Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Partiledarna i tv-debatt – första gången sedan regeringsbildningen

Stefan Löfven (S).
Foto: PATRICK TRÄGÅRDH
Ulf Kristersson (M).
Foto: FOTO: FREDRIK WENNERLUND COPYRIGHT: S / STELLA PICTURES
Alliansen på valdagen. Nu står partiledarna för första gången på olika sidor i tv.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: OLLE SPORRONG
Debatten i SVT har börjat.
Foto: SVT

Helt nya platser i ett helt nytt politiskt klimat, fyra ämnen – och kanske nya, historiska replikskiften. 

Inledningsvis möts Ulf Kristersson och Stefan Löfven i en duell om lag och ordning.

– Sedan fem år tillbaka är Löfven ansvarig för en utveckling där det dödliga våldet fördubblats, säger M-ledaren.

På söndagskvällen drabbar partiledarna samman i den första tv-debatten sedan alliansens död – och därmed helt nya positioner för partiledarna, även bokstavligen. 

I stället för att de forna allianspartierna står bredvid varandra, som de gjort sedan bildandet 2004, står nu Centerpartiets Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund invid Socialdemokraternas Stefan Löfven och Miljöpartiets Isabella Lövin. 

Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L).
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaternas Ulf Kristersson och Kristdemokraternas Ebba Busch Thor står tillsammans på andra sidan golvet. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt samt Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson står därmed i mitten. 

Fyra olika ämnen i partiledardebatten i SVT

De ämnen som debatteras under kvällen är lag och ordning, jobb och välfärd, klimat och miljö samt invandring och integration. Alla ämnen inleds som en duell mellan två av partiledarna. Därefter släpps de andra partiledarna in i debatten. Först ut, i ämnet lag och ordning, är Ulf Kristersson som duellerar mot Stefan Löfven. 

Löfven möter Kristersson – lag och ordning

Moderatledaren Ulf Kristersson duellerar lag och ordning med statsminister Stefan Löfven, S.

Och Kristersson går till frontalangrepp direkt.

– Under Stefan Löfvens fem år som statsminister har det dödliga våldet fördubblats i Sverige, säger Ulf Kristersson och fortsätter:

– I det här läget väljer regeringen att göra en besparing på en kvarts miljard på polisen. Det är en helt ofattbar prioritering. 

Enligt Brottsförebyggande rådets (Brå) siffror konstaterades 87 fall av dödligt våld 2014 och 108 för 2018. Det är alltså långt ifrån någon fördubbling. Moderaternas presstjänst uppger att Kristersson syftade på dödsskjutningar.

Löfven svarar Kristersson:

– Riktningen är vi överens om. Konflikten står i hur vi förhindrar hur nytillströmningen sker bland de unga, säger Stefan Löfven och lyfter satsningar som bör göras på för att unga inte ska hamna i kriminalitet.

– Polisen tillförs stadigt mer resurser. Vi utbildar dubbelt så många som under din tid i regering. Sen jag tillträdde såg jag till att vi måste utbilda fler. Vi har höjt straffen för 30 brott, säger Stefan Löfven.

– Det finns ingen mer preventiv insats än att straffa yrkeskriminella så de inte kan rekrytera unga, säger Ulf Kristersson. 

– Ni snackar, men ni gör ingenting. 

Efter duellen släpps de övriga partiledarna in i debatten. Annie Lööf, C, tar upp våld mot kvinnor.

– Förra året mördades över 22 kvinnor, och ännu missar vi att diskutera kvinnors trygghet, säger Annie Lööf.

Jan Björklund, L:

– Vi måste ha fler poliser, det är fullständig enighet, säger Jan Björklund som menar att i stort sett alla är överens om den inriktningen.

”Björklund replikerar på Kristersson. Detta är intressant”, kommenterar Expressens statsvetare Jenny Madestam.

Jimmie Åkesson passar på att ge en pik till SVT: 

– Jag vet inte om man får säga det här i SVT - men ni får väl ta avstånd sen, säger han.

Jonas Sjöstedt tar upp ojämlikhetens betydelse för kriminaliteten.

– Jag tror att det handlar väldigt mycket om ungas uppväxtvillkor i stora delar av Sverige. Bostadsområden där inkomsterna är låga, där många pojkar misslyckas i skolan, där det finns narkotikahandel, där de kriminella har lätt att rekrytera, säger Jonas Sjöstedt.

Han efterlyser grundläggande samhällsförändringar och menar att regeringen är på väg åt fel håll.

– Ni ökar ju ojämlikheten i landet på den sidan och på den sidan, säger Jonas Sjöstedt och pekar på den sidan och på den sidan och pekar mot både S-MP-L-C och mot M-KD.

– Det här så typsikt svenskt. Att skylla gängmord på ojämlikhet. Det går helt enkelt inte, kontrar Ulf Kristersson.

Lövin möter Sjöstedt – jobb och välfärd

Jonas Sjöstedt börjar med att ta upp den utredning om undantag i lagen om anställningsskydd som regeringen har gett direktiv till.

– Vi har många otrygga jobb i Sverige. Då vill regeringen göra de jobb som är någorlunda jobb ännu mer otrygga. De vill göra det lättare att säga upp folk, säger Jonas Sjöstedt.

– Även den som har slitit länge på industrin eller annan arbetsplats har något slags skydd, det är det man vill riva ner.

Isabella Lövin:

– Facken och arbetsgivarna får komma in med sina inspel i den här utredningen, vi får se vad resultatet blir. Direktiven är också att kompetensutveckling är något som arbetsgivarna ska ta ansvar för, säger Isabella Lövin.

Jenny Madestam kommenterar:

”Lövin har svårt att försvara sig i Sjöstedts kritik i frågan om arbetsrätten. Detta är inte hennes planhalva. Dessutom har hon svårt att försvara detta eftersom det primärt är L:s och C:s politik. Sjöstedt har en mycket gynnsam position. V kan utgöra det tydliga vänsteralternativet. Problemet är dock att partiet nu är helt utestängda från inflytande över regeringens budget.”

När de andra partiledarna släpps in får Ulf Kristersson frågan om han är beredd att fälla regeringen över arbetsrätten tillsammans med V.

– Den dagen Jonas Sjöstedt vill rösta ner regeringen, så kommer vi självklart stödja ett misstroendevotum, vilken fråga det än gäller, säger Ulf Kristersson.

Annie Lööf tar fyrpartiuppgörelsens politik i försvar, med udden riktad mot M och KD.

– Vi genomför politik så att den möter verkligheten, men vi tar inte stöd av Sverigedemokraterna, säger Annie Lööf och menar att det skiljer C och L från M och KD.

Ebba Busch Thor tar upp vårdköerna, som hon hävdar är tre gånger så långa som de var när KD var ansvarigt för socialdepartementet.

– Det pratas mycket om välfärden och solidariteten. Var är den solidariteten? Den är borta, säger Ebba Buch Thor.

Jonas Sjöstedt säger, vänd till Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor:

– Ni tog bort subventionerna för att bygga lägenheter som folk har råd med. Ungefär som att alla var moderata riksdagsledamöter som bor hemma hos mamma.

Han fortsätter:

– Jag har ett erbjudande nu om ni nu menar allvar med välfärd före skattesänkningar. Låt oss stoppa att man tar bort värnskatten. Låt oss behålla de här sex miljarderna och skicka dem direkt till äldrevården och sjukvården. Jag är med, är ni?, säger Jonas Sjöstedt och får svar från – Jimmie Åkesson. 

– Det kan vi göra, jag är med, säger Jimmie Åkesson som sedan skakar hand med Jonas Sjöstedt. 

Busch Thor möter Lööf – klimat och miljö

Ebba Busch Thor, KD, inleder duellen med att argumentera för mer kärnkraft.

– Därför att klimathotet verkligen är en allvarlig fråga. Då måste vi göra det som ger resultat och har effekt. Vi står inför enorma problem, säger Ebba Busch Thor.

– En miljon djurarter är utrotningshotade, fortsätter hon och hävdar att den viktigaste åtgärden är mer kärnkraft.

Svaret från Annie Lööf:

– Nu tror ju inte jag att ytterligare en kärnkraftsreaktor hjälper den biologiska mångfalden.

Hon vill att energiöverenskommelsen får en fortsättning.

– Man kan inte behandla energipolitiken som en sommarkatt, som man tar hand om ett tag och sen när det blir lite jobbigt så lämnar man den. Vi behöver hålla fast vid den energiöverenskommelse som många har slutit, säger Annie Lööf.

Lööf får frågan från programledarna om hon vill stänga kärnkraftsreaktorer eller inte.

– Jag tycker inte att politiker ska bestämma om vi ska öppna eller stänga reaktorer, det är marknaden som ska göra det, säger Annie Lööf.

Expressens statsvetare Jenny Madestam kommenterar:

”Lööf har ett litet försprång i en duell med Busch Thoor om klimat och miljö. Detta är mer Lööfs planhalva. Dock har KD nu skjutit in sig på kärnkraften och det är här skiljelinjen primärt går mellan C och KD just nu.”

När de andra partiledarna släpps in uttrycker Isabella Lövin en liknande syn som Annie Lööf på kärnkraften.

– Det här är marknaden som får bestämma. I Storbritannien har två byggen av stora kärnkraftreaktorer ställts in, därför att det inte är lönsamt. Vindkraftverk är så mycket lönsammare, säger Isabella Lövin.

Jan Björklund menar däremot att vi behöver bygga fler reaktorer.

– Att behålla kärnkraften och utveckla kärnkraft är inte hela svaret, men det är en del av svaret på klimatkrisen, säger Jan Björklund.

Jenny Madestam:

”Att kärnkraften kommit på agendan handlar om att KD, och M har ett behov att profilera sig i miljö och klimatfrågan men på ett vis som kan attrahera deras väljare (och potentiella väljare). L har alltid varit för kärnkraft och blir nu omsprunget i denna fråga.”

Därefter väcks frågan om en EU-gemensam koldioxidskatt. Den idén verkar ha svagt stöd. Bara L är för.

– Jag tror att länderna ska beskatta sig själva, säger Stefan Löfven.

– Jag är inte säker på att vi behöver överstatlighet, men vi behöver samarbeta och det är egentligen två helt olika saker, säger Jimmie Åkesson.

När flygskatt kommer på tal säger Jonas Sjöstedt:

– Vi skulle gärna samordna flygskatten på EU-nivå och göra den progressiv så att den som flyger mer får betala ner.

Ulf Kristersson kontrar:

– Det är naturligtvis utsläppen man ska begränsa, inte själva flygandet i sig. Det är en usel idé att ett litet land i utkanten av världen ska låta bli att flyga.

Ebba Busch Thor (KD) och Ulf Kristersson (M).
Foto: OLLE SPORRONG

Åkesson möter Björklund – invandring och integration

– Erfarenheten från 2015 års flyktingkris är att vi måste samarbeta mer i Europa, säger Jan Björklund och varnar för nya flyktingkriser.

Han efterlyser en gemensam yttre gränskontroll som fungerar och ett system för fördelning av asylsökande inom EU.

Jimmie Åkesson:

– Det ni gör nu, även om du inte vill stå här och erkänna det, det är att ni kommer att öka invandringen till Sverige, särskilt anhöriginvandringen.

– Det erkänner jag gärna att små barn ska vara ihop med sina föräldrar, säger Jan Björklund.

Han menar att de som verkligen har asylskäl ska få stanna medan Sverige ska vara strängt mot dem som inte har det.

Jimmie Åkesson påminner om frågan som ställdes i en partiledardebatt för några år sedan, och som blev mycket omdiskuterad efteråt: ”Hur mycket invandring tål Sverige?”

– Jag var ganska ensam då om att säga, nu räcker det, säger Åkesson.

– Tänk om ni hade lyssnat i stället för att skrika rasist.

Därefter öppnas debatten för de andra partiledarna. Stefan Löfven hävdar fortfarande att det är möjligt att få till stånd gemensamma regler inom EU när det gäller migrationen.

– Att tro att man kan delegera den svenska migrationspolitiken tror jag inte är realistiskt, säger Ulf Kristersson.

Han är kritisk mot den förda politiken.

– Migration och integration hör ihop. Kommer det väldigt många måste ett land vara makalöst på integration, säger Ulf Kristersson. 

– Sverige har haft en usel kombination av en stor migration och en dålig integration. 

Annie Lööf:

– Vi behöver jobba på spår. Det ena är att försöka få på plats med en gemensam EU-lagstiftning.

– Men Sverige måste också göra hemläxan. Därför behöver vi sätta en parlamentarisk beredning som ser på vad det är för lagstiftning som ska gälla efter den tillfälliga lagen.

Under debatten tar Jimmie Åkesson det invandringskritiska Ungern i försvar för landets agerande under flyktingkrisen 2015, som Åkesson menar var ansvarstagande. Det får Jonas Sjöstedt att tända till.

– Du försvarar reflexmässigt Orbanregimen, som stänger universitet om de är misshagliga är öppet antisemitisk och hotar pressfriheten, säger Sjöstedt.

– Stå inte här och kalla mig för brun. Stå inte här och ljug om vad jag säger i debatterna, säger Åkesson.

Sjöstedt igen.

– Det är det här valet till EU-parlamentet handlar om. Rasistiska och högerextrema partier runtom i Europa ser möjligheten att få makt inte bara över länder utan även över den Europeiska unionen.

Därefter går ordet till Annie Lööf som upprepar beskrivningen av Ungerns auktoritära tendenser. Programledarna frågar Jimmie Åkesson vad han tycker om Orban.

– Det finns enorma problem med korruption i Ungern. Det är en ung demokrati, i den mening man kan kalla det för en demokrati, jag skulle kanske säga semi-demokrati. 

– Men det här att hela tiden straffa Ungern i stället för att försöka uppmuntra deras demokratisering – jag tror inte att det hjälper.

Debatten leds av Mats Knutson och Anna Hedenmo.
Foto: ANN JONASSON

Kvällens debatt pågår till klockan 22.15 och sänds i SVT2. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.