Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trycket ökar på Morgan Johansson: ”Måste avgå”

STRAX NY NYHETSSÄNDNING: Expressen TV sänder live från 06.00 till 24.00
Ebba Busch Thor och Jonas Sjöstedt.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven (S) och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor (KD) under den EU-politiska partiledardebatten i riksdagshusetFoto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jonas Sjöstedt (V). Foto: THOMMY TENGBORG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson (SD). Foto: Fredrik Sandberg/TT / FREDRIK SANDBERG
Ebba Busch Thor (KD). Foto: ERIK ABEL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven (S). Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson (M). Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 10

När partiledarna möttes i en EU-debatt i riksdagen kom det även att handla om svensk inrikespolitik och det gängvåld vi bland annat sett i Malmö på senare tid. 

Och orden var knappast milda.

– I ett första steg måste justitieministern avgå. I ett andra steg krävs en helt ny politik, sade Ulf Kristersson. 

– Morgan Johansson har mitt fulla förtroende, svarade Stefan Löfven. 

Mitt under debatten kom beskedet från talmannen: På fredag klockan 09 kommer en omröstning om misstroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson (S) att ske i riksdagen. 

På onsdagen, 25 år efter att Sverige röstade om EU, hölls en EU-politisk partiledardebatt i riksdagen på initiativ från talmannen Andreas Norlén (M). Men det var långt från endast EU-frågan som debatterades. I stället kapades debatten snarare till förmån av frågan om bland annat gängkriminalitet. Exempelvis sade M-ledaren Ulf Kristersson att justitieminister Morgan Johansson (S) måste avgå. 

– Den här regeringen klarar inte jobbet. I ett första steg måste justitieministern avgå. I ett andra steg krävs en helt ny politik, och för det krävs en helt ny regering, sa han. 

SD-ledaren Jimmie Åkesson sade att han blir orolig när statsminister Stefan Löfven säger att regeringen fortsätter i arbetet mot kriminaliteten.

– Det enda resultatet som det möjlighen gett är att det blivit värre.

I klippet nedan kan du höra Jimmie Åkesson förklara varför han inte har förtroende för Morgan Johansson.

Kräver Morgan Johanssons (S) avgång

Vidare krävde han en omröstning om misstroende mot justitieminister Morgan Johansson (S).

– Det finns en gräns för hur mycket man kan misslyckas med sitt uppdrag, sa han. 

Stefan Löfven svarade att SD – i brist på EU-politik – i stället ägnar sig åt politiskt spel.

– Morgan Johansson har mitt fulla förtroende, sade han. 

Samtidigt reagerade riksdagsledamoten och den tidigare socialförsäkringsministern Annika Strandhäll (S) på Twitter: 

Sorligt populistiskt spel som utspelar sig nu i Sveriges riksdag. När Åkesson i brist på EU-politik använder EU-debatten för att driva missförtroende mot Sveriges justitieminister i en tid där fokus i stället borde ligga på att åtgärda gängkriminaliteten”.

https://twitter.com/strandhall/status/1194549992876335104

Och mitt under debatten – kort efter kraven – kom sedan också beskedet från talmannen Andreas Norlén (M): på fredagen klockan 09 röstar riksdagen om Morgan Johanssons framtid som statsråd. 

Ebba Busch Thor säger att även Kristdemokraterna kommer att rösta för att få bort Morgan Johansson.

– Vi tycker ju att hela den här regeringen bör bytas ut och ytterst ansvarig är ju statsminister Stefan Löfven. Han är ju ansvarig för det politiska innehållet som Morgan Johansson står för. Och att byta ut en sosseminister som bedriver felaktig politik som inte kommer att knäcka gängkriminaliteten mot en annan som driver samma politik. Det tror vi inte kommer göra någon skillnad. Men självklart kommer vi inte att bidra till att rädda kvar Morgan Johansson, så vi kommer att rösta för misstroendevotumet.

EU-ministern Hans Dahlgren menar att utspelet från V och KD om EU-avgiften kommer för tidigt i förhandlingarna.

KD och V: Stoppa höjd avgift

Före debatten gjorde Ebba Busch Thor (KD) och Jonas Sjöstedt (V) ett gemensamt utspel där man tillsammans kräver att EU-avgiften inte ska höjas. Förra året betalade Sverige cirka 41 miljarder kronor till EU. Ebba Busch Thor säger att det nu kan bli en höjning på runt 15 miljarder – vilken de alltså vill stoppa. 

– Jag är glad över att vi kan göra gemensam sak i den här frågan och sätta sakpolitiken i centrum, säger Ebba Busch Thor. 

– Jag hoppas att vi kan få besked redan i dag från Moderaterna att de ställer sig bakom det, säger Jonas Sjöstedt som berättar att han inte är nöjd med avgiftsnivån i dag heller.

I kammaren fick han svar från Moderaternas Ulf Kristersson: 

– För en gångs skull är jag överens. Jag skäms inte alls för sällskapet utan gillar när man kan enas om saker. Vi är överens om att avgiften inte ska öka när storleken minskar. Detta har vi sagt längre än – såvitt jag vet – ni har sagt.

Liberalerna: Man kan inte snåla på EU

Liberalernas gruppledare Johan Pehrson (L), som deltar i debatten i stället för partiledaren Nyamko Sabuni, har en något annorlunda inställning. 

– Vi tycker man ska ha så låga avgifter som möjligt. Men vad allt pekar på är det stor risk att det kommer finnas underlag för att alla måste bidra med mer. 

Och du tycker det är rätt? 

– Nej, jag tycker det är fel. Men man får ingenting gratis här i världen. Det har aldrig varit tydligare att ”enade vi stå, söndrade vi falla” och då kan man inte snåla på EU. 

På onsdagen är det exakt 25 år sedan Sverige röstade om medlemskap i EU. Det landade i att 52,3 procent av väljarna röstade ja – och att vi året därpå blev medlemmar i EU. 

KD och V vill gjorde ett gemensamt utspel om att man vill stoppa höjd EU-avgift:

Ebba Busch Thor (KD) och Jonas Sjöstedt (V) vill stoppa en höjd EU-avgift.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.