar att man under de senaste dagarna har anmält ett intresse för att delta vid manifestationen, men fått ett nej från Grön ungdom.

– Oavsett vilket så är det en bra och viktig manifestation, att människor samlas. Det stöder vi på de sätt vi kan, oavsett om vi får delta på plats eller inte, säger Linda Norberg.◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.